Súčasný development očami právnika a poradcu

Súčasný development očami právnika a poradcu

Mnohé obce, mestá a mestské časti sa k aktuálnemu stavebného boomu stavajú rozvážne, iné menej pragmaticky, skepticky a ďalšie iba s ohľadom na zvýšenie rozpočtu. Zvýšenie miestnych poplatkov, vyhlásenie stavebnej uzávery, celoplošné zmeny daní a ďalšie zmeny sú bežnou realitou komerčných realít na Slovensku. Novinkám v oblasti realitného práva a daní sa bude venovať dopoludňajší blok konferencie Real Estate Market.

Súčasný development očami právnika a poradcu

Proces od stavebného zámeru až po kolaudáciu je dlhý, viacročný a pri jeho realizácii sa rôznym zmenám legislatívy nevyhne ani jeden developer. Jednou z noviniek v realitnom biznise z tohto roku je tzv. reverse charge, slovensky tuzemské samozdanenie. V podstate ide o prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia služby, teda firmy podnikajúce v stavebníctve si môžu navzájom fakturovať bez DPH. V pripomienkovom konaní je tiež návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorý rieši napríklad aj zmluvný vzťah medzi investorom a spracovateľom posudku EIA a obmedzenie funkcie Enviroportálu.

Súčasný development očami právnika a poradcu

Ďalšou novinkou, ktorá vyvolala ostré diskusie, je nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý nadobudne účinnosť už od 1. novembra 2016. Zákon je finančným nástrojom v rukách obcí, ktorý si každá obec zavedie na základe dobrovoľnosti vlastným všeobecne záväzným nariadením. V praxi to bude znamenať, že definovaní developeri budú povinní pri nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia zaplatiť obci miestny poplatok za rozvoj. Získané prostriedky sa použijú napríklad na výstavbu miestnej infraštruktúry.

O dôsledkoch a nuansách daňových a právnych zmien budú na Konferencie Real Estate Market hovoriť napríklad Peter Ďanovský (TPA) a Soňa Hanková (EY Law). Účastníci konferencie na prípadovej štúdii uvidia development pohľadom právnika a poradcu.

Už 12. ročník odbornej realitnej konferencie  Real Estate Market 2016 s podtitulom Development & investície sa bude konať od 8.30 do 16.00 dňa 26. 10. 2016. Miestom konania je Hotel Devín, Riečna 4, Bratislava. Prihláste sa na http://www.stavebne-forum.sk/slovensko2016/index.php?url=form

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon