Ako spoznať dobrého realitného makléra?

Ako spoznať dobrého realitného makléra?

Uvažujete nad predajom nehnuteľnosti? Nepodceňte výhody spolupráce s maklérom. Poradíme vám, ako spoznať toho správneho.

Veľa práce okolo predaja leží na jeho pleciach. Spýtajte sa známych, koho by vám odporučili. Väčšina nespomenie meno realitnej kancelárie, ale konkrétne meno makléra, s ktorým majú osobnú skúsenosť.

Skôr ako ho oslovíte, skúste sa pozrieť na webové stránky realitnej kancelárie a vyhľadať si jeho ponuky. O tom, že je úspešný, nesvedčí len šírka jeho ponuky, ale počet zrealizovaných obchodov, čo sa u väčších realitných kancelárií s vlastnou webovou stránkou dá jednoducho zistiť- dané ponuky sú vyznačené ako rezervované.

 Ďalšou indíciou je spôsob, akým maklér reaguje na vaše oslovenie a možnosť spoluprá­ce. Kvalitný maklér vás trpezlivo vypočuje, nedáva vám najavo svoju prevahu, spýta sa vás na vecné otázky a dohodne si s vami prehliadku vašej nehnuteľnosti v termíne, ktorý vyhovuje vám. Nikdy nehovorí dopredu o podpise sprostredkovateľskej zmluvy, ale až po zoznámení sa s vašou nehnuteľnosťou a posúdením situácie.

Kvalitný maklér príde pripravený, pretože už pri prvom, resp. druhom telefonickom kontakte od vás zistí čo najviac informácií. Preto mu vo svojom záujme poskytnite vaše údaje, často krát stačí napr. súpisné číslo domu, alebo číslo bytu, na ktorých základe si nájde v katastri nehnuteľností list vlastníctva vašej nehnuteľnosti, z ktorého vyčíta početné dáta, ako napríklad koľko m² má váš byt, kedy ste daný byt kúpili (dôležité hlavne z hľadiska daní), ktoré mu budú slúžiť pri profesionálnom ponúkaní  a prezentovaní vašej nehnuteľnosti.

Maklér by nemal prioritne od vás vyžadovať cenu, za ktorú chcete nehnuteľnosť predať, ale v spolupráci s vami  ju po dôkladnej obhliadke a analýze navrhne a otvorí diskusiu. Samozrejme cenu vždy stanovujete vy, maklér ju môže len odporúčať. Realitný maklér musí byť v každom prípade v obraze o tom, či vaša cena je v danom mieste a čase reálna, mal by so sebou priniesť vytlačené po­nuky na predaj podobných nehnuteľností a to nielen z ponuky realitnej kancelárie, ktorú zastupuje, ale aj z konkurenčných. Kvalitný maklér vám tiež poradí, akú cenu v ponuke uviesť a akú rezervu si nechať pre prípadnú zľavu.

Úlohou makléra je spraviť fotodokumentáciu tak, aby fo­tografia komplexne podávala informácie potenciál­nym záujemcom. Naozaj schopný a dobrý maklér si s vami preberie plusy a mínusy umiestnenia nehnuteľnosti,  jej dispozíciu, orientáciu podľa svetových strán, atď.. Chce od vás informácie, ktoré  sa vám nemusia zdať podstatné, ale môžu úspešnosť predaja silno ovplyvniť, napr. dôvod predaja, vzťahy so su­sedmi, časový horizont reali­zácie predaja. Poradí vám, čo máte pred prvou obhliadkou s potencionálnym kupcom  upraviť, ako nehnuteľnosť naaranžovať a pri­praviť a ako sa ku kupcovi pri jeho náv­števe správať. Z vystupovania kvalitného makléra musí byť jasné, že on nehnuteľnosť ne­predáva. On predaj iba vo va­šom záujme sprostredkováva a jeho provízia nie je prioritou za každú cenu.

A posledná rada na záver. Kvalitný realitný maklér, ktorý kedykoľvek vstupuje do vášho domu, alebo bytu, má pripra­vené návleky na topánky pre seba aj záujemcov o kúpu, alebo sa vyzuje. Tým vám aj kupujúci dáva najavo, že si cení vašu nehnuteľnosť a vás samých.

Zdroj: Bohumil Jelínek, senior maklér realitného centra MGM a Mário Glos, CEO realitného centra  MGM & Partners s.r.o.

Ilustračné fotografie: dollarphotoclub.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon