Poznáte slovenské skvosty? Toto sú naše najvyššie budovy

Poznáte slovenské skvosty? Toto sú naše najvyššie budovy

O najvyšších budovách sveta sa toho píše dosť. Aj Nehnuteľnosti.sk vám priniesli články, v ktorých vám svetové megastavby predstavili. Poznáte však aj najvyššie budovy na Slovensku?

 Musíme uznať, že Slovensko nie je zrovna krajinou mrakodrapov. Neznamená to však, že sa v architektúre nemáme čím pýšiť. Veď koniec-koncov, mrakodrapy nie sú zrovna meradlom kvality a originality staviteľstva. Pár výškových budov však nájdeme aj u nás. Pozrite si tie najvyššie.

 

1. Tower 115

Ako inak, najvyššia budova na Slovensku sa nachádza v hlavnom meste na Pribinovej ulici. Týči sa do výšky 115 metrov, čo naznačuje už jej názov. Toto číslo však nezahŕňa len výšku samotnej budovy (tá má len 104 metrov), ale výšku vrátane vysielača umiestneného na jej streche. Jej prvenstvo je preto otázne a ak by sme vysielač do celkovej výšky nepočítali prvé miesto by získala budova Národnej banky Slovenska.

V minulosti bola Tower 115 známa aj pod menom Presscentrum alebo Pressburgcentrum. Je to administratívna budova, nájdete tu však aj fitnescentrum, divadlo, obchody či kaviarne. Denne budovou prejde asi 4000 ľudí.

 

 

2. Národná banka Slovenska

Budova Národnej banky Slovenska (NBS) je v skutočnosti našou najvyššou budovou, aj keď vďaka vysielaču na Tower 115 sa posunula na 2. priečku. Budova NBS meria 111 metrov, má 33 podlaží a 3 podzemné podlažia. Ľudí po budove prepravuje celkom 23 výťahov. Rozprestiera sa na ploche 6000 metrov štvorcových.

Architektmi budovy sú Pavol Paňák a Martin Kusý, ktorí za svoje dielo získali v roku 2002, kedy bola budova otvorená, titul Stavba roka. Navyše ide o úspornú a ekologickú stavbu.

 Poznáte slovenské skvosty? Toto sú naše najvyššie budovy

 

3. Slovenská televízia

Prvú trojku najvyšších slovenských budov uzatvára Slovenská televízia. Aj táto budova sa nachádza v Bratislave a týči sa do výšky 108 metrov, vďaka čomu jej dlho patrilo československé prvenstvo. Má celkovo 28 poschodí, nie všetky sa však využívajú. Architektom budovy bol Jozef Struhař. Jej výstavba sa začala ešte v roku 1965.

Ako už z názvu vyplýva, využívajú ju zamestnanci Rozhlasu a televízie Slovenska. V budúcnosti však ministerstvo plánuje vytvoriť novú budovu, v ktorej by sa aktivity rozhlasu, televízie aj tlačovej agentúry (TASR) spojili.

 Poznáte slovenské skvosty? Toto sú naše najvyššie budovy

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: SITA

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon