Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

V poslednej dobe našou spoločnosťou rezonujú otázky o výstavbe nových výškových budov v hlavnom meste. Moderné projekty z dielní zahraničných architektov predstavujú trendy možnosti tretieho veku aj pre našu malú veľkú krajinu. Popritom všetkom však akosi zabúdame alebo nevieme, že v našej malej zemi ostali aj budovy z minulých čias, ktoré stratili svoju cenu opotrebovaním desaťročiami či dokonca stáročiami. Nesú odkaz našej minulosti, aj keď už nie v najšťastnejšej a reprezentatívnej podobe. Prečo sa aj o nich nerozpráva?

 Opustené, zívajú prázdnotou a čakajú na rozhodnutie. Kúpia ma a rekonštruujú? Alebo nakoniec zrovnajú so zemou kvôli výstavbe nejakého nákupného centra? Či nechajú tak, kým sa nezrútim sám?

Nemusíme chodiť do zahraničia, aby sme hľadali miesta, kde už strašia iba duchovia. Máme ich aj my. A je  otázkou, či to tak necháme, zatvoríme oči, alebo sa zamyslíme, či existuje myšlienka, priestor, možnosti a riešenie, ako ich nenechať zmiznúť zo slovenského povrchu.

1 Berzevický kaštieľ vo Veľkej Lomnici

Kaštieľ bol postavený približne v roku 1581 a v roku 1772 sa dočkal svojej prvej rekonštrukcie, kedy ho rod Berzeviczyovcov prebudoval na reprezentatívnu barokovú kúriu. Na fotografiách si môžete všimnúť nádherné reliéfne volútové hlavice na pilastroch vyhotovené precíznou kamenárskou prácou do pieskovcových blokov. Na prízemí sa nachádzajú priestory pôvodnej kuchyne, miestnosti pre služobníctvo, v novších dobách priestory slúžili na kancelárske účely. V interiéri sa nachádzajú nádherné klenbové stropy so štukovou výzdobou. Súčasný majiteľ začal s rekonštrukciou, ale aj napriek tomu sídlo je na predaj a čaká na druhú šancu, ktorú si jeho história zaslúži. Súčasný stav kaštieľa si môžete na fotografiách.

 Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

2 Renesančný kaštieľ z Pozdišoviec

Kaštieľ stojí na našom území od roku 1648. Za vznik vďačí rodine Sirmajovcov, ktorí ho dali postaviť a využívali ho až do vzniku 1. Československej republiky. Počas 2. Svetovej vojny v kaštieli sídlila posádka nemeckého vojska, ktorá využila areál kaštieľa ako opravovne vojenskej techniky. Po roku 1948 slúžili ako miesto pre hrnčiarske družstvo. Vnútro poskytuje dostatok priestoru na akékoľvek účely. Dnes už zíva prázdnotou a čaká na rekonštrukciu. Pozrite si jeho stav bližšie na fotografiách.

 Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

3 Historická budova v centre Banskej Štiavnice

Najstaršie časti historickej budovy zo srdca banského mesta pochádzajú z 15. storočia. Celý objekt má viac ako 20 miestnosti a bývalé stajne. Budova má vlastné nádvorie a letnú záhradu a aj vďaka tomu budí dojem malého zámočku v meste. Pozostatky starožitných  tapiet, masívne drevené dvere, klenby okien či dobové obrazy na stenách dokážu naladiť na nôtu čias minulých. Je to kultúrna pamiatka, ktorej aktuálny stav si môžete pozrieť na fotografiách interiéru.

 Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

4 Liečebný dom Machnáč alebo „Masarykov liečebný dom pre Nemocenskú poisťovňu súkromných úradníkov a  zriadencov“

Liečebný dom pripomínajúci parník, otvorili 1. Júna 1932. Súťaž na stavbu liečebného domu Machnáč v roku 1929 vyhral pražský architekt Jaromír Krejcar a dnes sa považuje za jeden z najvýznamnejších príkladov európskeho funkcionalizmu, vďaka čomu sa dostal aj do prestížnej svetovej publikácie Phaidon Atlas of World Architecture. Za pozornosť si zaslúžia presvetlené priestory interiéru. Fotografie odokrývajú obrovský potenciál tohto miesta. Ako vyzerá dnes si môžete pozrieť na fotografiách v detaile inzerátu.

 

5 Motorest DÚHA

Motorest v minulosti slúžil ako reštauračné zariadenie s kapacitou pre cca 200 hostí a poskytoval taktiež ubytovanie formou motelu, kasíno a automobilový servis pre akútne poruchy vozov. Aj keď táto stavba nie je zďaleka historický skvost zaradený medzi pamiatky, predsa len pri pohľade na jeho fotografie z neho cítiť kus histórie cez príbehy vodičov, ktorí sa pri ňom zastavili. Nechýba ani kaviareň s terasou. Bližšie informácie o nehnuteľnosti nájdete na tomto odkaze.

  Nehnuteľnosti iba pre duchov: (NE) Zaslúžia si druhú šancu?

Pravdou je, že niekedy je lepšie zbúrať a začať nanovo.  Ale ak áno, tak nech nové začiatky majú zmysel pre naše malé Slovensko a stoja za to.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon