Najväčší solárny park na svete bude viditeľný aj z vesmíru

Najväčší solárny park na svete bude viditeľný aj z vesmíru

V posledných rokoch bolo vo svete zrealizovaných niekoľko rekordne veľkých solárnych parkov. Žiadny z nich sa ale nemôže pochváliť výmerou a kapacitou, akú má dosahovať projekt pripravovaný pod taktovkou spoločnosti Sun Cable.

Zdroj: Alfredo Estrella

Najväčší solárny park vybudujú v Austrálii

Poradie v rebríčku najväčších solárnych elektrární sa neustále mení. Na popredné miesta sa pravidelne dostávajú nové projekty z rôznych častí planéty. Medzi tie najväčšie sa v minulosti  dostali napríklad solárne parky v Nemecku, v Indii alebo v SAE. Tie však výrobnou kapacitou nebudú môcť konkurovať projektu z austrálskeho Newcastle Waters, kde má vyrásť doposiaľ najväčší solárny park na svete.

Veľká solárna farma viditeľná aj z vesmíru

Lokalita na severe Austrálie bola zvolená hlavne pre jej ďalekosiahle otvorené priestranstvá, ktoré sú počas väčšej časti roka nadpriemerne preslnené. Zároveň ponúkajú dostatok priestoru na inštaláciu stoviek až tisícok solárnych panelov, ktoré budú môcť vyrábať rekordný objem elektriny. Ten by mal dosahovať až 10 GW, o čo sa postarajú panely rozmiestnené na ploche 120 km². To postačí na to, aby bolo možné vidieť obrovský solárny park až z vesmíru.  Zdroj: suncable.sg

Solárna energia pre Austráliu aj Singapur

Napriek tomu, že výstavba je naplánovaná v Austrálii, väčšina vyprodukovanej solárnej energie bude distribuovaná do Singapuru. Ten je od miesta výstavby solárneho parku vzdialený vyše 3700 km. Prenos elektriny však nebude problém, nakoľko spoločnosť Sun Cable zodpovedajúca za projekt do návrhu zakomponovala vybudovanie siete vysokonapäťových podmorských káblov schopných transportovať zhruba dve tretiny všetkej vyprodukovanej elektriny popod morskú hladinu do Singapuru. Zvyšný podiel vyrobenej elektriny poslúži domácim Austrálčanom. 

Produkcia elektriny má začať v roku 2026

Ambiciózny projekt je už nejaký čas v štádiu príprav a schvaľovacích procesov. Po ukončení ich absolvovania sa bude môcť začať s prvými prácami. Tie sú predbežne naplánované na rok 2023. Celá realizácia, ktorá si vyžiada investície vo výške necelých 17 mld. €, by mala trvať 2 až 3 roky. Následne sa môže spustiť výroba elektriny, s ktorou chce spoločnosť Sun Cable začať najneskôr v druhej polovici roka 2026. O rok neskôr sa má vyrobená elektrina začať exportovať do Singapuru.Zdroj: Alfredo Estrella

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Alfredo Estrella, suncable.sg

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon