Plánujete kúpu bytu? Aj toto by ste mali vedieť

Plánujete kúpu bytu? Aj toto by ste mali vedieť

Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých typov bytov a ako sa správne zorientovať na pestrom trhu s nehnuteľnosťami?

Kúpa bytu je pre väčšinu z nás veľkou a dlhodobou investíciou a určite nie každodennou záležitosťou. Dobrá kúpa je taká , ak sme s bytom spokojní aj s odstupom času a nie je to len prvotné nadšenie z nového  vysnívaného bývania. Nekupujeme byt ako  taký, ale to podstatné a dôležité - kupujeme si DOMOV.

  • Ak kupujeme byt pre svoje potreby, musíme si jednoznačne určiť, čo od neho očakávame, aké sú naše priority a aké sú naše finančné možnosti. Už len samotný výber lokality je komplikovaný. Musíme si položiť otázku, kde chceme bývať. Tento faktor je ovplyvnený viacerými skutočnosťami. Samotný výber mesta alebo obce je ten jednoduchší. Riadi sa poväčšine faktami, ako pracoviskom a rodinným zázemím.  Čím je mesto väčšie a má viac možností, tým sa stáva výber komplikovanejším. Rozhodnutie určite uľahčuje, ak mesto dobre poznáme a prirodzene inklinujeme k niektorej mestskej časti.
  • Kupovať byt sa oplatí tam, kde sú v blízkosti jasle, škôlka, škola. Okolie by malo byť bezpečné pre detské hry a musia byť na to vytvorené vhodné podmienky. Určite oceníme aj informáciu o skladbe obyvateľstva.  Sú lokality, kde prevažuje mladá generácia a naopak sú miesta, kde skladba obyvateľstva je tvorená z väčšej časti dôchodcami.
  • Ďalšie faktory, ktoré výber lokality upresňujú sú napr.:  parkovanie, občianska vybavenosť, zeleň, kultúrne a športové vyžitie v okolí. Dobrý realitný maklér sa vás na tieto otázky bude pýtať, nie preto , že by bol nemiestne zvedavý, ale ide mu o to,  aby pre vás našiel nehnuteľnosť, ktorá sa maximálne približuje vašim predstavám a to nie len v súčasnosti, ale aj v blízkej budúcnosti. Vaše potreby sa vyvíjajú a menia. Na to musí realitný maklér myslieť a pomôcť vám v rozhodovaní.
  • Veľkosť bytu je ďalším z dôležitých kritérií pri jeho výbere. Samotná výmera bytu je jedna veličina, ale nemusí byť rozhodujúca. Je nutné zvážiť, koľko nás v byte bude žiť permanentne, poprípade, či nebude s nami niekto dočasne bývať a to hlavne v prípade dospievajúcich a dospelých detí, potom starších príbuzných, ktorí môžu vyžadovať našu starostlivosť v budúcnosti.
  • Ďalším faktorom môže byť,  či si v byte potrebujeme zriadiť pracovňu, alebo máte pracovné prostredie zabezpečené  mimo domova.

Väčšina z nás má už svoju predstavu

V predstavách sa javí niekomu ideálny mezonet, inému podkrovný, ďalšiemu sa páči moderný futuristický byt a inému bývanie v novostavbe.

Plánujete kúpu bytu? Aj toto by ste mali vedieť

  • Tak ako v podstate všetko, majú aj byty svoje výhody a nevýhody. Bývanie v staršej štvrti má síce svoju atmosféru, treba však zobrať do úvahy, že mnoho z týchto bytov je v pamiatkových alebo inak chránených zónach so svojimi špecifikami. Nie vždy je možné meniť dispozíciu,  fasáda domu musí charakterom ostať zachovaná, nie sú tu väčšinou výťahy, často ani balkóny, problematické parkovanie, ale napriek tomu majú svoj svojský charakter, typickú staromestskú atmosféru a v podstate trvalú hodnotu a spoločenskú prestíž. 
  • Ďalším typov bytov sú zväčša tehlové mestské obytné domy v centre a širšom centre, budované  zhruba v 60.-tich rokov 20. storočia. Sú to najmä dvoj až štvorposchodové budovy s atmosférou starého mesta a takisto si dobre držia cenu. Tento typ bytov poskytuje prevažne kľudné bývanie, s nižšou hustotou obyvateľstva mimo intenzívnej dopravy. Treba si uvedomiť, že byty majú svoj vek a napriek kvalitnému stavebnému materiálu, ich budú čakať plánované investície do rozvodov a striech. Výhodou je napr. bývanie v centre, vlastné kúrenie, nízky počet susedov vo vchode. Viacero bytových domov tohto typu v posledných rokoch prešlo istou prestavbou a vznikli mnohé nápadité naozaj moderne a nadčasovo riešené podkrovné a mezonetové byty.
  • Iný typ bytov sa nachádza v panelákoch. Typy jednotlivých bytových domov sa líšia v závislosti od sídliska, času a účelu výstavby. Aj keď mnohým sa zdá, že všetky sídliská sú rovnaké, opak je pravdou a existuje tu mnoho odlišností a špecifík.  Rozdiel je napr. pri veľkosti a počtu izieb, ale aj mnohými variáciami dispozícii. Sú bytové domy, kde balkón alebo loggiu má každý byt a naopak, kde len niektoré. Počet poschodí od štyroch do trinástich. Niektoré nižšie panelové domy môžu evokovať dojem, že sú tehlové. Vzhľadom na dobu výstavby sa tieto domy líšia aj kvalitou a vybavenosťou.
  • Často spomínané jadrá bytov sú takisto rozdielne, niekde celé umakartové, inde čiastočne z panelových dielcov. Na prelome storočí sa začali stavať panelové domy s pevnými alebo murovanými jadrami. Posledné roky sa stavebníci pri bytových domoch a to hlavne menej podlažných opäť vracajú k tehle ako klasickému a osvedčenému stavebnému materiálu. Mnohé novostavby majú kombinovaný skelet s prihliadnutím na kvalitu bývania a energetickú náročnosť. 

V novostavbách je široký výber veľkostí bytov, rozličné dispozície aj s možnosťou zmien. Ku ktorému typu bytu sa nakoniec prikloníte, záleží na vašich  finančných možnostiach a tiež na riadnom zvážení a kvalitnej analýze potrieb, ku ktorej vám ochotne pomôže realitný maklér. 

Zdroj: František Bakovka, senior maklér, a Mário Glos, CEO realitného centra  MGM & Partners s.r.o.

Ilustračné fotografie: dollarphotoclub.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon