Chcete predať dom alebo byt čo najlepšie? Stavte na tzv. home staging.

Chcete predať dom alebo byt čo najlepšie? Stavte na tzv. home staging.

Home staging znamená prípravu nehnuteľnosti na predaj. Nielenže pomáha potenciálnym kupcom predstaviť si svoje fungovanie v priestore, ale môže tiež zvýšiť vnímanú hodnotu nehnuteľnosti.

Home staging je dôležitou súčasťou procesu predaja domu, ktorý výrazne ovplyvňuje hodnotu a príťažlivosť nehnuteľnosti. Dodržiavaním kľúčových prvkov home stagingu, vyhýbaním sa bežným chybám a zvažovaním faktorov, ako sú farba, osvetlenie a doplnky, môžete vytvoriť príjemnú a príťažlivú atmosféru, ktorá povedie k rýchlejšiemu predaju a potenciálne vyššej predajnej cene. Aj keď sú s home stagingom spojené určité náklady, výhody, ktoré ním získate z neho robia pre väčšinu predajcov hodnotnú investíciu.

Zdroj: Terje Sollie na Pexels

Čo je to home staging

Home staging je proces prípravy nehnuteľnosti na predaj strategickým usporiadaním nábytku, dekorácií a iných predmetov tak, aby sa predviedli tie najlepšie vlastnosti nehnuteľnosti a pomohli vytvoriť príjemnú a útulnú atmosféru. Cieľom home stagingu je zatraktívniť nehnuteľnosť pre potenciálnych kupcov, čo povedie k rýchlejšiemu predaju a potenciálne vyššej predajnej cene.

Home staging je dôležitý, pretože dokáže výrazne ovplyvniť vnímanú hodnotu a príťažlivosť nehnuteľnosti. Keď je nehnuteľnosť správne zinscenovaná, kupujúci si ľahšie predstavia, že budú bývať v danom priestore, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že vám dajú dobrú ponuku. Navyše nehnuteľnosti usporiadané a nadizajnované pravidlami home stagingu sa predávajú rýchlejšie ako nehnuteľnosti bez neho, čo predávajúcim ušetrí čas aj peniaze.

Zdroj: Stijn Dijkstra na Pexels

Základné prvky home stagingu

Medzi kľúčové prvky home stagingu patrí upratanie, depersonalizácia a vytvorenie príjemnej atmosféry. Upratovanie znamená odstránenie všetkých nepotrebných predmetov z nehnuteľnosti, aby sa vytvoril priestrannejší a otvorenejší pocit. Depersonalizácia je odstránenie akýchkoľvek osobných vecí, ako sú napríklad rodinné fotografie, aby si potenciálni kupci mohli predstaviť sami seba v priestore. Príjemnú atmosféru vytvoríte strategickým usporiadaním nábytku, dekorácií a iných predmetov, aby ste predviedli najlepšie vlastnosti nehnuteľnosti a vytvorili vrelú a láskavú atmosféru.

Zdroj: Designecologist na Pexels

Ako home staging prebieha

Počas home stagingu nehnuteľnosť navštívi profesionál a posúdi jej aktuálny stav. Odporučí, ako čo najlepšie predviesť nehnuteľnosť a vytvoriť útulné prostredie. Pravdepodobne preskupí nábytok, pridá alebo odstráni dekorácie a urobí množstvo zmien v usporiadaní a dizajne nehnuteľnosti.

Zdroj: wendel moretti na Pexels

5 typov home stagingu

Najčastejšie sa využíva päť typov home stagingu: prázdny, obývaný, čiastočný, modelový a virtuálny. Prázdny staging predstavuje inscenáciu úplne prázdnej nehnuteľnosti s nábytkom a minimalistickými dekoráciami, aby sa ukázal jej potenciál. Obývaný staging má za cieľ ukázať dom alebo byt, v ktorom sa práve žije. Čiastočná inscenácia zahŕňa inscenovanie iba určitých častí nehnuteľnosti, napríklad obývačky alebo spálne. Modelový staging väčšinou využívajú developeri pri predstavovaní rôznych možností dekorácií a zariadenia nových bytov v novostavbách. Virtuálna inscenácia používa počítačom generované vizualizácie na vytvorenie čo najvernejšej predstavy budúceho bývania.

Zdroj: Huseyn Kamaladdin na Pexels

Rozdiel medzi home stagingom a dekorovaním

Home staging a dekorovanie sa často zamieňajú, ale v skutočnosti sú celkom odlišné. Kým dekorovanie je o osobnom štýle a vkuse, home staging je o vytváraní prostredia, ktoré osloví široké spektrum potenciálnych kupcov. Home staging zahŕňa odosobnenie priestoru a vytvorenie atmosféry, ktorá umožňuje potenciálnym kupcom predstaviť si, že v priestore žijú, zatiaľ čo dekorácia je o personalizácii priestoru, aby vyhovoval preferenciám súčasného majiteľa.

Najčastejším typom home stagingu je obývaný staging. Je to preto, že vo väčšine nehnuteľností ľudia bývajú aj v okamihu, keď ich uvádzajú na trh. Výhodou tohto typu stagingu je, že umožňuje potenciálnym kupcom predstaviť si seba v priestore a zároveň dovoľuje súčasným majiteľom žiť svoj každodenný život.

Zdroj: Vecislavas Popa na Pexels

Pravidlá home stagingu

Existuje niekoľko pravidiel home stagingu, ktoré by ste mali dodržiavať, ak chcete, aby vaše úsilie prinieslo ovocie a priviedlo vám množstvo záujemcov o nehnuteľnosť. V prvom rade je najdôležitejšie upratať a odosobniť priestor, vytvoriť príjemnú atmosféru, zvýrazniť najlepšie vlastnosti nehnuteľnosti a zabezpečiť, aby bol priestor čistý a dobre udržiavaný.

Na druhej strane je tiež niekoľko vecí, ktorým by ste sa mali pri home stagingu vyhnúť, pretože môžu negatívne ovplyvniť vnímanú hodnotu a príťažlivosť nehnuteľnosti. Určite odložte všetky osobné veci a predmety, nezapratávajte priestor príliš veľkým množstvom nábytku alebo dekorácií a nezanedbávajte čistotu a údržbu nehnuteľnosti.

Zdroj: Andrea Davis na Pexels

Tri faktory, na ktoré by ste mali myslieť

Pri home stagingu je potrebné zvážiť tri dôležité faktory: farbu, osvetlenie a dekorácie. Farba môže výrazne ovplyvniť príťažlivosť nehnuteľnosti, preto je dôležité vybrať farby, ktoré sú neutrálne a príjemné. Osvetlenie zohráva dôležitú rolu pri vytváraní príjemnej atmosféry, preto by ste mali zabezpečiť, aby bol priestor dobre osvetlený, nie len hlavným svetlom, ale najmä doplnkovým osvetlením. Využite tiež príťažlivosť dekorácií, aby ste zvýraznili najkrajšie vlastnosti nehnuteľnosti a vytvorili dokonalú atmosféru.

Zdroj: Curtis Adams na Pexels

Plusy a mínusy home stagingu

Medzi výhody home stagingu patrí zvýšená vnímaná hodnota nehnuteľnosti, dom alebo byt sa rýchlejšie sa predá a za potenciálne vyššiu predajnú cenu. Nevýhodami home stagingu sú náklady na prenájom profesionálneho stagera/dizajnéra a nepohodlie spojené s dočasným odstránením osobných vecí a nábytku z nehnuteľnosti. Náklady na home staging sa líšia v závislosti od veľkosti nehnuteľnosti, typu vykonávanej inscenácie a umiestnenia nehnuteľnosti.

Zdroj: nehnutelnosti.sk, pexels.com

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon