Martin Čapo: Predaj nehnuteľnosti majiteľom – na čo si dať pozor!

Martin Čapo: Predaj nehnuteľnosti majiteľom – na čo si dať pozor!

Považujem sa za celkom šikovného a zručného. Kedysi som si dokázal vymeniť žiarovky v aute, nastaviť prehadzovačku na mojom horskom bicykli alebo preinštalovať počítač. Dnes už je to celé trošku inak. Nielen preto,že mám jednoducho menej času alebo, že všetky veci sú akosi zložitejšie, je pre mňa jednoduchšie, aj keď nie lacnejšie, navštíviť servis, či zavolať profíka aby mi pomohol.

 

Podobná situácia je podľa mňa aj v prípade predaja a kúpy nehnuteľností. Pri aktuálnom vnímaní realitných maklérov na našom trhu je ale žiaľ prvou voľbou majiteľa nehnuteľnosti svojpomocný predaj.

Aj keď priznávam, že predávajúci môžu mať s prácou niektorých realitných kancelárií negatívnu skúsenosť, musím ale na základe mojich profesionálnych skúseností zároveň upozorniť aj na úskalia svojpomocného predaja.

Prvý problém majiteľa pri predaji vznikne keď má určiť ponukovú cenu svojej nehnuteľnosti. V drvivej väčšine prípadov je cena nadhodnotená. Majiteľ si spraví dôkladný „prieskum“ na internete a zverejní svoj súkromný inzerát s cenou, ktorá je podľa neho konkurencieschopná. Cenová stratégia je pri tom stručná: „Uvidíme. Ak to nepôjde cenu následne znížime“. Fakt, že ponuky na internete sú len inzerátmi nezrealizovaných nehnuteľností, a že cenová stratégia je viac než len o znižovaní ceny, sa postarajú o prvé rýchle vytriezvenie. Reálni kupujúci sa jednoducho nehrnú.

 To vedie k druhému problému, ktorému majiteľ začne čeliť  - záplavám realitných kancelárií. Tie ako prvé a okamžite zareagujú na majiteľov súkromný inzerát. Buď s jednoduchou otázkou: „Môžeme si to dať do ponuky?“ alebo už s konkrétnym „prísľubom“ klienta. Aj pevne rozhodnutý majiteľ zvyčajne po istom počte dní, kde jedinými záujemcami sú RK, podľahne. Umožní obhliadky so záujemcami, prípadne zverejnenie svojej nehnuteľnosti v ponuke kancelárií.  Výsledkom je také množstvo obhliadok, že majiteľ stráca prehľad. V tom „lepšom“ prípade sa nehnuteľnosť, objaví viacnásobne na realitných portáloch. Bez fotiek, so zlým popisom a hlavne, rôznymi cenami.

  

Autor: Martin Čapo

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon