Najvyšší  kórejský mrakodrap je v ohrození. Vznikli okolo neho záhadné diery

Najvyšší kórejský mrakodrap je v ohrození. Vznikli okolo neho záhadné diery

Južná Kórea stavia svoj najvyšší mrakodrap. Teraz sa však dostali do vážnych problémov. V okolí stavby sa objavili závrty. 555 metrov vysoká veža Lotte World Tower je v ohrození. Ľudí tiež znepokojuje, že z neďalekého jazera začala miznúť voda. Zdá sa, že tieto dve veci naraz nie sú náhoda.

 Diery v zemi boli objavené na najmenej dvoch cestách v susedstve mrakodrapu. Jedna z nich, široká pol metra a hlboká 20 centimetrov, sa nachádza iba 500 metrov od stavby. Zdá sa, že vznik týchto závrtov súvisí s neďalekým jazerom. Ľudia z okolia tvrdia, že zaznamenali záhadný pokles hladiny jazera z piatich metrov na 4,3 metra.

 Lotte World Tower navrhla americká firma Kohn Pedersen Fox (KPF). Veža by mala siahať do výšky 555 metrov, čím by sa stala najvyššou budovou na Kórejskom polostrove. Doposiaľ postavili polovicu z plánovaných 123 poschodí. Stavba beží celkovo už 5 rokov, ale nedávno objavili záhadné závrty, a to spôsobilo staviteľom vrásky na čele.

 Budovu by chceli dokončiť v roku 2016 a mala by ponúkať kombináciu maloobchodných prevádzok, kancelárií a hotela. Prvých desať podlaží by malo byť určených na zábavu. Nachádzali by sa tu rekreačné zariadenia aj vyhliadková plošina.

 

Hrozí nebezpečenstvo

 Stavbou a jej bezpečnosťou sa okamžite po objavení závrtov začali zaoberať mestskí úradníci, právnici, inžinier, architekti, ekológovia, univerzitní profesori aj široká verejnosť. Profesor Park Chang-kun zaznamenal v šiestom podlaží suterénu vodu, ktorá by mohla pochádzať práve z klesajúceho jazera. Pre agentúru Associated Press povedal, že cirkulácia vody pod zemou by mohla podmyť oblasť, kde sa nachádzajú stovky bytov.

 Závrty sa objavujú po celom svete z rôznych dôvodov, či už je to vplyv prírody alebo ľudskej činnosti. Developeri tvrdia, že žiadne nebezpečenstvo na stavbe nehrozí, verejná mienka však tomu naklonená nie je. Profesor Park hovorí, že z psychologického hľadiska sa ľudia nebudú cítiť bezpečne. Ako to napokon s megastavbou dopadne, ukáže čas.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Dezeen.com, ibtimes.com

Zdroj foto: Kohn Pedersen Fox (www.kpf.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon