Muž žije ako krtko. Vlastnoručne si postavil podzemné sídlo

Muž žije ako krtko. Vlastnoručne si postavil podzemné sídlo

Dnes sa stále viac hovorí o živote v oblakoch – v úžasných mrakodrapoch. Tento muž vám však ukáže, že fungovať sa dá aj v podzemí. Vlastnoručne si totiž vytvoril podzemné chodby, ktoré používa ako svoju rezidenciu aj múzeum zároveň. Toto dielo sa nachádza v Peréz Zeledón v kantóne San José na Kostarike. Známe je pod názvom Topolandia.

Manuel Barrantes je Kostaričan, ktorý strávil 10 rokov tvorbou unikátneho podzemného domu. 62-ročný muž prezývaný tiež „Krtko“ ho postavil holými rukami, len s použitím krompáča a lopaty. Pod zemou však nežije sám. Býva tu sním samozrejme aj jeho rodina – manželka a dcéry. Aj keď sa to javí ako veľmi náročná misia, Barrantes bol na tvrdú prácu pod zemou zvyknutý. Pracoval totiž aj ako baník.

Myšlienka vytvoriť tento podzemný domov mu skrsla v hlave pri cestách po Európe a Južnej Amerike. Stretával sa s ľuďmi, ktorí žijú v jaskyniach, ktoré ich chránia pred nepriaznivými vplyvmi počasia. A práve to ho inšpirovalo pustiť sa do Topolandie.

Jeho rodina spočiatku nebola týmto nápadom nadšená, dcéry hovorili, že je blázon. Báli sa, že ho to pochová zaživa. Barrantes to však mal dobre premyslené. Hovorí, že jeho chodby sa nikdy nezrútia. A to aj napriek tomu, že nepoužil žiaden betón.

Zvláštne obydlie sa rozprestiera na ploche celkovo 400 metrov štvorcových – to však ešte nemusí byť konečné číslo. Jeden z tunelov sa nachádza v hĺbke až 16 metrov pod zemou. Nachádza sa tam pohodlný salónik, v ktorom zvykne vítať hostí. Okrem toho tu nájdete aj spálne, v ktorých sú postele vyrobené z kameňa, konferenčné miestnosti, kúpeľne, kde nechýba krištáľovo čistá voda, vaňa i sprcha.

Steny chodieb zdobia ručne vyrezávané sošky korytnačiek, dinosaurov, ale aj postavičiek ako napríklad Flinstonovci. A nezaostáva ani exteriér, ktorý je zdobený rôznymi prírodnými motívmi. Obydlie sa síce nachádza pod zemou, nie je to žiaden „zapadákov“. Samozrejmosťou tu je elektrická energia aj telefonické pripojenie, objekt je tiež zateplený. Vzduch do chodieb privádza celkovo 9 okien.

Barrantes o nezvyčajnom obydlí tvrdí, že tento podzemný svet im ponúka ochranu pred globálnym otepľovaním, kyslým dažďom či zemetrasením. Do budúcnosti nevylučuje, že sa jeho dom bude ďalej rozširovať. S humorom hovorí, že sa raz pravdepodobne prekope až do Číny.

Muž žije ako krtko. Vlastnoručne si postavil podzemné sídloMuž žije ako krtko. Vlastnoručne si postavil podzemné sídlo

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Odditycentral.com

Foto: Topolandia Peréz Zeledón/Facebook.com

Video: Youtube.com

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon