Kupujete strechu nad hlavou? Nebojte sa financie kombinovať!

Kupujete strechu nad hlavou? Nebojte sa financie kombinovať!

Riešite bývanie, no financie z hypotéky jednoducho nepokryjú celú kúpnu cenu? Existuje niekoľko možností, ako túto situáciu vyriešiť. Aké je optimálne riešenie? Radí hypotekárna brokerka, Miriam Bolješiková.

Existuje niekoľko možností:

  1. Založenie ešte inej nehnuteľnosti (napr. rodičovskej), čím sa zvýši celková hodnota zabezpečenia úveru aspoň na dobu, pokiaľ sa nesplatí časť úveru, aby sa druhá nehnuteľnosť mohla uvoľniť.
  2. Stavebný úver zo stavebnej sporiteľne - je výhodný, ak už má klient uzatvorené stavebné sporenie a spĺňa podmienky na pridelenie stavebného úveru. V opačnom prípade si musí zobrať tzv. medziúver, ktorý už nemá takú výhodnú úrokovú sadzbu.
  3. Spotrebný úver. Banky poskytujú spotrebné úvery na bývanie, resp. úvery na dofinancovanie hypotéky, ktoré mávajú spravidla výhodnejšiu úrokovú sadzbu oproti bezúčelovým spotrebným úverom.

Čo je dôležité: „Aj keď má klient hypotéku a spotrebný úver poskytnutý z jednej banky, každý úver spláca zvlášť. Banka si však inkasuje splátky z účtu klienta automaticky - klient musí mať dostatok finančných prostriedkov v deň splátky na účte, o iné sa nemusí starať,“ upozorňuje M. Bolješiková.

Hypotéka „naopak“

Rozhodli ste sa pre hypotéku, ale ešte ste si nevybrali nehnuteľnosť podľa vašich predstáv? Dobrý štartovací bod v riešení ideálneho  bývania môže byť istota, že máte naň zabezpečené financie. Ako funguje model – najskôr mám peniaze a potom hľadám byt či dom - v praxi, z akých možností si v banke môžeme vybrať?

Podľa hypotekárnej brokerky Miriam Bolješikovej, viacero bánk vychádza klientom v ústrety a ponúka možnosť hypotekárneho certifikátu – je to dokument, ktorý banka vystaví na základe posúdenia príjmu žiadateľa (žiadateľov). Certifikát potvrdzuje bonitu klientov na poskytnutie hypotéky v určitej výške za určitých podmienok. Platnosť certifikátu závisí od konkrétnej banky, max však. 3 mesiace, t.j. klient si musí do tohto termínu nájsť nehnuteľnosť, ktorú nadobúda a ktorá bude predmetom zabezpečenia.

Výhoda: Klient má istotu, že jeho príjem postačuje na splácanie požadovaného úveru a môže sa ním preukázať predávajúcemu alebo realitnej kancelárii.

Nevýhoda: Krátka platnosť certifikátu a banka nemusí garantovať schválenie hypotéky za všetkých podmienok, ktoré sú uvedené na certifikáte.

„Nakoľko pri hypotekárnom certifikáte banka negarantuje konečné schválenie hypotéky za podmienok v certifikáte, výhodnejšou voľbou pre klienta je tzv. hypotéka naopak, čo je vlastne hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. Jej výška, ako aj úroková sadzba sú zo strany banky záväzné a podmienené podpisom úverovej zmluvy. Najneskôr do 6 mesiacov od podpisu úverovej zmluvy je potrebné banke špecifikovať nadobúdanú nehnuteľnosť. Najväčšou výhodou v porovnaní s hypotekárnym certifikátom je, že klient môže využiť hypotéku pre mladých a zabezpečiť si štátny príspevok pre mladých, odporúča M. Bolješiková

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon