5 krokov k úspešnej rekonštrukcii domu: Čo je potrebné zvážiť pred začatím projektu – 3.časť

5 krokov k úspešnej rekonštrukcii domu: Čo je potrebné zvážiť pred začatím projektu – 3.časť

Pri rekonštrukcii domu sa často s obnovou jeho obálky jednou cestou obnovuje aj interiér. Je to rozumné, pretože doba neporiadku zo stavebných prác sa tak skráti. Na čo treba myslieť pri rekonštrukcii domu zvnútra? Poradíme vám ďalší postup.

V predchádzajúcom článku sme si prešli jednotlivé kroky pri rekonštrukcii obalu domu. Teraz by sme sa mali pozrieť dovnútra. Podľa odporúčaného postupu po oknách, dverách, streche a fasáde príde na rad strop, steny, obklady a podlaha.

Stropy

Ak ste stropy riešili spolu s rekonštrukciou strechy, tento krok môžete preskočiť. V prípade, že ostal pôvodný strop, mali by ste vedieť, ako ho chcete upraviť. Ak však stropy vo vašom budúcom dome potrebujú vážnejšie zásahy, pustite sa do nich skôr, ako do podlahy, ináč by sa mohla poškodiť. Čo urobiť najskôr? Prednosť má brúsenie a ošetrenie stropných trámov, odstraňovanie omietky a starých podhľadov. Montáž nových sadrokartónových podhľadov môžete urobiť aj neskôr, nemala  by vašej podlahe ublížiť.

Zdroj: profiinterier.sk

Interiérové steny

Odstraňovanie omietky - V mnohých starších domoch sú interiérové steny v dobrom stave a stačí ich vymaľovať. Niektoré však potrebujú aj odstrániť omietky. Ak sa jedná len o malé časti stien, dá sa omietka odstrániť aj dlátkom či špachtľou a kladivom. Keby malo byť odstraňovanie na väčšej ploche, treba rátať so zručným majstrom, ktorý ich odstráni vŕtacím kladivom alebo elektrickou brúskou na betón. Zistite si, koľko majstri za tieto práce berú

Ako vybrať novú omietku - v prvom rade musíte vedieť, na aký povrch budete omietku nanášať a  aký vzhľad chcete novou omietkou na stene dosiahnuť. Na našom trhu totiž nájdete veľký výber materiálov. Omietky môžu byť jednovrstvové i viacvrstvové, ich povrchová úprava môže byť hladká, zrnitá, štruktúrovaná alebo leštená a môžu sa aj rôzne nanášať. Čo sa týka omietkového materiálu, máte tiež na výber. Sadrová omietka je hladká, stenám dovolí dýchať je však krehká a náchylná na poškodenie. Na druhej strane, tieto chybičky krásy viete veľmi rýchlo a jednoducho opraviť. Vápenno- cementová omietka sa hodí aj do vlhšieho prostredia. Silikónová omietka sa vyznačuje dobrou paropriepustnosťou a odolnosťou voči mechanickým poškodeniam. Čoraz častejšie sa používa aj prírodná hlinená omietka, ktorá však ovplyvní finálny vzhľadu stien do matných zemitých odtieňov.

Pozor! Pred nanesením novej omietky nechajte odborníka skontrolovať, či sú vaše steny rovné. Krivé steny môžu pôsobiť problémy, no správnou omietkou alebo inými úpravami ich môžete zarovnať. Do tohto kroku sa však bez skúseností nepúšťajte na vlastnú päsť.

Zdroj: Bigstock

Staré parkety

Ak sa vo vašom dome nachádzajú parkety, bola by ich škoda odstrániť. Môžete im prinavrátiť zašlú slávu brúsením a lakovaním. Ak na nich čas zanechal stopy, no nie sú závažne poškodené, dokážete si s tým poradiť aj sami. Pre malé poškodenia stačí elektrickou brúskou odstránite vrchný lak. Pri väčších poškodeniach vás však môže čakať brúsenia o trochu viac, môžete si aj požičať profesionálnu brúsku na parkety, v niektorých prípadoch treba brúsenie opakovať. Na záver ich nalakujte. Výmenu parkiet alebo profesionálnu opravu však nechajte na odborníkov.

Zdroj: europarket.sk

Podlahové vykurovanie

Ak vás čaká výmena podlahy, v tomto bode je optimálny čas na inštaláciu podlahového kúrenia. Podľa svojich možností si vyberte teplovodné alebo elektrické a zvoľte k nemu aj vhodný typ podlahovej krytiny.  

Zdroj: Rehau, podlahovka.sk

Podlahy

Či už si vyberiete laminátovú podlahu, drevenú palubovku, populárny vinyl alebo dlažbu, je dobré začať od kúpeľne, pretože tam sa budú najprv kachličkovať steny. Keď príde rad na dlažbu, vopred sa uistite, že je podklad dokonale rovný. Nerovnosti a praskliny treba opraviť nivelačnou hmotou. S tou treba rátať aj pri pokladaní plávajúcej podlahy.

Zdroj: Dreamstime

Sadrokartónové podhľady

Pre stropy a podhľady sú obľúbené sadrokartónové dosky. Dokážu skryť rôzne chybičky krásy a nedokonalosti stropu, elektroinštalácie a ideálne sa k nim hodia bodové svietidlá alebo LED pásiky. Môžete ho vyplniť aj minerálnou izoláciou a strop tepelne i zvukovo izolovať. Sadrokartón je ľahký, jeho montáž je rýchla a jednoduchá, nepotrebujete ju konzultovať so statikom.

Zdroj: Strechostav.sk

Interiérové dvere

Medzi posledné fázy rekonštrukcie domu patrí osadenie interiérových dverí. Môžete si vybrať z rôznych modelov alebo siahnuť aj po posuvných, ktoré ušetria priestor v miestnosti. Priaznivci vintage klasiky si môžu zrenovovať aj tie pôvodné, s ich úpravou pomôže brúsny papier alebo elektrická brúska a ten správny náter.

Knauf Cleaneo akustické podhľady, zdroj: knauf.sk

Kuchyňa a kúpeľňa

Mnohí majitelia domov k celkovej rekonštrukcii pripájajú aj renováciu kúpeľne či kuchyne. Či už chcete vymeniť kuchynskú linku, zmeniť dispozíciu kuchyne alebo doplniť kuchynský ostrovček, je to na celkom novú kapitolu. Veríme, že sa budete inšpirovať aj našimi tipmi na moderné kúpeľne.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, beevam.sk, domadoma.sk, baumit.sk

Zdroj foto: Dreamstime, profiinterier.sk, Bigstock, Rehau, podlahovka.sk, knauf.sk, strechostav.sk, europarket.sk

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon