Slávna londýnska „Uhorka“ je na predaj

Slávna londýnska „Uhorka“ je na predaj

Jeden z novodobých symbolov Londýna – mrakodrap nazvaný 30 St Mary Axe, známejší pod označením Uhorka (angl. Gherkin), je v súčasnosti na predaj. Spoločnosť Savills v spolupráci so spoločnosťou Deloitte Real Estate, ktorá má predaj mrakodrapu na starosti očakáva, že sa oň budú zaujímať Číňania, prípadne iní investori z Ázie či kupcovia zo Spojených štátov. Informoval o tom server BBC.

 Slávna londýnska „Uhorka“ je na predaj

Prečo ju predávajú?

 Realitná kancelária Savills očakáva, že ponuky môžu dosiahnuť výšku až 650 miliónov libier (približne 820 miliónov eur). Mrakodrap sa už v apríli dostal do nútenej správy po tom, ako sa jeden z jeho majiteľov dostal do platobnej neschopnosti.

 Nemecká spoločnosť IVG Immobilien, ktorá bola spoluvlastníkom budovy, podala návrh na vyhlásenie konkurzu ešte v minulom roku. Druhým spoluvlastníkom je spoločnosť Evans Randall.

 

Rozbehol sa predaj, agenti čakajú ponuky

 Realitní agenti už začali promovať nehnuteľnosť prostredníctvom inzerátov v špecializovaných novinách či na webových stránkach pre investorov. Pre BBC to potvrdil Stephen Down zo Savills.

 Uviedol tiež, že očakávajú záujem zo strany čínskych, hongkongských, singapurských či severoamerických investorov. Ponuky od záujemcov budú prijímať približne do konca septembra alebo začiatka októbra. Do toho času vyberú jedného spomedzi navrhovateľov.

 180 metrov vysoká „Uhorka“, ktorá je dielom Sira Normana Fostera a Kena Shuttlewortha, v tomto roku oslavuje svoje 10. výročie. Svoje pomenovanie získala podľa zvláštneho zjavu pripomínajúceho uhorku alebo šišku. Nachádza sa v osobitej časti mesta zvanej Londýnske City alebo len City či Square Mile. V súčasnosti ju využíva asi 20 nájomcov vrátane spoločnosti Swiss Re.

 Shuttleworth nedávno na margo svojho výtvoru prišiel s prekvapivým vyhlásením. Priznal, že veľké sklenené budovy, akou je aj tento mrakodrap, sú chyba, pretože predstavujú potenciálne nebezpečenstvo a nie sú ani ekologickou voľbou. Dodal, že v budúcnosti musíme byť zodpovednejší. Či tieto vyjadrenia ovplyvnia záujemcov o budovu je nateraz otázne.

 

Koniec sklených mrakodrapov? Londýnska "Uhorka" bola chyba, priznal architekt >>

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: Dreamstime.com

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon