Lofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limity

Lofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limity

Tokio. Mesto mnohých tvárí. V noci sa mení divokosťou zakázaných pretekov rýchlych automobilov, cez deň ožíva ako obrovské mravenisko. Aj v tomto meste však existuje niečo, čím sa môžeme inšpirovať aj na Slovensku. Lofty zvratného osudu v Mitake- venované pamiatke Helen Keller.

Jedinečný projekt s originálnym názvom, Reversible Destiny Lofts Mitaka -In Memory of Helen Keller, ktorý pochádza z dielne nekonvenčnej umeleckej dvojky architektov, © ARAKAWA + GINS, courtesy of ABRF, Inc., zastrešuje stavbu 9 bytov (loftov) v 14 farbách. Nachádza sa v Mitake, prefektúre japonskej metropoly. Japonský spisovateľ Setouchi Jakuchou ich nazval ako "ultrachromatické nehynúce domy". Každý z nich má vlastné telo a dušu. Umenie, ktoré sa v nich skrýva, vás chytí za srdce. A to nielen jedinečnosťou, ale aj príbehom ženy, ktorej meno nesú.

Umelci a architekti ARAKAWA a Madeline GINS (© ARAKAWA + GINS, courtesy of ABRF, Inc.), ktorí vytvorili tento skvost medzi sivými múrmi tokijského predmestia, spolupracujú už od 70. rokov. Zistili, že umenie nemôže zmeniť osud človeka a tak sa rozhodli vytvoriť priestor, v ktorom nájde každý človek svoj osud. Končiac smrťou, ktorú skôr či neskôr musíme akceptovať. Nasledujú myšlienku, že nevieme koľko limitov skrývajú naše tela pokým ich nevystavíme prostrediu, ktoré nás ich núti prekračovať a tým zvrátiť/zmeniť svoj osud a získať nové  možnosti.

Túto hlbokú myšlienku vyjadruje príbeh americkej politickej aktivistky, učiteľky spisovateľky Helen Kellerovej (1880 - 1968), ktorá sa narodila ako hluchá a slepá a stala sa 1. človekom / ženou, ktorá aj napriek vrodeným fyzickým hendikepom získala titul bakalára umení. Napríklad, naučila sa počúvať prostredníctvom hmatu - dotykom prstov dokázala rozoznať reč. Stala sa uznávanou politickou aktivistkou, sufražetkou a publikovala 12 kníh a niekoľko článkov. Inšpirovala architektov, aby jej pamiatka niesla odkaz v  netradičných loftoch.

Lofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limity

Najväčšou výzvou architektov boli náklady. Hoci architekti Arakawa & Gins nikdy nechceli robiť žiadne netradičné apartmány, všetky prvky nachádzajúce sa v bytoch majú svoj osobitný význam. Napríklad počet farieb (14) na bytoch vôbec nie je dôležitý, rozhodujúce je ich umiestnenie. Náš zrak dokáže reálne vnímať 6 farieb, ak je ich viac, zhlukujú sa v jeden celok a navzájom sa nerušia. Pokiaľ ide o tvary, priestor je navrhnutý pre ľudí, ktorí majú problémy so zrakom. Keď nemôžete vidieť, môžete viac počuť a cítiť. V guľovitých priestoroch je dokonalá ozvena hlasu, materiály použité v interiéri aj exteriéri stimulujú hmat. Najzvláštnejším prvkom je krivá podlaha, no tej sa báť netreba. Vďaka nej je z domu cítiť gravitácia. V interiéri aj exteriéri sú použité rúzne materiály, ktoré vás nútia dotknúť sa ich. V projekte sa nachádza aj miestnosť, v ktorej sa môžete tešiť z vlastnej ozveny.

Ak by ste v loftoch chceli bývať, k dispozícii sú dva apartmány, určené na prechodný pobyt a ďalších 5, ktoré sú trvalo obývané mladými pármi. Zvyšné dva slúžia ako kancelárie. Aj keď sa to pri prvom pohľade nezdá, sú ideálnym miestom pre ludí, ktorý trpia ťažkosťami. V Tokyu sa oplatí vidieť mnoho vecí a toto je jedna z nich.

Páčil by sa vám takýto život v lofte, či  tak trochu v "lufte" aj u nás? Pozrite si fotografie (© Masataka Nakano) a posúďte sami.

Lofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limity

Lofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limityLofty zvratného osudu vás naučia, že život nemá limity

Zdroje:

Text: Nehnuteľnosti.sk,  Rdloftsmitaka.com

Projekt budovy | Architekti: © ARAKAWA + GINS, courtesy of ABRF, Inc.,   Fotografie: © Masataka Nakano

Čo je loft?

Loft je typ veľkopriestorovej. je určený na netradičné bývanie "tak trochu inak" - vo voľnom štýle. Vyznačuje sa jednoduchým a striedmym vertikálnym členením, či svetlou výškou. často je charakterizovaný stenami bez omietky, čo zaujímavým konštrukčným systémom. Lofty nájdete aj v našej inzercii.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon