Ceny slovenských nehnuteľností mierne rastú, dom či byt ale stále kúpite výhodne

Ceny slovenských nehnuteľností mierne rastú, dom či byt ale stále kúpite výhodne

Ceny na slovenskom realitnom trhu v druhom štvrťroku 2014 mierne vzrástli. Vyplýva to z údajov štatistického úradu EÚ Eurostat. Podobný vývoj štatisti zaznamenali v celej Európskej únii, reality boli drahšie o 1,7 % ako v rovnakom období vlani.

 

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 2. kvartáli podľa Eurostatu medziročne vzrástli o 1,2 % a v medzikvartálnom porovnaní sa zvýšili o 1,6 %.

Odlišná metodika Národnej banky Slovenska (NBS) zase zaznamenala medziročný pokles cien domov a bytov o 1,5 %.

"Vďaka tomu, že podľa metodiky NBS je cena v eurách za jeden štvorcový meter slovenských bytov a domov najnižšia od 3. kvartálu 2007, sú nehnuteľnosti pre Slovákov dostupnejšie ako v predkrízovom období," zhodnotila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

 

Výhodné úvery na bývanie

Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk je priemerná predajná cena trojizbového bytu na Slovensku na úrovni 68 000 eur.

V regionálnom porovnaní medzi kraje s najlacnejšou cenou bytu za meter štvorcový patria TrenčianskyPrešovský či Nitriansky kraj, najdrahšie byty sú na realitnom trhu v Bratislavskom kraji.

Priemerná cena novostavby rodinného domu podľa nehnuteľnosti.sk sa na slovenskom trhu s realitami pohybuje na úrovni ceny 170 000 eur. Domy v pôvodnom stave sa dajú kúpiť v rozmedzí od 58 000 eur (Banskobystrický kraj) do 210 000 eur (Bratislavský kraj). 

Napriek relatívne nízkym cenám však môže väčšina Slovákov o sťahovaní sa do nového len snívať, tvrdí analytička. Dôvodom je podľa nej najmä neľahká situácia na trhu práce, keďže Slovensko dlhodobo bojuje s vysokou mierou nezamestnanosti.

"Svetlým bodom pri rozhodovaní sa o kúpe nehnuteľností sú nízke úrokové sadzby z úverov na bývanie, ktoré by vzhľadom na očakávanú menovú politiku v eurozóne mohli na týchto úrovniach pretrvať ešte dlhší čas," predpokladá analytička.

 

Rozhodujú aj iné faktory

Mladí ľudia pri výbere bývania okrem finančných možností zohľadnujú aj iné faktory. "S manželom sme sa rozhodli pre kúpu dvojizbového bytu. Dostali sme celkom zaujímavé úverové podmienky v banke a preto radšej budeme splácať svoj byt, ako by sme mali rovnakú sumu platiť za podnájom," uviedla Andrea, dvadsaťšesťročná prekladateľka z Trenčianskeho kraja.

Tridsiatnik Juraj, žijúci v Žilinskom kraji, uprednostnil výstavbu budovanie rodinného domu: "Staviame dom, o byte sme ani neuvažovali. Celkovú sumu, ktorú do stavby investujeme, vieme značne znížiť tým, že si murárske a iné práce zabezpečíme svojpomocne."

Ceny slovenských nehnuteľností mierne rastú, dom či byt ale stále kúpite výhodne

Výrazné zmeny na európskych realitných trhoch sa neočakávajú

Analytici Poštovej banky vo svojej najnovšej analýze konštatujú, že na európskom realitnom trhu tak dochádza k postupnému obratu. Výraznejšie oživenie na trhu s nehnuteľnosťami však v nadchádzajúcich mesiacoch neočakávajú.

Najvýraznejší medziročný cenový pokles nehnuteľností takmer o desatinu v 2. štvrťroku evidovali v Slovinsku.

To v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom vymenilo na čele Chorvátsko, ktoré tentoraz zaznamenalo len miernejší pokles cien o 2,9 %.

Vrabcová však upozornila, že medziročnému zníženiu cien sa neubránili ani ďalšie ekonomiky EÚ.

 

Najvyšší nárast cien v Estónsku

Taliansko zaznamenalo takmer 5-% pokles a v ďalších piatich ekonomikách prepad osciloval v rozmedzí od 0,2 % do 3,8 %.

Naopak, nespokojnosť s vyššími cenami podľa analytičky zrejme pociťujú záujemcovia o kúpu nehnuteľností v 16 krajinách únie, za ktoré boli výsledky zverejnené.

"Vrásky na čele môžu mať najmä kúpychtiví Estónci, keďže v tejto pobaltskej ekonomike sa ceny bývania medziročne zvýšili až o 14,5 %.

Estónsko si však prešlo krízou na realitnom trhu spojenou s prepadom cien nehnuteľností o desiatky percent, a tak aj napriek cenovému rastu z posledných kvartálov sú estónske byty a domy stále približne o 15 % lacnejšie ako pred krízou," uzavrela Vrabcová.

 Zdroj: Aktuality.sk, TASR, Interné údaje Nehnuteľnosti.sk / údaje 1-10/2014

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon