Poznáte zelenú strechu? Môžete ju mať aj vy

Poznáte zelenú strechu? Môžete ju mať aj vy

Pri slovách zelená strecha si môžete predstaviť zelenú farbu obyčajnej plechovej strechy alebo aj farbu krytiny. Zelená strecha je ale oveľa viac.  

Je úplne jedno, akú máte strechu, treba len chcieť a môžete ju mať pokrytú rastlinami a trávou. Je to ekologické, pekné, má to mnoho prirodzených výhod a môže sa to stať úžasným miestom na relax. Navyše, dobre urobenú zelenú strechu nemusíte už nikdy opravovať. Znie to ako fikcia? Čo je zelená strecha si vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.

Z čoho zelená strecha vlastne je?

Predstava, že máte nad hlavou nielen strechu, ale aj niekoľko ton zeminy, izolačných materiálov a rôznych rastlín, nemusí byť pre každého lákavá. Zelená strecha a jej súčasti sú vrcholom technologického vývoja. Od hydroizolačných materiálov s úpravou proti prerastaniu korienkov, nopových vrstiev, cez drenážne materiály, až po najvhodnejšie druhy vegetácie.

Každá zelená strecha sa skladá z:

  • Nosnej konštrukcie strechy, ktorá by mala byť pripravená na zvýšenú záťaž.
  • Ak chcete mať zateplený podstrešný priestor -je nutná vrstva parotesnej zábrany.
  • Tepelnej izolácie.
  • Hydroizolácie - tá zabraňuje prenikaniu vody do budovy.
  • Hydroakumulačnej vrstvy - vytvára zásoby stečenej vody tak, aby nebolo treba rastliny každodenne polievať.
  • Filtračnej vrstvy - zachytáva splaveniny zo substrátu pred vniknutím do drenážnej a hydroakumulačnej vrstvy.
  • Drenážnej vrstvy - odvádza prebytočnú vodu a zamedzuje zahnívaniu korienkov rastlín – štrk a podobne.
  • Substrátu - je základnou vrstvou, ktorá vyživuje korienky rastlín. Od množstva substrátu záleží intenzita zelene, čím je hrubší, tým širšie sú možnosti pestovania rastlín.
  • Zeminy - táto vrstva musí zaisťovať vhodné životné podmienky na život druhu rastlín, ktorý na streche rastie.
  • Rastlín.

Poznáte zelenú strechu? Môžete ju mať aj vy

Výhody zelenej strechy

Zelená strecha má termoizolačné vlastnosti. Chráni hydroizoláciu strechy pred teplotnými rozdielmi. Strecha ďalej pôsobí ako akustická izolácia. Redukuje šírenie hluku spôsobovaného mestským ruchom či lietadlami. Zelená strecha funguje ako biofilter. Podstatne znižuje množstvo prachu a oxidu uhličitého v ovzduší, produkuje kyslík, a tým významne prispieva k zlepšeniu životného prostredia. Zadržiava vodu. Zelená strecha zadrží až 50 percent vody pred odtokom do kanalizácie, zvyšuje tak vlhkosť v okolí, čím tiež znižuje riziko požiaru. Chráni strechu pred vonkajšími vplyvmi,ako sú krupobitie alebo UV žiarenie. Vďaka tomu bude mať strecha prakticky neobmedzenú životnosť.

Potrebuje zelená strecha údržbu?

Zelené strechy môžeme z hľadiska údržby rozdeliť na dva typy.

Extenzívna zelená strecha, známa ako bezúdržbová, má hrúbku substrátu od 5 - 25 cm a zaťaženie od 60 - 300 kg/m2. Vhodnými rastlinami sú najmä rozchodníky rôznych druhov. Všeobecne však ide o rastliny rozrastajúce sa do šírky, ktoré znesú extrémne podmienky striedania tepla, sucha a mrazu. Extenzívnu strechu netreba zavlažovať, kosiť, ani hnojiť. Extenzívna skladba je vhodná pre menšie konštrukcie, pre strechy, ktoré nemajú poskytovať estetický zážitok, pre šikmé strechy a pod.

Intenzívna zelená strecha má hrúbku substrátu od 25 cm a zaťaženie sa pohybuje až do 1 000 kg/m2. Skladba intenzívnej zelenej strechy je vhodná pre plochy, ktoré majú poskytovať estetický zážitok a lepšiu izoláciu. Na intenzívne zelené strechy je možné vysádzať trávnaté koberce, rôzne druhy kvetov, kríky a dokonca menšie stromy. S intenzívnou skladbou si môžete na streche vybudovať krásny park. Takéto strechy však vyžadujú nielen masívnu konštrukciu, ale tiež zavlažovanie a občasnú údržbu.

Poznáte zelenú strechu? Môžete ju mať aj vy

Druhy zelených striech

Ploché zelené strechy - so sklonom do 5° sú najvhodnejšie pre intenzívnu strešnú skladbu a pre tvorenie krásnych plôch a parkov. Sú zdanlivo najjednoduchšími, no obzvlášť pri týchto strechách je potrebné zabezpečenie funkčnej drenáže. Pri nevhodnej skladbe by mohlo dôjsť k odvzdušneniu substrátu a zničeniu rastlín.

Mierne šikmé zelené strechy - so sklonom od 6 - 25°. Pri týchto strechách je potrebné čiastočné zaistenie pôdy proti zosuvu. Sú vhodné pre intenzívnu, aj pre extenzívnu strešnú skladbu.

Šikmé zelené strechy - so sklonom 25-45°. Pri strechách s takýmto vysokým sklonom je potrebné zabezpečenie pôdy proti zosuvu opornými lištami a kotviacim systémom. Sklon je vhodný najmä pre extenzívnu skladbu a pre hrúbku substrátu do 15 cm. Strechy s týmto sklonom sú najťažšie na realizáciu a vyžadujú si individuálne riešenia.

 Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Zelené strechy

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon