Budeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnosti

Budeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnosti

Ekologické, pohodlné, moderné... Také by mali byť stavby budúcnosti. Návrhy tohto architekta vyzerajú ako z príbehu o hobitoch. Nájdete tu domy, hotely či letiská budúcnosti, ktoré sú lacné, ekologické a pritom odolné.

Budeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnosti

 Dnes na nás pôsobia nezvyčajne, futuristické stavby sa však môžu stať v nadchádzajúcich rokoch skutočnosťou. Zvláštne klenuté stavby pripomínajúce bubliny alebo hobitie domčeky, ktoré navrhol architekt Nicolo Bini, by mohli byť dostupné a ekologické stavby, s ktorými sa v budúcnosti budeme bežne stretávať.

 

Unikátny systém, unikátne stavby

 Architekt pracuje s tzv. systémami Binishells, ktoré predstavujú železobetónové tenké „škrupinové“ konštrukcie, ktoré sú zdvihnuté a tvarované tlakom vzduchu. V roku 1960 ich vynašiel Dante Bini, ktorý postavil asi 1600 takýchto konštrukcií v 23 krajinách sveta. V posledných rokoch sa týmto staviteľským systémom začal zaoberať aj Danteho syn Nicolo Bini.

 Architekt o svojich návrhoch hovorí ako o možnom najzelenšom spôsobe stavieb, aký bol kedy objavený. Zatiaľ sa žiaden z futuristických návrhov realizovať nezačal, no Bini verí, že sa čoskoro stanú skutočnosťou.

 Budeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnostiBudeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnosti

Šetrné k životnému prostrediu

 Autor má vo svojom portfóliu návrhy domov, letísk, hotelov či relaxačných centier. Vo všetkých prípadoch pritom ide o nizkonákladové stavby šetrné k životnému prostrediu.

 Projekt, v ktorom je navrhnutý karibský hotel, označuje ako „unikátne, vysoko environmentálne riešenie, ktoré zvyšuje prirodzenú krásu tohto miesta, ale je tiež dostatočne pevný, aby odolal aj najnáročnejším vetrom.“ Prostredie je navrhnuté tak, aby upokojilo návštevníkov a poskytlo im dokonalý priestor pre oddych.

 Budeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnostiBudeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnostiBudeme žiť ako hobiti? Toto môžu byť stavby budúcnosti

Aj navrhované školy majú výhody ako bezpečnosť, nízke prevádzkové náklady, nízke náklady na výstavbu, stavebnú rýchlosť aj odolnosť. Rovnako ekologické a lacné by mali byť aj domy určené na bývanie či letiská a iné verejné či administratívne budovy. Všetky stavby sú pritom vďaka svojmu kupolovitému charakteru vhodné do oblastí, ktoré bývajú postihnuté hurikánmi. Práve tento tvar a dobrá konštrukcia z nich robia odolné a trvalé stavby.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, Dailymail.co.uk, Binishells.com

Foto: Binishells.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon