Brad Pitt postavil obetiam hurikánu domy. Teraz začínajú hniť

Brad Pitt postavil obetiam hurikánu domy. Teraz začínajú hniť

Slávny americký herec Brad Pitt sa rozhodol, že ľuďom, ktorým hurikán Katrina zobrala ich domovy, postaví nové. Založil nadáciu pod názvom Make It Right (Urob to správne), ktorá mala výstavbu domov na starosti. Projekt do ktorého Brad Pitt vložil milióny sa však teraz dostal do problémov. Domy začali totiž hniť.

Hrozivý hurikán Katrina v roku 2005 mnohých ľudí v New Orleans v štáte Luisiana pripravil o ich domovy a prakticky o celý majetok. Vyžiadal si tiež takmer 1500 obetí. Slávneho Brada Pitta to nenechalo chladným a rozhodol sa pomôcť. Založil nadáciu Make It Right Foundation a začali sa stavať domy.

 Ľuďom vo štvrti Lower 9th Ward na brehu rieky Mississippi. postavili celkovo 100 nízkoenergetických domov. Tento počet však chcú zvýšiť na 150. Obyvatelia sa do svojich nových domovov nasťahovali ešte v roku 2009. Teraz však prichádzajú prvé sťažnosti. Domy im začínajú zvnútra hniť.

Problémy začínajú vykazovať najmä časti vystavené z inovatívneho materiálu TimberSIL, ktorý je z dreva. Odporúčaný je práve vo vlhkých subtropických oblastiach. Drevo na domoch však začalo hniť, napriek tomu, že je naň záruka 40 rokov. Potvrdil to hovorca organizácie Make It Right. Tento materiál je v prospektoch popisovaný ako drevo zabezpečené proti hnilobe, rozkladu či iným problémom bez použitia toxických látok.

Na ekológii si nadácia Make It Right dáva obzvlášť záležať. Preto vyrobila nízkoenergetické domy, ktoré patria do kategórie zelenej architektúry, využíva solárne panely a kolektory dažďovej vody. Práve to bol dôvod, prečo sa rozhodli použiť materiál, ktorý nevyužíva chemické látky. Zrejme sa to však nevyplatilo. Drevo na niektorých domoch nebolo schopné odolať vlhkosti a začalo vykazovať známky hniloby.

Aj manažment spoločnosti TimberSIL sa už sťažnosťou začal zaoberať. Make It Right však zatiaľ neváha a začala situáciu riešiť. Všetky závady chcú čo najskôr opraviť. A nielen to, chcú vymeniť materiál vo všetkých domoch, napriek tomu, že nie všetky začali hniť.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, theadvocate.com

Foto: TASR

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon