Nehnuteľnosti sú najdostupnejšie vo svojej histórii. Najhoršie sú na tom Bratislavčania!

Nehnuteľnosti sú najdostupnejšie vo svojej histórii. Najhoršie sú na tom Bratislavčania!

Kúpa domu alebo bytu na úver je v súčasnosti najdostupnejšia v histórii. Slováci si tak ešte nikdy vo svojej histórii nedokázali zaobstarať nehnuteľnosť výhodnejšie ako v súčasnosti.

K takýmto záverom sa dopracovali analytici Unicredit Bank v rámci výpočtu takzvaného indexu dostupnosti bývania.

  

  Zlacneli byty aj úvery

Podľa analytika Unicredit Bank Ľubomíra Koršňáka v posledných rokoch sme na Slovensku zaznamenali výrazný pokles cien nehnuteľností na bývanie, čo pri pokračujúcom raste miezd robí nákup nového bývania pre zamestnancov dostupnejším. Veľká časť kúpy nehnuteľností je totiž  financovaná prostredníctvom bankového úveru a zmena úročenia tak rovnako vplýva na dostupnosť  bývania. Z pohľadu jednotlivých regiónov sú na tom najlepšie ľudia z Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. V týchto oblastiach sa index zlepšil oproti roku 2010 až viac ako dvojnásobne. Paradoxne najhoršie sú na tom zamestnanci s najvyššími platmi, teda obyvatelia bratislavského regiónu. V okolí hlavného mesta sa index za posledné štyri roky zlepšil len o necelých 30 percent.

Nehnuteľnosti sú najdostupnejšie vo svojej histórii. Najhoršie sú na tom Bratislavčania!

Stabilizácia situácie

Odborníci predpokladajú, že situácia v oblasti dostupnosti bývania by sa už nemala v budúcnosti výraznejšie zlepšovať, aj keď ešte existuje nejaký malý priestor na zlacnenie pôžičiek. „V nasledujúcich mesiacoch by sme ešte mohli pozorovať mierny pokles úrokov, na druhej strane ceny nehnuteľností by sa s oživením ekonomiky mali postupne odlepiť od dna, hoci dynamiku ich rastu by mala stále brzdiť chýbajúca inflácia,“ odhadol budúci vývoj Koršňák.

Podobne vidí situáciu v ďalších mesiacoch aj realitný maklér Roman Bičiar. Podľa neho úroky môžu ešte trochu klesnúť vďaka konkurenčnému tlaku bánk a pri nehnuteľnostiach priestor na veľké zlacňovanie už tiež nie je. „Situácia by sa preto mala istým spôsobom stabilizovať,“ dodal Bičiar.

Hypotéky pomohli dostupnosti

Bankový trh s úvermi na bývanie sa začal výraznejšie rozvíjať v podstate až v úvode minulej dekády s nástupom hypoték, dovtedy reprezentovali jedinú formu úverov na bývanie len pôžičky od  stavebných sporiteľní. Vysoké úročenie tak znižovalo dostupnosť bývania financovanú prostredníctvom bankového úveru. Výrazne lepší prístup k nehnuteľnostiam nastal v roku 2005, kedy zlacneli domy, byty a aj úvery. O rok neskôr však silný ekonomický rast začal tlačiť ceny nehnuteľností smerom nahor, pomer ceny nehnuteľností k priemernej mzde sa postupne zvyšoval.

V úvode krízy, v druhej polovici roka 2008, síce ceny nehnuteľnosti reagovali miernou korekciou smerom nadol, nedôvera na finančných však viedla aj k nárastu úrokov na peňažnom trhu. Index dostupnosti bývania tak dosiahol svoje dno až v druhej polovici roka 2008, kedy už nehnuteľnosti  začali pozvoľna zlacňovať. 

Autor: Martin Odkladal

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon