Čo priniesol rok 2013 trhu s nehnuteľnosťami v Bratislave?

Čo priniesol rok 2013 trhu s nehnuteľnosťami v Bratislave?

Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave sa od začiatku roka 2013 vyvíjal optimisticky a jeho záver tento trend len potvrdil. Z pohľadu ponuky nových rezidenčných projektov bol po dlhom čase výnimočný, pretože priniesol najviac nových bytov od krízového roka 2008. V porovnaní s rokom 2012 ich počet vzrástol o viac ako 30%.

 

Prebudenie na trhu s nehnuteľnosťami sa prejavilo aj v rozmrazovaní dlhšie pripravovaných projektov, ktoré ako prvý, hneď v úvode roka, prezentoval projekt Panorama City so 606 bytmi. Developeri odštartovali celkovo 26 nových projektov s celkovou ponukou 2 344 bytov. Počas posledného, štvrtého kvartálu pribudlo sedem projektov s ponukou 534 nových bytov.

 

Na konci roka si mohli kupujúci vyberať z ponuky 111 projektov s 2 752 voľnými bytmi. Najvyšší, 40%-tný podiel trhu tvorili dvojizbové byty a 33%-tné zastúpenie mali trojizbové byty. Najviac disponibilných bytov sa nachádza v druhom a piatom bratislavskom okrese, približne po 700 v každom okrese.

 

Nový byt si v štvrtom kvartáli kúpilo alebo rezervovalo až 641 kupujúcich. Z pohľadu dopytu ide teda o druhý najúspešnejší kvartál za uplynulý rok. Celkovo sa v roku 2013 predalo 2 445 bytov. Takmer 50% z nich tvorili byty v nových projektoch, ktoré sa v roku 2013 ešte len dostali do ponuky.

 

Z pohľadu ceny možno rok 2013 označiť za stabilný. Počas posledného kvartálu, až na pár výnimiek, k úprave cien nedochádzalo. V projekte Tri veže klesali ceny mezonetov a v prípade Panorama City došlo ku kozmetickému navýšeniu cien zostávajúcich, cca 180 bytov.

 

Oproti tretiemu kvartálu priemerná cena voľných bytov v bratislavských rezidenčných projektoch mierne klesla, na úroveň 2 139 EUR za m2 s DPH. Developeri sa snažia zaujať na trhu, a preto spúšťajú predaj nových bytov za spravidla nižšie uvádzacie ceny. Viac ako polročný pokles priemernej ceny predaných bytov možno odôvodniť orientáciou kupujúcich v prvom rade na nižšiu konečnú cenu bytov.

 

SEKUNDÁRNY TRH

 

Na sekundárnom trhu si predávajúci v poslednom kvartáli pýtali za svoje nehnuteľnosti opäť viac, ako pred štvrťrokom. Aktuálne sa priemerná ponuková cena bytov na sekundárnom trhu pohybuje na úrovni 1 841 EUR za m2. Tento rast cien možno odôvodniť ako reakciu predávajúcich na oživenie rezidenčného trhu v oblasti novostavieb. Predajná cena, v prípade nehnuteľností ponúkaných na sekundárnom trhu, je však veľmi flexibilná. Častokrát sa jej výška odvíja skôr od očakávania alebo potrieb predávajúceho, ktorú v konečnom dôsledku akceptuje až kupujúci.

 

V štvrtom kvartáli bol dopyt na sekundárnom trhu orientovaný prevažne na byty, menej boli vyhľadávané rodinné domy a pozemky. Tento trend je dlhodobý a je daný predovšetkým bohatšou ponukou bytov oproti rodinným domom či pozemkom a samozrejme v prípade menej izbových bytov aj dostupnejšou cenou. Oproti predchádzajúcemu kvartálu zosilnel záujem o prenájom nehnuteľností. Naďalej patria k najhľadanejším dvojizbové a trojizbové byty. V poslednom kvartáli roka oproti prvým trom kvartálom vzrástol záujem o jednoizbové a štvorizbové byty.

 

Viac na www.lexxus.sk

Zdroj: Novostavby.sk

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon