Elektrina sa už bude môcť vyrábať aj z tieňa

Elektrina sa už bude môcť vyrábať aj z tieňa

Vedci pracujúci na vývoji zariadení na obnoviteľné zdroje energie prichádzajú s ďalším revolučným objavom. Ten by časom mohol vyriešiť problém, ktorým disponujú solárne panely. Testovaný prototyp nového zariadenia totiž dokáže generovať energiu z tieňa.

Solárne panely síce pomáhajú šetriť náklady na energiu miliónom ľudí po celom svete, no ich schopnosti produkovať lacnú elektrinu sú limitované dostatkom slnečného svetla. Ak by však tvorili jeden celok so zariadeniami Shadow-Effect Energy Generator (SEG), zabezpečili by takmer nepretržitú výrobu obnoviteľnej energie bez ohľadu na aktuálne počasie.

Generovanie energie z tieňa

Ako už uvádza názov tohto revolučného zariadenia, pri produkcii elektriny je v tomto prípade nutný tieň. Práve z neho sa získava energia potrebná na výrobu koncovej elektriny. Spôsob jej výroby funguje na podobnom princípe ako pri solárnych, resp. fotovoltických paneloch, mení sa akurát zdroj energie.Zdroj: pubs.rsc.org

Tieň v primeraných dávkach

Kým pri solárnych paneloch je pre dosiahnutie maximálneho výkonu potrebného čo najviac svetla, generátory tieňa sú najúčinnejšie, ak sú dávky tieňa primerané. SEG totiž funguje na princípe využitia kontrastu medzi svetlom a tmou. V praxi to znamená, že najviac elektriny dokáže vyrobiť vtedy, keď bude umiestnené v polotieni, resp. ak bude na tienistom mieste iba polovica zariadenia.Zdroj: pubs.rsc.org

Výroba energie v interiéroch

Systém produkcie obnoviteľnej energie z tieňa by mal umožniť takýmto zariadeniam vyrábať elektrinu priamo vo vnútri budov. Aj vďaka tomu môžu byť náklady na inštaláciu nižšie ako pri montáži externých solárnych panelov. Singapurskí vedci, ktorí stoja za testovaním prvého prototypu, zároveň hovoria až o dvojnásobnej efektivite. To však nemá z SEG robiť náhradu solárnych panelov, skôr ich doplnok využiteľný najmä na miestach, kde nie je dostatok slnka.Zdroj: futurity.org

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: pubs.rsc.org, sciencealert.com

Zdroj foto: pubs.rsc.org, futurity.org

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon