Na aký majetok mám a nemám nárok po uzavretí manželstva

Na aký majetok mám a nemám nárok po uzavretí manželstva

v Podcasty

Čo je moje, to je tvoje. Takto by sa dal v krátkosti zhrnúť právnický termín bezpodielové vlastníctvo manželov (BSM), ktoré vzniká uzatvorením manželstva. Ak Vám manželstvo klape, tak náhle delenie majetkov pravdepodobne riešiť nebudete. Ako sa ale postupuje v prípade rozvodu? Aké práva máte pri kúpe a predaji nehnuteľností?  Ak začne jeden z manželov podnikať, môže toho druhého pripraviť o dom či byt? Aj na tieto otázky odpovedá v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk tajomník Realitnej únie a advokát Mojmír Plavec. 

Po rozvode máte tri roky na to, aby ste si rozdelili spoločný majetok 

Bezpodielové vlastníctvo manželov môže zaniknúť z piatich dôvodov: 

  • smrťou jedného z manželov 
  • právoplatným rozhodnutím súdu o rozvode manželstva 
  • právoplatným rozhodnutím súdu o zrušení BSM 
  • vyhlásením konkurzu na majetok jedného z manželov 
  • právoplatným rozsudkom súdu o prepadnutí majetku jedného z manželov v trestnom konaní 

Vypočujte si najnovší Podcast:

 

Manželstvom nezískavate len príjmy, ale aj časom vytvorené dlhy 

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) má prispieť k spravodlivému uspokojovaniu potrieb manželov a rodiny všeobecne. Zároveň slúži k nastaveniu základných ekonomických pravidiel fungovania medzi manželmi. Tento majetkovoprávny mechanizmus sa viaže výlučne len na manželstvo, teda na výnimočný zväzok muža a ženy. Manželia podľa neho nemajú kvantitatívne určený podiel na vlastníckom práve k spoločným veciam. „Zdrojom bezpodielového vlastníctva manželov sú najmä príjmy z práce, podnikania, úspory, prémie, honoráre, rôzne odmeny, ale aj napríklad také výhry z lotérie. Súčasťou BSM sú aj záväzky, úvery a dlhy,“ objasňuje advokát Mojmír Plavec. Je len päť výnimiek, kedy nebudú veci patriť do spoločného majetku manželov, aj keď boli získané počas trvania manželstva. Sú to veci získané ako dar, v rámci dedičstva alebo reštitúcie. Do BSM nepatria ani veci, ktoré mali manželia každý samostatne vo vlastníctve ešte pred uzatvorením manželstva. Za výnimku sa považujú aj veci, ktoré podľa povahy slúžia k osobnej potrebe alebo k výkonu povolania jedného z manželov. „Keď máte manžela hudobníka, hrá na saxofón a kúpi si hudobný nástroj, tak ten hudobný nástroj bude v jeho výlučnom vlastníctve“ vysvetľuje Plavec.  

Diskusia

Podobné články

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Kúpiť nehnuteľnosť alebo radšej počkať? Kúpa nehnuteľnosti je pre mnohých z nás jednou z najväčších investícií v živote. No a vybrať tú správnu nehnuteľnosť je pre nás kľúčové. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, tak je dobré sledovať aj aktuálnu situáciu na realitnom trhu. A práve o nej sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s analytikom portálu Michalom Pružinským.

...
Ako si vytvoriť spálňu pre dobrý spánok? Overené rady od interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej (podcast)

Ako si vytvoriť spálňu pre dobrý spánok? Overené rady od interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej (podcast)

Dobrý spánok. To je asi kľúčová vec, ktorú chceme od našej spálne. Dôležité je preto si ju správne nadizajnovať. Ako na to? A ako veľmi ovplyvňuje prostredie či farby našej spálne aj to, ako sa nám bude spať? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk od interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon