Neviditeľný dom existuje

Neviditeľný dom existuje

Predstavujeme vám úžasný dom z Južnej Afriky. Situovaný v pohorí Cederberg sa dokonale vypína v súlade medzi červenými skalami a na prvý pohľad nehostinnou africkou prírodou.

Wolff, ktoré vedú manželia Ilze a Heinrich Wolff. Len pre zaujímavosť, Heinrich je prvým juhoafrickým architektom, ktorý bol pozvaný na Benátske bienále architektúry(2011), kde bol ocenený ako dizajnér budúcnosti (The Designer of the future). Návrh domu v skalách je krásna ukážka symbiózy modernej, štýlovej a empatickej stavby, ktorá rešpektuje svoje okolie. Nepotrebuje okázalosť v podobe rôznych moderných pompéznosti a aj napriek tomu zaujme oko pozorovateľa. Samozrejme, v prípade, že ho objaví v jeho skrýši.
Dôležitý moment pre realizáciu tohto výnimočméno projektu znamenalo vybrať ideálne miesto:
  • Minimalný zásah do okolitej vegetácie - Bolo potrebné vybrať miesto, kde by výstavba a samotná stavba najmenej narušila flóru
  • Splnenie hlavnej požiadavky majiteľa - Nosná myšlienka súčasných majiteľov bola žiť ďaleko od okolitého sveta. V pokoji prírody. Nerušene. V interiéri či exteriéri. Aby úžitková plocha stavby uľahčovala bývanie v nezastavanej časti domu.
  • Zasadenie domu do členitosti skalnatého povrchu - Náročnou výzvou bolo nielen najlepšie vybrať ale aj následne "zakamuflovať" stavbu medzi skaly tak, aby dom splynul s prostredím z každého uhla pohľadu, či vzdialenosti. Pre čo najlepšie zmapovanie miesta bolo potrebné využiť 3D scanner.

Keďže región pohoria Cederberg je miestom častých požiarov a domovom "svoriek" paviánov, architekti museli myslieť aj na jeho ochranu pred ohňom a ich nájazdmi za potravou. Dom v (nazvime toto miesto - zemi nikoho) čerpá elektriku zo solárnej energie, vodu z vlastnej vyvŕtanej studne. Má vybudovaný vlastný systém kanalizácie. Všetko s ohľadom na životne prostredie a maximalizáciu negatívneho dopadu.

Dom je rozdelený do 3 oddelených blokov, v ktorých sa nachádzajú spálne s kúpeľňami a kuchyňa. Obývačka a jedáleň tvoria "nádvorie", ktoré spája jednotlivé bloky. Použité materiály sú v slade so sfarbením okolitých skál, aby opäť dom splynul s prostredím a stal sa neviditeľným. 

Na záver. Dosiahnuť neviditeľnosť na viditeľnom mieste bola výzva, ktorá sa talentovaným architektom podarila. Nepôsobí na vás stavba ako súčasť skál, ktorá akoby tam stála odjakživa s dôrazom na inkognito život nie vždy hostinnej prírody?
Pár prívlastkov na záver: Neviditeľný, skromný, moderný, funkčný, empatický, pevný a mohutný. Také je dielo juhoafrickej architektúry - Chameleón v skalách Cederbergu. Pozrite si ho:

Neviditeľný dom existuje
Neviditeľný dom existuje NEviditeľný. | Foto: © James Puttick Neviditeľný dom existuje Nádvorie domu, ktoré spája bloky. | Foto: © Heinrich Wolff Neviditeľný dom existuje Nákres vrchného pohľadu na miesto zasadenia stavby. Neviditeľný dom existuje Ako dlho vám trvalo kým ste ho zbadali? | Foto: © james Puttick Neviditeľný dom existuje Bočný pohľad: Blok spálni. Neviditeľný dom existuje Tehly ladia s farebnosťou okolitých skál. | © James Puttick Neviditeľný dom existuje Vľavo: Prízemie, Vpravo: 1. Poschodie Neviditeľný dom existuje Pekná sprcha? | | Foto: © Heinrich Wolff Neviditeľný dom existuje Patrí medzi skaly? | Foto: © Heinrich Wolff
Zdroj:
Text: Nehnutelnosti.sk, Heinrich Wolff
Foto: Heinrich Wolff

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon