List vlastníctva – ako získať výpis z katastra nehnuteľností zadarmo

List vlastníctva – ako získať výpis z katastra nehnuteľností zadarmo

Poskytuje informácie o vlastníkovi nehnuteľnosti, upozorňuje na vecné bremeno a iné ťarchy, prikladá sa ako príloha kú kúpno-predajnej zmluve. Nielen na tieto účely slúži list vlastníctva, bez ktorého sa pri realitných obchodoch alebo iných administratívnych úkonoch súvisiacich s nakladaním s nehnuteľnosťou nezaobídete.

Čo je list vlastníctva?

List vlastníctva, jeho formu a využitie v praxi definuje aktuálne platná legislatíva. Podľa právneho poriadku ide o verejný dokument, ktorý preukazuje vlastníctvo nehnuteľnosti. V dokumente je evidovaný vlastník alebo niekoľko spoluvlastníkov, ktorí na základe listu vlastníctva disponujú vlastníckym právom k užívaniu predmetnej nehnuteľnosti. Dokument pozostávajúci z niekoľkých častí obsahuje informácie o nehnuteľnosti, o jeho vlastníkoch a o právach všetkých osôb oprávnených užívať nehnuteľný majetok.

Ako sa orientovať v liste vlastníctve?

Každý list vlastníctva vydaný príslušným štátnym alebo samosprávnym orgánom má rovnakú štruktúru. V hornej časti je zapísané číslo listu vlastníctva a okres, obec a katastrálne územie, v ktorom sa nachádza nehnuteľnosť alebo viac nehnuteľností zapísaných v dokumente. List vlastníctva obsahuje 3 časti. Každá časť sa zameriava na inú oblasť. Spoločne vytvárajú komplexný obraz o nehnuteľnosti a jej aktuálnom stave z hľadiska vlastníckych pomerov.

Časť A - Majetková podstata

„V tejto časti sú opísané všetky nehnuteľnosti zapísané v danom liste vlastníctva a údaje o nich. Kľúčovými údajmi v prípade pozemkov je uvedenie toho, o aký typ parcely ide (typ C alebo E), ďalej parcelné číslo, výmera pozemku a druh pozemku. V tejto časti možno nájsť aj údaj o spôsobe využívania pozemku, či je alebo nie je spoločnou nehnuteľnosťou, ako aj údaj o umiestnení pozemku (v zastavanom území alebo mimo zastavaného územia obce). V prípade stavieb sú kľúčovými údajmi súpisné číslo, parcelné číslo pozemku, na ktorom je stavba postavená, druh stavby, popis stavby a jej umiestnenie (v zastavanom území alebo mimo zastavaného územia obce),” objasňuje JUDR. Barbora Ficek z Advokátskej kancelárie Ficek & Partners.

Časť B – Vlastníci a iné oprávnené osoby

„Táto časť obsahuje mená vlastníkov nehnuteľností zapísaných v danom liste vlastníctva a ich osobné údaje (spravidla meno a priezvisko/obchodné meno, dátum narodenia/IČO, trvalý pobyt/sídlo), titul nadobudnutia nehnuteľnosti (napr. darovacou zmluvou, kúpnou zmluvou alebo uznesením o dedičstve), poznámky o skutočnostiach súvisiacich s nehnuteľnosťou, číselné vyjadrenie spoluvlastníckeho podielu, prípadne vyznačenie plomby (t. j. daná nehnuteľnosť je dotknutá zmenou, ohľadne nej prebieha na katastrálnom odbore okresného úradu katastrálne konanie).”

Časť C – Ťarchy

„Táto časť je dôležitá, nakoľko informuje, či na danej nehnuteľnosti viaznu nejaké ťarchy (napr. záložné právo alebo vecné bremeno). Ak je táto časť označená "bez zápisu", znamená to, že daná nehnuteľnosť nie je zaťažená žiadnymi záväzkami,” dodáva k časti C JUDr. Barbora Ficek.

Pri akých úkonoch je vyžadovaný list vlastníctva?

List vlastníctva sa ako právoplatný dokument využíva pri viacerých právnych, resp. administratívnych úkonoch. „Spravidla je vyžadovaný vždy, keď je potrebné preukazovať vlastníctvo nehnuteľnosti, napr. ak chceme založiť svoju nehnuteľnosť za hypotekárny úver v banke, pri hlásení trvalého/prechodného pobytu v obci, keď si chceme nechať vypracovať znalecký posudok za účelom ocenenia našej nehnuteľnosti v prípade jej predaja alebo ak si chceme nechať vypracovať zmluvu o prevode nehnuteľnosti,” vymenúva JUDr. Barbora Ficek najčastejšie úkony, pri ktorých sa vyžaduje predloženie listu vlastníctva a upozorňuje, „nesmie byť starší ako 3 mesiace.”

Vydáva sa iba kópia listu vlastníctva

List vlastníctva je uschovaný na príslušnom katastrálnom odbore okresného úradu v okrese, kde je nehnuteľnosť situovaná, nie v okrese, kde má vlastník alebo spoluvlastníci trvalé bydlisko. Dokument sa nevydáva v originálnej verzii. Žiadateľom je k dispozícii iba kópia listu vlastníctva, ktorá sa na požiadanie vydáva ako aktuálny výpis z katastra nehnuteľností určený na právne účely alebo ako informatívny dokument.

Kde získať výpis z katastra nehnuteľností?

Ak potrebujete nazrieť do listu vlastníctva len kvôli prevereniu nehnuteľnosti, prípadne kvôli získaniu podrobnejších informácií o vlastníkovi, postačí vám on-line výpis z katastra nehnuteľností. V prípade, že je kópia listu vlastníctva potrebná na právne alebo administratívne účely, budete musieť požiadať o jej vydanie priamo na katastrálnom odbore príslušného okresného úradu alebo na pošte, ktorá takisto vydáva kópiu listu vlastníctva.

Katastrálny odbor okresného úradu – Katastrálny odbor okresného úradu v okrese, kde stojí predmetná nehnuteľnosť, poskytuje výpis z listu vlastníctva na počkanie. Stačí uhradiť správny poplatok vo výške 12 € a počkať na spracovanie kópie listu vlastníctva. Zároveň si tu môžete vybaviť iné potrebné dokumenty, napr. kópiu katastrálnej mapy, ktorá býva súčasťou príloh potrebných pri vybraných právnych úkonoch.

Slovenská pošta – Výpis z katastra nehnuteľností už dávnejšie začala vydávať aj Slovenská pošta. Dôvodom je uľahčiť získanie výpisu tým, ktorí žijú ďalej od miesta, kde je situovaná nehnuteľnosť. Vďaka možnosti získať dokument na pošte za rovnaký poplatok 12 € nie je nutné cestovať na príslušný okresný úrad.

Online výpis z katastra nehnuteľností zadarmo

Výpis z katastra nehnuteľností je možné získať aj bezplatne. Túto možnosť ponúka internetová stránka Kataster Portal, kde sa k takémuto dokumentu dostanete z pohodlia domova bez nutnosti navštíviť poštu alebo príslušný okresný úrad. Získanie kópie listu vlastníctva online nie je spoplatnené, no dokument nie je akceptovaný pri právnych úkonoch. Slúži výlučne na rýchle preverenie nehnuteľnosti a jej vlastníckych pomerov, napr. pred kúpou nehnuteľného majetku. Portál ponúka aj ďalšie služby, napr. získanie kópie z katastrálnej mapy alebo získanie výpisu z pozemkovej knihy.Zdroj: kataster.skgeodesy.sk

Ako vyhľadať list vlastníctva online?

Portál katastra nehnuteľností umožňuje vyhľadať list vlastníctva podľa niekoľkých kritérií. Výsledok vyhľadávania ponúka informatívny náhľad do listu vlastníctva a stavu nehnuteľností, ktoré sú v ňom zapísané.

List vlastníctva podľa mena – Kľúčovým údajom pri vyhľadávaní listu vlastníctva je meno majiteľa nehnuteľnosti. Okrem neho sa do filtra na internetovom portáli môžu zadávať ďalšie kľúčové údaje ako obec, katastrálne územie a dátum narodenia. Zobrazený list vlastníctva vám poskytne informácie o vlastníkovi a jeho nehnuteľnostiach, ktoré sa aktualizujú každých 24 hodín.

List vlastníctva podľa vlastníka – Pravidelne aktualizované informácie poskytuje aj list vlastníctva vyhľadávaný podľa vlastníka. Jeho výsledkom je oboznámenie sa so všetkými listami vlastníctva a nehnuteľnosťami v nich zapísaných, ktoré patria do majetku fyzickej alebo právnickej osoby.

List vlastníctva podľa adresy – Vyhľadávanie listu vlastníctva podľa adresy plní svoju funkciu najmä vtedy, keď nepoznáte meno vlastníka, ale je vám známa adresa nehnuteľnosti. Do vyhľadávacieho filtra môžete uviesť obec, ulicu aj číslo domu. Informačný systém katastra nehnuteľností vám umožňuje nahliadnuť aj do leteckej mapy, ktorá uľahčuje orientáciu pri vyhľadávaní nehnuteľností online formou.

List vlastníctva podľa parcely – Na základe čísla parcely je možné zistiť údaje o vlastníkoch nehnuteľností aj bez znalosti ich mien. Vyhľadávanie vám poskytne dostupné informácie o všetkých vlastníkoch danej parcely označenej parcelným číslom. Tento spôsob vyhľadávania plní účel aj vtedy, keď je v katastri nehnuteľností evidovaných viacero vlastníkov s rovnakým menom.

Vyhľadávanie parcely podľa jej typu

Kataster nehnuteľností obsahuje 2 typy katastrálnych máp a s tým súvisiace registre parciel. Katastrálne mapy sa prekrývajú, no v zakreslení katastrálnych území a jednotlivých parciel na týchto územiach sú isté rozdiely, čo vyplýva z historického pozadia tvorby máp.

Parcely typu C – Parcely označované ako C-KN majú v katastrálnej mape vyznačené presné ohraničenie pozemku. Zakreslené parcely ukazujú reálny súčasný stav. Aj preto sú z právneho hľadiska viac akceptované. Pri niektorých úkonoch sú jediným akceptovaným typom parcely, čo platí napr. pri vybavovaní hypotéky.

Parcely typu E – Tento typ parciel má pôvod v Rakúsko-Uhorsku, kedy sa pozemky bežne zapisovali do pozemkovej knihy na základe grafických metód. Vlastnícke práva na parcely označované ako E-KN platia aj dnes. Väčšinou ide o pozemky mimo zastavaného územia obce.

Pri vyhľadávaní podľa parcely sa môže stať, že list vlastníctva nenájdeme. Príčinou je neevidovanie hľadanej parcely v liste vlastníctva. „V tomto prípade je potrebné nahliadnuť do pozemkovej knihy, ktorá sa nachádza na katastrálnom odbore okresného úradu v obvode, v ktorom sa nachádza hľadaná parcela. Pozemková kniha slúži ako zdroj informácií o vlastníckych a iných právach k nehnuteľnostiam a o nehnuteľnostiach, ktoré nie sú evidované v digitálnej forme v informačnom systéme katastra nehnuteľností. Pozemkové knihy sa totiž v minulosti viedli pre každé katastrálne územie samostatne a boli verejné. Zápisy v pozemkovej knihe, najmä tie do roku 1918, sú v rôznych jazykoch, najčastejšie v maďarčine, ale aj v nemčine či poľštine. Niektoré zápisy z nej sa nepremietli do súčasnej evidencie nehnuteľností v katastri nehnuteľností,” radí JUDr. Barbora Ficek.Zdroj: zbgis.skgeodesy.sk

Najčastejšie chyby v liste vlastníctva

Neevidovanie parcely nie je jediná chyba, ktorá sa objavuje v listoch vlastníctva. Skúsenosti advokátov potvrdzujú, že časté problémy pri vyhľadávaní listu vlastníctva alebo pri používaní jeho kópie pri vybraných právnych úkonoch spôsobujú aj chyby v údajoch o nehnuteľnostiach a o ich vlastníkoch. „Chyby v zapísaných údajoch sa môžu vyskytovať najmä pri vlastníkoch nehnuteľností, v nesprávnom uvedení ich trvalých pobytov alebo priezvisk (najmä pri ženách), nakoľko platí, že každý vlastník je povinný nahlásiť zmenu svojho priezviska alebo miesta trvalého pobytu príslušným inštitúciám. Ak si túto povinnosť nesplní, katastrálny odbor okresného úradu sa o zmene nemá ako dozvedieť a eviduje pôvodný údaj, ktorý od vlastníka získal pri prvom zápise. Ten už postupom času nemusí zodpovedať skutočnému stavu,” ozrejmuje JUDr. Barbora Ficek. Lehota na ohlásenie zmeny plynie 30 dní odo dňa jej uskutočnenia. Správa katastra nehnuteľností následne zaeviduje ohlásené zmeny a zaznačí ich do listu vlastníctva.

Ako napraviť chyby v liste vlastníctva?

Ak vlastník nehnuteľnosti odhalí v liste vlastníctva chybné údaje, prináleží mu obrátiť sa na katastrálny odbor príslušného okresného úradu a v zmysle katastrálneho zákona mu predložiť písomný návrh na opravu chyby. „Katastrálny odbor okresného úradu je povinný opraviť chybné údaje katastra nehnuteľností nielen na návrh, ale aj zo svojho vlastného postavenia ako orgán štátnej správy, ktorý eviduje a dbá na správnosť všetkých zápisov vykonávaných v katastri. K uvedenému však v praxi dochádza zriedkavo. Ak ale katastrálny odbor okresného úradu zistí dôvod na opravu, vydá rozhodnutie o oprave chyby. Ak sa dôvod pre opravu nezistí, rozhodnutím návrh na opravu zamietne alebo v prípade začatého konania toto konanie zastaví,” dopĺňa JUDr. Barbora Ficek. Zdroj: pixabay.com

Výpis z katastra nehnuteľností a kópiu katastrálnej mapy môžete použiť na požadované účely vrátane kúpy alebo predaja bytu či domu. Dokument má platnosť 3 mesiace odo dňa jeho vydania. Potom je potrebné požiadať o nový aktuálny výpis, prípadne ho získať zadarmo online.

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: skgeodesy.sk, pixabay.com

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon