Dielo architektov upútalo tisíce návštevníkov. Bunková mozaika je na predaj

Dielo architektov upútalo tisíce návštevníkov. Bunková mozaika je na predaj

Na tohtoročnom festivale Vivid Light and music v Sydney sa predstavili aj študenti a učitelia z University of Bond’s Architecture. Ich svetelná inštalácia zvaná aj „bunková mozaika“ (Cellular Tessellation) zaujala státisíce návštevníkov a teraz je na predaj.

Inštalácia má tvar písmena S. Je dielom troch autorov – Chrisa Knappa, Jonathana Nelsona a Michaela Parsonsa. Je dlhá 9 metrov a siaha do výšky 3,3 metra. Ide o geometrickú architektonickú štruktúru, ktorá sa skladá z 380 samostatných buniek. Každá z nich má pritom trochu inú funkciu.

Autori diela sú z reakcií na ich nápad nadšení. „Odpoveď verejnosti na našu inštaláciu bola ohromujúca,“ uviedol Chris Knapp z Bond University Abedian School of Architecture. „V piatok, sobotu a nedeľu večer tam bol rad 100 alebo viac ľudí čakajúcich na to, aby sa dostali dnu a zažili náš pavilón,“ dodal.

Mozaiku v Sydney pomáhali zostaviť študenti z viacerých austrálskych univerzít.

Dielo architektov upútalo tisíce návštevníkov. Bunková mozaika je na predaj

„Bolo to fantastické vidieť architektonickú komunitu pracovať spolu na podporu projektu a priviesť tak výstavu k životu,“ uviedol Chris Knapp. Upozorňuje pritom, že výstavba vôbec nebola ľahká. Bolo totiž potrebné dať dohromady 1200 jedinečných kúskov a 3000 skrutiek a preglejok s absolútnou precíznosťou. „Žiadne bunky v celej inštalácii nemajú rovnaký tvar a veľkosť,“ hovorí Knapp.

Bunky sú vytvorené z umelých materiálov, ktoré sú vyrobené z recyklovaných plastov. Celý tunel je popretkávaný množstvom svetiel, ktoré majú mikroprocesor a pohybové senzory. Svetelné efekty sa pritom môžu rôzne meniť v závislosti od počtu návštevníkov vo vnútri pavilónu. Utesnený je tak, aby odolal aj náročnejším poveternostným podmienkam.

Inštalácia patrila k tým najlepším atrakciám tohtoročného Vivid Light Festivalu, ktorý v noc otvorenia prilákal asi 100 000 ľudí. Teraz po skončení akcie je unikátna inštalácia na predaj. Jeho cenu však neprezradili. Celý festival sa konal od 23. mája do 9. júna a navštívilo ho odhadom asi 800 000 ľudí.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, worldarchitecturenews.com

Foto: vividsydney.com, Reuters

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon