5 najčastejších mýtov o hypotekárnych úveroch

5 najčastejších mýtov o hypotekárnych úveroch

Prvý hypotekárny úver bol na Slovensku schválený v roku 1998. Krátko na to sa kolotoč poskytovania týchto úverov rozbehol naplno. Aj po viac ako 20 rokoch však o nich stále koluje niekoľko mýtov, kvôli ktorým sa nie všetkým žiadateľom podarí získať hypotéku s dobrými podmienkami.

Zdroj: Oleksandr Bilozerov

1. Dlh na celý život

Čím vyššia hypotéka, tým dlhšia doba splácania. To ale neznamená, že pri šesťcifernom úvere budete mať dlh na krku celý život. Splátky si môžete nastaviť na kratšie obdobie, no v takom prípade počítajte s vyššími mesačnými nákladmi. Druhou možnosťou, ako sa zbaviť hypotéky skôr, je predčasné splatenie.

2. Predčasné splatenie je drahé

Finančná (ne)výhodnosť predčasného splatenia závisí od niekoľkých faktorov. Banky síce tento krok nepreferujú, no pri súčasnej metodike vám ho umožnia a často bez toho, aby ste na to finančne doplácali. Inak by refinančné hypotéky nedosahovali výrazný dvojciferný podiel zo všetkých poskytnutých hypoték.

3. Najnižšie úroky sú najlacnejšie

Reklamy priam chrlia ponuky so stále klesajúcimi úrokmi, ktoré sú vraj zárukou výhodnejšej hypotéky. Realita je však trochu iná. Najnižšie dostupné sadzby nie sú pre každého. Väčšinou ich získavajú iba žiadatelia s perfektnou bonitou. Okrem toho sú často sprevádzané vyššími poplatkami alebo inými „mínusmi“, ktoré úver predražia.

4. Nemožnosť vyjednať lepšie podmienky

Mnohí klienti pri žiadaní o hypotéku akceptujú podmienky, ktoré im poskytovateľ ponúkne napriek tomu, že sa im nezdajú celkom optimálne. Dôvodom je presvedčenie, že s bankou sa nedá rokovať. Jedná sa o ďalší zaužívaný mýtus, ktorý vám bráni vyjednať lepšie podmienky. Banky totiž posudzujú žiadosti individuálne, čo vytvára priestor na dohodu.  

5. Nesplácanie končí stratou nehnuteľnosti

K strate nehnuteľnosti, ktorou bola hypotéka zabezpečená, dochádza až po dlhodobejšom nesplácaní úveru. Banka bude ochotná vyriešiť nedostatok peňazí na splácanie možnosťou odkladu splátok alebo priebežnou úpravou ich výšky. Tým vám poskytne čas na vyriešenie finančnej situácie a na opätovné nabehnutie na riadne splácanie.Zdroj: thebalancesmb.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Oleksandr Bilozerov, thebalancesmb.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon