Prečo si vybrať realitného makléra pri predaji Vašej nehnuteľnosti

Prečo si vybrať realitného makléra pri predaji Vašej nehnuteľnosti

Mnoho ľudí si myslí, že pri predaji svojej nehnuteľnosti nepotrebujú spoluprácu realitného makléra alebo realitnej kancelárie lebo si vedia svoju nehnuteľnosť predať aj sami a tým pádom vedia získať, minimálne o výšku provízie, väčšiu cenu pri predaji. Veď „zavesiť“ svoju nehnuteľnosť na internet vie dnes už aj 10 ročné dieťa a kto predsa má záujem, tak mi priamo zavolá a kúpno-predajnú zmluvu si vieme taktiež stiahnuť na internete.

Čiastočne by som vedel s tým súhlasiť, ak by sa jednalo o kupca nehnuteľnosti, ktorého dobre poznáme – priateľ, rodina a kúpna cena je obvyklá alebo dohodnutá na základe znaleckého posudku a kde nie sú prekážkou niektoré obmedzenia pri prevode vlastníctva ako sú rôzne druhy tiarch (záložné právo, exekúcia alebo nebodaj prebiehajúci súdny spor). Nakoľko sa predajom nehnuteľností zaoberám už deviaty rok, môžem naozaj prehlásiť, že len profesionálny maklér Vám vie napomôcť získať pri predaji nehnuteľnosti maximum ceny za prijateľne krátky čas a bez zbytočných stresov. Vymenujem niektoré prednosti prečo si vybrať makléra na predaj svojej nehnuteľnosti:

  • vie nastaviť správnevýchodziu cenu na predaj na základe aktuálne zrealizovaných predajov podobných nehnuteľností priamo vo Vašom okolí,
  • vie napomôcť správne pripraviť nehnuteľnosť na predaj (potreba drobných opráv, vypratanie nehnuteľnosti, eliminácia rušivých faktorov a navodenie pozitívneho prostredia na nehnuteľnosti alebo zistenie prípadných nedoplatkov u prevádzkovateľov médií),
  • vie presne zadefinovať Vašich potenciálnych kupujúcich a často pracuje s už konkrétnou databázou vlastných klientov alebo klientov spriatelených realitných kancelárií,
  • vie využiť marketingové prostriedky oveľa efektívnejšie ako Vy, ak s tým nemáte skúsenosti,
  • vie predvídať dobu celej realizácie kúpy s presnosťou na dni, a to po právnej a administratívnej stránke (rezervačná zmluva, zmluva o budúcej kúpnej zmluve, kúpna zmluva, samotný prevod vlastníctva a lehoty na katastri), finančnej stránke (vinkulácia na účte, notárska úschova alebo hypotekárny či spotrebný úver, kde až v 80 % vstupujú do samotného procesu predaja banky a ich interné lehoty a teda až po samotné použitie finančných zdrojov druhou stranou) a aj po časovej stránke (termín vysťahovania sa a protokolárneho odovzdanie nehnuteľnosti),
  • vie Vám ušetriť čas aj tým, že nie každého potenciálneho záujemcu zoberie na obhliadku, čím eliminuje tzv. „realitných turistov“,
  • a samozrejme vie eliminovať stresové situácie, ktoré veľmi často vznikajú na jednej alebo aj oboch stranách z dôvodu neznalosti niektorých procesov pri predaji alebo ak vstúpi do procesu ďalší právnik prípadne sa objavia neplánované okolnosti. Práve vtedy realitný maklér je ten, ktorý je „tlmičom napätia a zároveň aj vyjednávačom“ a ktorý vie na základe svojich skúseností nájsť najvhodnejšie riešenie, aby sa doviedol obchod k zdarnému koncu pre obe strany.

 Je treba si uvedomiť, že ako každá profesia aj predaj a kúpa nehnuteľností má ako svoje zákonitosti tak aj úskalia a práve preto je lepšie si nechať raz poradiť od odborníka ako potom chodiť roky po súdoch a snažiť sa domôcť svojich peňazí alebo navrátenia nehnuteľnosti.

 

Ing. Zoltán Tatay, PROPERTY NETWORK.

 

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon