Slávny mrakodrap chudobných prišiel o svojich obyvateľov. Museli odísť

Slávny mrakodrap chudobných prišiel o svojich obyvateľov. Museli odísť

Označuje sa aj ako najvyšší slum sveta, veža chudobných či najväčší squat. To je Dávidova veža vo venezuelskom Caracase, kde uplynulých 10 rokov našli svoj domov stovky až tisícky chudobných ľudí. Teraz ju však museli opustiť. Z budovy ich vyprevádzali vojaci a policajti. Akcia dostala meno Operácia Zamora.

 Takmer 3 tisíc obyvateľov chudobných slumov v Caracase pred približne 10 rokmi vymenilo svoje dovtedajšie bývanie za „luxusný“ mrakodrap. Teda určite by luxusný bol, ak by bol dostavaný. Pôvodne totiž mal byť pýchou Venezuely. Autor projektu však v medzičasom zomrel a práce na ňom sa zastavili.

 Pravdou však je, že napriek tomu sa preslávil. Príbeh najvyššieho slumu sa dostal aj do populárneho amerického seriálu Homeland.

 Ľuďom vo veži nič nechýbalo. Miesto si tam našiel aj obchod s potravinami, tetovacie štúdio, internetové kaviarne či kadernícky salón. Potrebné steny si obyvatelia dostavali, zaviedli do budovy elektrinu a sčasti aj vodu. Považovali ho za skutočne dobré miesto pre život. Teraz však život tam pre nich skončil.

 

Museli odísť

 Obyvatelia Dávidovej veže sa museli odsťahovať. Nevyhodili ich však na ulicu. Mestské úrady ich premiestnili do nového sociálneho komplexu, ktorý je vzdialený asi hodinu cesty od Caracasu. Premiestneniu obyvateľov predchádzali 3 mesiace rokovaní medzi vládnymi úradníkmi a zástupcami zo slumu.

 Aj keď mnohí z nich dávno vedeli, že budú musieť vežu opustiť, odchádzali zo svojho dovtedajšieho domova smutní. Na proces vysťahovania dohliadali vojaci a poriadková polícia.

 Aj keď sa mnohí na nové bývanie tešia, nie sú veľmi spokojní s lokalitou, do ktorej musia odísť. Je to totiž pre nich priďaleko. „Mohli nám dať domov bližšie k miestu, kde sme teraz a kde naše deti chodia do školy,“ uviedla jedna z bývalých obyvateliek veže Yecenia Polanco.

 Minister Ernesto Villegas ich však ubezpečil, že budú premiestnení do dôstojných domovov a sľúbil, že čoskoro tam otvoria aj novú školu. Zároveň  tiež uviedol, že v tomto prípade nejde o vysťahovanie, ale skôr o premiestnenie. Zatiaľ opustilo vežu asi 160 z viac než 1000 rodín.

 Slávny mrakodrap chudobných prišiel o svojich obyvateľov. Museli odísťSlávny mrakodrap chudobných prišiel o svojich obyvateľov. Museli odísťSlávny mrakodrap chudobných prišiel o svojich obyvateľov. Museli odísť

Osud veže

 Čo bude ďalej s vežou, zatiaľ nie je známe. Povrávalo sa, že vežu kúpili Číňania a budú ju využívať ako svoje sídlo. Villegas však tieto správy poprel. Prezident Nicolas Maduro uviedol, že vláda bude viesť otvorenú diskusiu s odborníkmi a širokou verejnosťou o budúcnosti stavby.

 Veža bola postavená v polovici 90-tych rokov a pôvodne mala slúžiť ako finančné sídlo magnáta Davida Brillembourga. Squatteri ju začali obsadzovať postupne približne od roku 2007. 

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, theguardian.com, ibtimes.com

Foto: Reuters

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon