Nájomné bývanie v krajských mestách: Tu sú názory primátorov (1. časť)

Nájomné bývanie v krajských mestách: Tu sú názory primátorov (1. časť)

Chcete bývať v nájomnom byte v krajskom meste? Nájsť voľný nájomný mestský byt nie je práve jednoduché, a tak sme na to spýtali priamo primátorov krajských miest. Aký spôsob prideľovania nájomných bytov sa im osvedčuje a ako vnímajú situáciu v praxi?

Nájomné bývanie v krajských mestách: Tu sú názory primátorov (1. časť)

Igor Choma, primátor mesta Žilina

K 31. júlu minulého roka 2017 sme evidovali 226 žiadostí o pridelenie bytu. Mesto plánuje v najbližšej dobe s výstavbou polyfunkčných budov v lokalitách ul. Daniela Dlabača a Rudiny I., ktorých prevažná časť bude bytová. Týmto by sa zlepšila bytová situácia v meste a bola by uspokojená veľká časť žiadateľov o pridelenie mestského nájomného bytu. Bývanie poskytujeme v štandardnej forme. Čo však môže byť zaujímavé na bývaní v Žiline je to, že sme krajské mesto. Takže aj pracovných príležitostí je tu podstatne viac, ako napríklad v okresných mestách. Ďalšia služba zo strany mesta k obyvateľom, ktorí majú po finančnej stránke vysporiadané všetky záväzky voči samospráve a dopravnému podniku, je postupné zavádzanie bezplatnej MHD pre skupiny obyvateľov. V súčasnosti môžu bezplatne cestovať deti, žiaci, študenti a seniori po dovŕšení 62 rokov života.

Tip redakcie: Žiadateľom môže byť fyzická osoba, ktorý má ku dňu podania žiadosti viac ako tri roky, vo výnimočných prípadoch aj bez trvalého pobytu v danom meste a má ku dňu podania žiadosti o pridelenie nájomného bytu uhradené záväzky voči mestu, vrátane osôb žijúcich s ním v spoločnej domácnosti, nie je nájomcom alebo vlastníkom, prípadne podielovým spoluvlastníkom akéhokoľvek bytu alebo rodinného domu.

Richard Raši, primátor mesta Košice

Štátny fond rozvoja bývania v roku 2017 schválil žiadosť nášho mesta o poskytnutie príspevku / úveru na rekonštrukciu bytov v obytnom dome na Sládkovičovej ulici a vytvorenie sociálnych nájomných bytov, ktoré transparentne prideľujeme a podmienky prideľovania včas zverejňujeme na webe. Po ukončení rekonštrukcie, respektíve tesne pred jej ukončením,  budeme overovať  aktuálnu situáciu (rodinné, bytové a príjmové pomery) a splnenie podmienok na pridelenie bytov u všetkých osôb, ktoré prejavili predbežný záujem o pridelenie bytu. Následne budú všetci záujemcovia, ktorí splnili podmienky, zaradení do losovania o pridelenie bytu.

Byty pridelíme losovaním. Zoznam osôb zaradených do losovania bude zverejnený až po overení splnenia podmienok ešte pred uskutočnením losovania.  Pri dodržaní termínov rekonštrukčných prác je možné predpokladať, že byty budú odovzdané do užívania v priebehu roka 2019. Náklady na rekonštrukciu nájomných bytov na Sládkovičovej ulici budú viac ako 1 800 000 €. Stavebnou úpravou nájomných bytov vznikne 54 zrekonštruovaných bytov pre obyvateľov mesta. Žiadostí evidujeme viac, a preto budeme hľadať ďalšie možnosti, ako financovať tento typ výstavby, aby sme mohli ponúknuť žiadateľom dostatok sociálnych bytov.

Tip redakcie: Sociálny byt môže byť prenajatý žiadateľovi, ktorý má po dobu dlhšiu ako tri roky trvalý pobyt v Košiciach a nemá voči mestu žiadne dlhy po splatnosti. Tiež nesmie byť vlastníkom alebo nájomcom rodinného domu, bytu alebo inej nehnuteľnosti určenej na trvalé bývanie, ani nesmie mať doživotné  právo užívania takýchto nehnuteľností.

Ján Nosko, primátor mesta Banská Bystrica

Žiadatelia s nízkym príjmom musia spĺňať stanovené podmienky. Musia mať trvalý pobyt v našom meste posledných 5 rokov, príjem na úrovni životného minima spoločne posudzovaných osôb, nulovú dlžobu na miestnych daniach a voči spoločnostiam mesta. Pri prideľovaní bytov vybudovaných za pomoci Štátneho fondu rozvoja bývania sú podmienky určené zákonom.

Disponujeme aj bytmi, ktoré slúžia v naliehavých prípadoch. Hlavne ak ide o rôzne krízové situácie, ďalej pre mladé rodiny, pre potreby mesta pri zabezpečení dočasného bývania pre významné osoby a podobne. Táto forma bývania je na dobu určitú a aj pri týchto bytoch sú stanovené pravidlá v podobe príjmových podmienok (príjem na úrovni životného minima spoločne posudzovaných osôb zvýšené o 150 eur, trvalý pobyt v meste, a podobne). Okrem toho má mesto vybudované prestupné bývanie a ubytovanie od útulkov, cez nízko štandardné ubytovanie. V skratke, máme prepojenú sociálnu a bytovú politiku mesta, čo sa nám dlhodobo osvedčuje, avšak pri niektorých druhoch nájomného bývania je dopyt vyšší ako ponuka.

Tip redakcie: Napríklad počet žiadostí v Banskej Bystrici o prenájom štandardných nájomných bytov (ŠFRB) predstavoval k októbru 2017 približne 168 žiadateľov, ktorí spĺňajú stanovené podmienky. Najväčší záujem je o dvojizbové byty. Čakacia doba je závislá od uvoľňovania bytov z dôvodu rôznych udalostí (získanie iného bývania, odsťahovanie sa, neplatenie, úmrtie a podobne) - čaká sa zhruba 5 rokov. Pri bytoch pre nízkopríjmovú skupinu obyvateľstva má v súčasnosti k dispozícií 7 bytov.

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon