Poznáte pasívne domy? Dokážu ušetriť až 90 % energií na vykurovanie!

Poznáte pasívne domy? Dokážu ušetriť až 90 % energií na vykurovanie!

 Chcete efektívne nízkoenergetické bývanie? Mali by ste porozmýšľať o pasívnom dome. Tento typ domov totiž ponúka vysoký komfort v lete aj v zime i viacero nesporných výhod. Dokáže napríklad využiť slnečnú energiu či vnútorné zdroje tepla a je úspornejší ako nízkoenergetický dom.

 

 „Za pasívny dom považujeme budovy s mernou potrebou tepla na vykurovanie pod 15 kWh/(m2a), s potrebou primárnej energie na prevádzku domu (vrátane teplej vody, vetrania, osvetlenia či domácich spotrebičov) pod 120 kWh/(m2a) a s nameranou hodnotou prievzdušnosti n50 pod 0,6 h-1“, hovorí o pasívnych domoch Inštitút pre energeticky pasívne domy( iEPD).

 Pasívne domy alebo tiež energeticky pasívne domy, sú stavby, ktoré spotrebujú na vykurovanie o 80 – 90 % menej energie ako klasické domy. Na prvý pohľad sú od klasických domov na nerozoznanie, sú však na ne kladené vyššie nároky. Preto je potrebné, aby boli naprojektované a realizované odborníkmi.

 IEPD hovorí, že tieto stavby nepotrebujú “aktívny vykurovací systém, sú vyhrievané 'pasívne'- tepelnými ziskami z vnútorných zdrojov tepla – osôb a spotrebičov a zo slnečného žiarenia prechádzajúceho oknami a iba v malej miere ohriatym privádzaným čerstvým vzduchom.“

 Pasívne domy musia spĺňať prísne kritériá a podmienky, aby boli kategorizované ako energetické pasívne domy. Aj keď v súčasnosti je na trhu veľa firiem, ktoré ponúkajú výstavbu takýchto domov. Mali by ste si však dať pozor či dokážu postaviť skutočný energetický pasívny dom, ktorý môže dostať certifikát.

 Podľa iEPD by mala byť väčšina okien pasívneho domu orientovaná na juh, aby bolo možné dostatočne využiť slnečnú energiu. V stenách aj v streche by mal byť dostatok tepelnej izolácie, dostatočne zaizolovaná by mala byť aj podlaha. Dôležité je tiež použitie správnych okien, vhodné riešenie neprievzdušnosti domu, tepelných mostov, vetranie domu, ale aj zabezpečenie proti letnému prehrievaniu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, www.iepd.sk

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon