Vzdelávame sa v realitách: Predávať na vlastnú päsť sa nemusí vyplatiť. Viete prečo?

Vzdelávame sa v realitách: Predávať na vlastnú päsť sa nemusí vyplatiť. Viete prečo?

Oplatí sa predaj nehnuteľnosti riešiť na vlastnú päsť alebo zveriť svoj častokrát najväčší majetok do cudzích, ale za to profesionálnych rúk odborníkov?

Vlastníci nehnuteľností už pri nastavovaní ceny robia základnú chybu. Je logické, že očakávajú čo najviac. Ale práve nadstavením vysokej úvodnej ceny sa ponuka stáva nepredajná, následne po 3 týždňovom neúspechu si zavolajú na pomoc realitnú kanceláriu, ktorú dovtedy vehementne odmietali.

Nik z  nás nechce zostať štrbavý, rovnako ako nik z nás nechce prísť zlým rozhodnutím o strechu nad hlavou.

Tu použijem príklad lekára- zubára. Keď vás bolí zub, snažíte sa ho liečiť tri týždne sami? Sami si ho vŕtate a chcete vytrhnúť? Nie. Prvé čo urobíte v tom zúfalstve a záchvate bolesti, vyhľadáte prvú zubnú pohotovosť, vzdialenú aj 50 km a dáte sa ošetriť. Že je to logické? Načo zbytočne trpieť? Zuby a nehnuteľnosti sú odlišné veci. Ale tak, ako si vaše zuby necháte ošetrovať u odborníka, nehnuteľnosti by ste tiež mali nechať predávať profesionálom a netrápiť sa sami.

Vzdelávame sa v realitách: Predávať na vlastnú päsť sa nemusí vyplatiť. Viete prečo?

Vlastníci robia aj druhú chybu, lebo sa mylne domnievajú, že  keď svoju ponuku dajú desiatim sprostredkovateľom , že predaj bude rýchlejší. Opak je pravdou, klient takýmto jednaním si ponuku ešte viac znehodnotí. Zase uvediem už menej absurdný príklad z praxe. Vcíťte sa do kože kupujúceho. Vyberáte si bývanie a hľadáte na realitných serveroch, kde inzerujú viaceré realitné kancelárie.

Osloví vás nehnuteľnosť, poznamenáte si ju a pokračujete vo výbere. O tri ponuky nižšie, opäť natrafíte na tú istú nehnuteľnosť, len cez iného sprostredkovateľa, za inú vyššiu cenu. O päť ponúk nižšie, je znova tá istá nehnuteľnosť, ale zase paradoxne lacnejšia. Navyše nezhoduje sa nielen v cene, ale aj v popise a technických údajoch. Tým pádom,  ako klient – kupujúci ste zmätený a vzbudzuje to nedôveru voči predmetnej nehnuteľnosti a radšej si vyberiete takú, kde nevidíte problém.  Čiže vlastník si v tomto prípade ukážkovým príkladom, sám svojim správaním znehodnotil predaj. A cena logicky klesá.

 Preto odporúčam, hneď na začiatku osloviť profesionála,  poradiť sa s ním a nadstaviť cenu na predajnej úrovni, paradoxne nám to zaručí vyššiu predajnú cenu ako v prvom prípade.

 Druhou podstatnou vecou je výber sprostredkovateľaexkluzívny predaj. Pokiaľ  exkluzivita nevyhovuje alebo máme voči nej predsudky (aj keď neopodstatnené, lebo exkluzívny predaj je najrýchlejšou a  najefektívnejšou cestou) alebo nepoznáme kvalitnú realitnú kanceláriu, tak určite nedáme túto ponuku, viac ako trom sprostredkovateľom, nakoľko ich marketingové aktivity sú podobné a zase by prišlo k znehodnoteniu ponuky . Stratila by pre kupujúceho atraktivitu a exkluzivitu.

Cena, za ktorú si predáte nehnuteľnosť sami?

Snaha ušetriť peniaze je zrejme jediným motívom, pre ktorý sa majiteľ rozhodne realizovať predaj nehnuteľnosti sám a dobrovoľne hazarduje so svojim majetkom. Provízie pre realitné kancelárie sa hýbu od dvoch do päť percent z predajnej ceny nehnuteľnosti- čo predstavuje bežnú taxu.

Samopredajca to však nemá v dnešnej dobe ľahké.

Okrem prípravy nehnuteľnosti na predaj, je časovo náročná jej propagácia, obhliadky a vyjednávanie s potencionálnymi kupcami, či behanie po úradoch, bytových družstvách, katastri, odhlášky a prihlášky u plynárov, elektrikárov, vodárov a pendlovanie medzi  vašim  právnikom a notárom. Veľa investovaného času a zďaleka nie zadarmo.   

 Poplatky za vyhotovenie kúpnej zmluvy u právnika alebo advokáta sa pohybujú,  napr. okolo 100 EUR/ hod. Čiže cena závisí najmä od počtu  pripomienok zmluvných strán a od toho priamo úmerného času. Bežná cena je od 250 - 300 EUR. A počtom pripomienok rastie.

  1. Poplatok na katastri za  zápis vlastníctva je vo výške 66 EUR a v zrýchlenom konaní (rozhodnutie do 15 dní) 266 EUR. V prípade, že kupujúci berie hypotekárny úver, rovnaká suma je aj za zavkladovanie záložného práva. Čiže spolu buď 132 EUR, alebo 531 EUR.
  2. Poplatok u notára za overenie podpisu sa pohybuje okolo 3 EUR/ podpis. Čiže pri dvoch vlastníkoch a piatich exemplároch zmluvy 30 EUR.
  3. Poplatok za ocenenie nehnuteľnosti sa podľa jej typu ( byt , dom, pozemok) pohybuje od 150 do 350 EUR. V prípade, že budete potrebovať geometrický plán a vytýčenie hraníc pozemku v teréne, prirátajte min. ďalších 200 EUR.
  4. Poplatok za vystavenie Listu vlastníctva a snímku z kat. mapy je  2x 8 EUR = 16 EUR.
  5. Poplatky za inzerciu v reg. novinách a na web stránkach sú od 30 do 100 EUR,  v závislosti, či sa bude jednať iba o riadkovú inzerciu alebo plošnú.

Čiže, keď sa rozhodnete sami predávať nehnuteľnosť, okrem podstúpenia rizika investovaného času, stresov a námahy, musíte rátať s ďalšími nákladmi, v závislosti od typu nehnuteľnosti 600- 1.530 EUR plus skryté náklady, ako napr. náklady na cestovanie, ušlá mzda, či čerpanie dovolenky pre vybavovanie okolo predaja na úradoch.

Položím otázku na záver:

Zdá sa vám veľa zaplatiť za byt v hodnote 50.000 EUR cca 2.000 EUR províziu realitnej kancelárie, ale to, že banke za 30 rokov  na úrokoch a poplatkoch súvisiacich s hypotékou zaplatíte ďalších cca 50.000 EUR je v poriadku?  Zamyslite sa. Ceny realitných služieb u nás sú oproti cenám v západnej Európe a USA až päťnásobne nižšie.

 Autor: Mário Glos | MGM & Partners s.r.o.

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon