
8 tipov ako vytvoriť perfektnú kuchyňu
Kuchyňa býva centrom života v domácnosti a väčšinou je spojená aj s jedálňou. Aby sa v nej cítili všetci členovia domácnosti príjemne, je potrebné pri jej navrhovaní alebo renovácii myslieť na všetky funkcie a vytvoriť pre ne miesto. Poradíme vám, ako pri tom postupovať.
1. Začnite s celkovým pohľadom
Prvým krokom je zhodnotenie existujúcich podmienok kuchyne a preskúmanie prvkov, ktoré zásadne ovplyvnia usporiadania kuchyne. Dôležité sú rozmery okien, dverí a spôsob, ako nadväzuje kuchyňa na susedné miestnosti. Potom si navrhnite niekoľko náčrtov, ako by sa vám páčilo usporiadanie v tvare písmena U alebo tvar L. Keď v tom máte jasno, zmerajte rozmery veľkých spotrebičov alebo vyberte nové, od ich veľkosti závisia šírky a dĺžky pultov a skriniek.
2. Ako využívate priestor
Pri plánovaní je dôležité zamyslieť sa, ako vlastne v kuchyni varíme. Pečieme či grilujeme? Často krájame a robíme šaláty? Aký je náš každodenný ranný rituál? Niektorí ľudia nepoužívajú varnú dosku často, iní zas pravidelne. A možno potrebujete oddelený priestor pre odšťavovanie alebo prípravu espressa. Všetky tieto veci je potrebné vedieť, aby sa pre ne mohol vytvoriť dostatočný priestor.
Zdroj: Hello Kitchen
3. Vytvorte zóny
Pred pár rokmi dominovala pri navrhovaní kuchýň myšlienka kuchynského trojuholníka, ktorého vrcholy tvoria drez, sporák a chladnička. Dnes sa dizajnéri snažia skôr vytvárať určité zoskupenia a zóny. V každom prípade je optimálne, aby boli umývadlo, pracovná doska a sporák umiestnené blízko, v maximálnej vzdialenosti 1 metra. Viac ako dva metre medzi drezom a varným centrom je príliš veľa. Prípravný priestor na čistenie potravín, sekanie a miešanie prísad by mal mať jednoduchý prístup k odpadovému košu, dobré je spárovať tiež chladničku s potravinovou skriňou alebo špajzou. Chladnička však môže byť ďalej od umývadla a pultu, je to veľký prvok a obyvatelia domácnosti sa tak môžu dostať k občerstveniu bez vniknutia do pracovného priestoru kuchára.
4. Majte „chaos“ pod kontrolou
Drez a sporák by mali byť umiestnené tak, aby boli mimo priechodnej trasy. Používame tu oheň i vodu a nechceme, aby nám pri tom niekto zavadzal. Ak chceme mať „spoločenskú“ kuchyňu, mali by sme v nej vytvoriť miesto, kde sa môžu naši blízki zdržovať bez toho, aby nám šliapali na päty. Efektívne je tiež zabezpečiť ľahký prístup k odpadkovým košom.
Zdroj: Ball & Albanese
5. Svetlo treba nasmerovať zmysluplne
Ak je to možné, využívajte denné osvetlenie a vonkajšie pohľady. Nemusíte sa báť ani zavesených „plávajúcich“ poličiek na okne. V kuchyni nie sú veľmi praktické zapustené zdroje svetla. Viac nápomocné sú povrchové úchytky, stojanové svietidlá alebo svietiace pásiky na spodnej strana skriniek, ktoré sú sústredené na zmysluplné miesta. Nainštalovaný stmievač zas môže zabezpečiť osvetlenie konkrétnych pracovných zón i celej miestnosti.
6. Využite zásuvky i dvierka premyslene
Skrinky by mali obsahovať plne výsuvné zásuvky aj vertikálne skladovanie. Oba spôsoby majú svoje funkcie. Zásuvky sú úžasné pre dosah na zadnú stranu skrine, takže sú ideálne pre taniere, misky a menšie panvice. Niektoré veci sa v zásuvkách ukladajú veľmi nešikovne, napríklad plechy na pečenie, rezacie dosky a niekedy aj veľké panvice. Hlbšie vysoké skrine sa môžu prispôsobiť zložitejším tvarom. Prezrite si teda dobre svoje kuchynské vybavenie, aby ste presne vedeli, čo potrebujete.
Tento zrekonštruovaný apartmán v New Yorku využíva rôzne možnosti skladovania. Foto Devon Banks, zdroj: curbed.com
7. Vyberajte vhodné materiály
Na často používaných plochách netreba šetriť na trvanlivosti materiálov. Žiadny z nich nie je nezničiteľný, no niektoré používame každý deň, takže by mali byť viac chránené proti opotrebeniu. Najväčšiu trvanlivosť dokazujú šamotové dlaždice, drevo a odolné povrchové úpravy.
8. Útulné stolovanie
Jedálenský stôl treba vyberať podľa rozmerov miestnosti, aby priestor na stolovanie pôsobil útulne. Ak chcete príjemnú jedáleň, stôl by nemal „plávať“ vo veľkej miestnosti, no nemal by byť ani natlačený. Priechodné trasy okolo stola by mali byť aspoň meter široké. Veľmi dôležité je aj osvetlenie. Vhodné sú závesné svietidlá alebo lustre zavesené asi 80 cm nad stolom, aby sa vytvoril útulný svetelný ostrov a zameral pozornosť stravníkov na to, čo je najdôležitejšie - dobré jedlo a skvelá spoločnosť.
Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, curbed.com
Zdroj foto: curbed.com, Hello Kitchen, Ball & Albanese