
Školská jedáleň či reštaurácia? Vysokoškolákom v San Diegu sa musela zatočiť hlava
Študentom University of California pribudla tento semester v areáli školy nová jedáleň. Zabudnite na bufet a tácky, reštaurácia Soda & Swine sa rozhodla priniesť do vysokoškolského života úplne iný štandard stravovania a kus krásnej architektúry.
Zdroj: sandiego.eater.com
Jedáleň a bar v areáli kampusu prerobila zo starého pubu so súhlasom kalifornskej univerzity spoločnosť Soda & Swine. Dizajn zverili architektom z Basile Studio. „Pri prestavbe sme mali priestor pohrať sa s týmto konceptom,“ hovorí zakladateľ štúdia Paul Basile, „miesto má krásnu polohu v eukalyptovom háji hneď vedľa Stage Room, kde sa konajú koncerty a eventy.“ Soda & Swine má už v San Diegu dve reštaurácie v centre, ale túto prevádzku vytvorili trochu inak, na mieru potrebám študentov.
Zdroj: Zack Benson, architecturaldigest.com
Jedáleň podáva raňajky od 8.00 do 12.00, menu ponúka sendviče, tacos, omelety a šaláty, na prednej terase sú k dispozícii aj šišky a káva. Hlavné menu sa začína podávať o 11.00 hod. Študenti si môžu vybrať z pestrého výberu, od mäsových guličiek, cez mexické chipotles, vietnamské údené bravčové, talianske cestoviny až po vegetariánske a vegánske jedlá. Veľmi dôležité bolo vytvoriť jedáleň na terase. K štvormetrovému krbu je pripojený spoločný stôl na grilovanie s dĺžkou viac ako 9 metrov. „Tento krb navodzuje pocit zábavy a študenti sa môžu pri ňom stretávať a upevňovať komunitu,“ vysvetľuje dizajnér. Podobný nitovaný oceľový krb je aj v interiéri. Dizajnéri sa pri oboch inšpirovali starožitnými pecami na alkohol, ktoré sa zvykli stavať v lesoch. Soda & Swine je jedným z mála miest v areáli, kde sa podávajú alkohol. Ponúka 24 druhov čapovaného piva, víno a ochutené ľadové drte. Popoludní od 14.00 do 17.00, v „spoločenských hodinách“ sa podávajú špeciálne jedlá a nápoje za symbolickú cenu 4 doláre.
Zdroj: Zack Benson, architecturaldigest.com
Celý priestor reštaurácie s rozlohou 1 300 m2 je vytvorený tak, aby v ňom bola otvorená komunikácia medzi veľkými skupinami návštevníkov. V centre stojí zaoblený bar s dĺžkou 8 metrov s množstvom barových stoličiek a v celom priestore sú rozmiestnené lavicové zostavy s krásnymi vyrezávanými baltickými prvkami, ktoré sú ideálnym na sedením pri konverzácii. Atmosféru dotvárajú prírodné a nadčasové prvky – zo stropu visia paprade, na stenách sú črepníky so zeleňou, lampy z mliečneho skla a na stenách príjemný obklad z tenkých bambusových lamiel. Dlažba v kombinácii ružovej a čierno-bielej spolu s plyšovými červenými stoličkami dodávajú miestnosti noblesný akcent. „Náš dizajn vybočuje z tradícií a umožňuje študentom cítiť sa poctenými v neočakávanom prostredí, “ hovorí Basile. Ktovie kedy takáto kultúra stravovania dorazí aj k nám?
Zdroj: Zack Benson, architecturaldigest.com
Zdroj: architecturaldigest.com, sandiego.eater.com
Zdroj foto: Zack Benson, architecturaldigest.com, sandiego.eater.com