Máte starý drevený nábytok? Premaľujte ho!

Máte starý drevený nábytok? Premaľujte ho!

Máte aj vy doma kus staršieho dreveného nábytku, ktorý už nevyzerá práve najlepšie? Nevyhadzujte ho! Nie je predsa nutné hneď míňať peniaze na nový, môžete si ten starý premaľovať a dať mu nový šat. Prinášame vám pár tipov, ako to urobiť.

Ak ste sa rozhodli, že svoj starší drevený nábytok premaľujete ponúkame vám jednoduchý postup, ako to urobiť.

1. V prvom rade je potrebné pripraviť si priestor, v ktorom budete opravu vykonávať. Ideálna je dobre vetrateľná miestnosť. Nezabudnite si pripraviť ochranný obal, napríklad handry, novinový alebo iný papier, kartón či igelit, na ktorý nábytok postavíte. Dbajte aj na vlastnú ochranu, ideálne je používať rukavice aj rúšku.

2. Ak je to možné odstráňte z nábytku všetko príslušenstvo, ako napríklad kľučky. Odstránením týchto komponentov zabránite ich prípadnému poškodeniu pri maľovaní a zabezpečíte aby bol dokonale natretý celý kus nábytku. Je to tiež ideálne ak sa rozhodnete použiť iný typ kľučiek.

Máte starý drevený nábytok? Premaľujte ho!

3. Očistite nábytok, aby ste ho zbavili všetkých nečistôt. V prípade, že bol v minulosti natieraný rôznymi mastnými leštidlami, zrejme vám len voda so saponátom nepomôže. V takých prípadoch môžete použiť technický benzín.

4. Skontrolujte a opravte poškodenia. Keďže ide o starý nábytok je pravdepodobné, že sú na ňom škrabance, poškodené dyhy a lak. Tieto miesta, v závislosti od rozsahu poškodenia, môžeme vybrúsiť, resp. „vyšmirgľovať“ pomocou brúsneho papiera, aby na nábytku neboli nerovnosti. Druhá možnosť, najmä pri hlbších poškodeniach je, vyplniť ich tmelom a následne vybrúsiť.

5. Ak je nábytok lakovaný alebo farbený odstráňte náter prostredníctvom brúsneho papiera alebo brúsky. Dbajte, aby náter bol odstránený skutočne dokonale, aby vám potom nespôsoboval problémy pri vašom maľovaní. Na drsnejší povrch totiž váš náter lepšie priľne.

Máte starý drevený nábytok? Premaľujte ho!

6. Po brúsení nábytok ešte dôkladne očistite od prachu. Môžete použiť aj jemný čistiaci prostriedok. Nábytok nechajte dôkladne vyschnúť.

7. Môžete pristúpiť k samotnému maľovaniu. Štetcom alebo valčekom naneste prvú, rovnomernú vrstvu náteru. Pri rohoch odporúčame použiť malý štetec, s ktorým sa lepšie manipuluje a dostane sa aj do menej dostupných miest. Valčekom zas môžete natierať väčšie plochy.

8. Ďalej už závisí od vašej fantázie a špeciálnych požiadaviek. V závislosti od farebného odtieňu môžete naniesť ďalší náter, môžete pridať kresby a vzory. Na záver je ideálne nábytok ešte prelakovať, aby ste ho chránili pred vonkajšími vplyvmi.

Máte starý drevený nábytok? Premaľujte ho!

 

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, wikihow.com

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon