Rozhovor s Máriom Glosom: Čo môžeme očakávať v roku 2016?

Rozhovor s Máriom Glosom: Čo môžeme očakávať v roku 2016?

Nenechajte si ujsť zhodnotenie minulého roku a prognózy do roku 2016 očami realitného odborníka.

V spolupráci s Máriom Glosom, CEO realitného centra MGM, sme v minulosti priniesli sériu článkov, ktoré sa týkali kúpy, predaja či prenájmu rôznych typov nehnuteľností. Spoločnosť zastupuje second-handovú ponuku okolo 1000 nehnuteľností v Žilinskom kraji, priemyselných nehnuteľností s celoslovenskou pôsobnosťou, investícii a dražieb.

Rozhovor s Máriom Glosom: Čo môžeme očakávať v roku 2016?

Keďže nás čaká ďalší rok, možno plný zmien, prekvapení alebo naopak stagnácie, prinášame vám jeho odpovede z pohľadu riaditeľa a zároveň človeka z každodennej realitnej praxe.

Ako sa vám zapísal svet slovenských realít a nehnuteľností v roku 2015?

Bratislavský rezidenčný trh je diametrálne odlišný od Žilinského. Je tu masívna ponuka novostavieb. V Žiline si v tomto smere nemáte veľmi z čoho vyberať. Nejaké nové projekty sú ohlásené, ale skôr prevláda dopredaj starších novostavieb a second-handových bytov, ktoré medziročne zdraželi podľa môjho názoru o 10 %, čo je práve zapríčinené absenciou novostavieb.

Niekde som sa dočítal, že v Žiline je najmenej m2 novostavby na obyvateľa spomedzi všetkých krajských miest. Na druhej strane chápem aj developerov, pre ktorých sú hranicou Zlaté piesky. Investičné náklady sú veľmi podobné a marža v Bratislave oveľa vyššia. Stále si však myslím, že kto prinesie ako prvý zaujímavý koncept rezidenčného bývania do Žiliny za normálne ceny, bude odkázaný na úspech. V priemysle sú ceny v rámci Slovenska veľmi podobné, pohyb na trhu bol v roku 2015 značný.

Ak máme záujem kúpiť, predať, či prenajať nehnuteľnosť v roku 2016, čo môžeme očakávať? Nastane pokles cien nehnuteľností alebo práve naopak? Spestrí sa ponuka? ...

V roku 2016 by mal nastať ešte väčší pohyb na realitnom trhu. Rastúci dopyt po bývaní a aj priemyselných nehnuteľnostiach a s tým spojený aj rast cien, prinesie zahájenie viacerých developerských projektov a aj špekulatívnej výstavby priemyselných objektov, určených pre skladovanie a logistiku a to aj za hranicou Zlatých Pieskov v Bratislave. Celkovú náladu vylepšuje ohlásená investícia Land Rover v Nitre, ktorá do veľkej miery primárne ovplyvní dopyt po nehnuteľnostiach a sekundárne, z hľadiska zamestnanosti, poskytne väčšiu stabilitu a istotu, čo bude viesť k zvýšenému nakupovania nehnuteľností. Druhý faktor budú lacné a dostupné hypotékytretí faktor, na základe ktorého predpokladám rast realitného trhu, je silná generácia ľudí narodených v 80 rokoch, ktorí sa buď budú osamostatňovať a opustia „mama hotel“, nakoľko sme po Bulharsku druhá krajina z EU, kde býva najviac mladých ľudí v spoločnej domácnosti s rodičmi, alebo budú riešiť výmenu bývania zo štartovacieho na rodinné.

V prípade Žiliny to môže byť zaujímavé. Ceny starších bytov sú veľmi vysoké a hlavne menšie byty atakujú cenu novostavieb, ktoré presahujú 1.000 EUR/ m2. Ponuka je takmer vypredaná a dobré byty predávame do týždňa. Je to z tých dôvodov, ktoré som už spomínal. Čo ale môže celú situáciu zmeniť, je zahájenie predaja projektu EUROPALACE na sídlisku Vlčince, kde je momentálne voľných 111 bytov ( cca 9.000 m2) , cca 9.800 m2 komerčných priestorov a 271 parkovacích miest. Projekt bol v konkurze a v priebehu decembra sa našiel investor, ktorý celý projekt odkúpil, momentálne sa údajne čaká na vyplatenie kúpnej ceny. Pokiaľ v roku 2016 zaháji predaj za rozumné a trhom akceptovateľné ceny, predaj týchto bytov ovplyvní cenu všetkých ostatných second-handových bytov aj novostavieb. Pokiaľ do toho pribudne predaj „z papiera“ ohlásených novostavieb na sídlisku Hájik, v centre na ul. Republiky a na sídlisku Hliny, ponuka možností sa rozšíri, klienti si budú mať z čoho vyberať a cena starších bytov by nemala už tak prudko rásť.

Čo želáte realitnému trhu, jednak na strane dopytu aj na strane ponuky, v tomto roku?

Realitnému trhu želám, aby sa neprehrieval, aby banky boli aj naďalej rovnako konzervatívne a aj hypotekárny trh zostal zdravý. Aby realitné kancelárie boli skutočnými profesionálmi a prinášali svojim klientom pridanú hodnotu, šetrili im čas a celý proces uľahčovali. Mladých ľudí by som chcel povzbudiť, aby v roku 2016  našli odvahu a osamostatnili sa, prestali využívať „mama hotel“ a po skončení školy sa postavili na vlastné nohy. Dopytujúcim klientom prajem aby našli nehnuteľnosť presne podľa svojich predstáv a splnili si sen o bývaní alebo podnikaní a predávajúcim klientom prajem aby predali/prenajali svoju nehnuteľnosť rýchlo a dobre. K úspešnému obchodu musia byť predsa spokojné obe strany.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Mário Glos, CEO realitného centra  MGM.

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon