Vysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmoch

Vysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmoch

K vysokoškolskému štúdiu neodmysliteľné patrí aj ubytovanie v mieste štúdia. Školy zväčša pre svojich študentov ponúkajú ubytovanie na internáte. Tento druh ubytovania však na Slovensku v mnohých prípadoch nezodpovedá ani základným hygienickým potrebám. Preto sa veľa študentov zhoduje na tom, že si radšej pár eur priplatí a poobzerá sa po nejakom podnájme.

 Mnohé školy taktiež majú obmedzené kapacity internátov a izby dostane len hŕstka záujemcov. Navyše zabezpečiť ubytovanie pre študentov nie je starosťou vysokej školy a preto by sa mali mladí ľudia spoliehať najmä na seba a na svoje schopnosti zohnať ubytovanie.

Zlú situáciu Slovenských internátov sa snažia využiť mnohí podnikatelia, ktorí investujú do nehnuteľnosti, zrekonštruujú ju a pretvoria na obytné priestory pre študentov.

Mladí ľudia si už v dnešnej dobe potrpia na určití štandard a pred internátom uprednostňujú privát. „Človek na internáte nemá žiadne súkromie, hygienické vybavenie je na väčšine internátov ako za čias vojny a navyše to, že dospelých ľudí kontrolujú na vrátnici ako nejakých zločincov“, hovorí Peter, ktorý študuje v Bratislave na Univerzite Komenského.  Podľa jeho slov ihneď ako sa dalo, snažil sa vybaviť si ubytovanie na priváte. Z hľadiska financií to vyšlo drahšie, no pomery sú na nezaplatenie.

Ceny ubytovania

Ubytovanie v Bratislave sa pohybuje od  60 do 120 eur  na mesiac, v závislosti od miesta ubytovania. V Košiciach sa ceny ubytovania pohybujú od 70 do 120 eur. Ubytovanie V Trnave sa v priemere pohybuje okolo 66 eur na mesiac. V Žiline platia študenti za ubytovanie v priemere 60 eur.  Ubytovanie v meste Ružomberok sa pohybuje od 46 eur na mesiac, ak chcú študenti bývať v luxusnejších apartmánoch priplatia si až do výšky 120 eur.

Neriešte internát

Cena privátu v Bratislave vychádza okolo 120 až 150 eur s tým, že nájomníci sú dvaja v izbe. Aj napriek tomu, že je to o niečo viac ako sa platí za izbu na internáte, študenti neváhajú a priplatia si. „Ide najmä o kvalitu bývania. Na internáte je hygiena v katastrofálnom stave,  toalety a sprchy bývajú spoločné na chodbe, v kuchynkách nie je ani základné vybavenie ako je napríklad mikrovlnka, takže jedlo si tam nezohrejete,“ opisuje situáciu študentka Michaela, ktorá priestory internátu opustila okamžite ako to bolo možné.  „Ak si človek nájde nejakú brigádu, niečo mu priplatia aj rodičia tak sa ubytovanie na priváte dá zvládnuť,“ dodáva Michaela.

 

Vysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmochVysokoškolské internáty sú v katastrofálnom stave. Študenti bývajú radšej v podnájmoch

 Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: Aktuality.sk

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon