Skutočne útulné bývanie: Žena má skvelý dom s rozlohou 8 metrov štvorcových

Skutočne útulné bývanie: Žena má skvelý dom s rozlohou 8 metrov štvorcových

Mnohí z nás ostávajú v nemom úžase pri pohľade na majestátne domy a paláce, luxusné a bohaté stavby s obrovskou rozlohou. Život v dokonalom megadome si vie predstaviť snáď každý z nás, ale dokážete si predstaviť aj bývanie v chalúpke s rozlohou 8 metrov štvorcových. Táto žena vám ukáže, že sa to dá!

 

Američanka Dee Williamsová dostala pred desiatimi rokmi infarkt a má vážne problémy so srdcom, ktoré jej môžu spôsobiť zástavu srdca v podstate kedykoľvek. Prehodnotila preto svoj život a rozhodla sa, že svoj majetok trochu okliešti. Nechcela sa totiž viac trápiť starostlivosťou o veľký dom či hypotéku.

 

V čakárni u lekára narazila na článok o mužovi, ktorý si postavil malý domček, a to ju inšpirovalo. Okrem toho ju k skromnému životu podnietil aj výlet do Guatemaly, kde videla chudobu, v akej ľudia žijú a uvedomila si, že trávi priveľa času zbytočnosťami ako sú napr. domáce práce. Veď, dobrých ľudí sa všade veľa zmestí.

 

Ponechala si celkom 305 vecí, ktoré reálne používa a vytvorila si malý a útulný domček s rozlohou 8 metrov štvorcových. Čo sa týka bývania v malých domoch, je Dee skutočnou priekopníčkou. Svoj "palác" na kolesách zaparkovala na dvore svojich priateľov v Olympii v štáte Washington. Predtým bývala v trojizbovom bungalove v Portlande v Oregone.

 

Hneď ako vojde dnu, ocitne sa v kuchyni či kúpeľni, o pár krokov ďalej má obývačku a keď vyjde po rebríku hore je v spálni. Žiaden prepych, žiadne zbytočnosti, len to najpotrebneješie. Svetlá fungujú na solárnu energiu. K dispozícii má aj umývadlo či toaletu, nefunguje tu však tečúca voda.

 

Keď svoj projekt najskôr predstavila priateľom, považovali ju za blázna. "Si cvok, to nedáva žiadny zmysel," uviedla jej priateľka Joan Grimmová. Dnes sú z nich obchodné partnerky v spoločnosti Portland Alternative Dwellings, ktorá poskytuje zdroje pre stavbu malých domčekov.

 

51­ročná Dee býva  v malom domčeku už 10 rokov a hovorí, že život v ňom jej dáva zmysel. "Dáva mi to šancu žiť blízko mojich priateľov a byť spokojná s časom, ktorý mám," tvrdí. Bývanie v malom domčeku jej dáva pocit, že je bližšie s prírodou, lebo vo veľkom dome je podľa nej jednoduchšie ingnorovať, čo sa deje vonku. V súčasnosti sa zúčasntňuje na rôznych workshopoch, kde ľuďom vysvetľuje, ako si malý domček postaviť. Pozrite si videá a inšpirujte sa skromným bývaním.

 

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/3MlMVqRYQB4"frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/mYKqnq5uAuU"frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, NYTimes.com

Foto: Reprofoto Youtube.com

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon