Zo staršieho dvojdomu komfortné bývanie s efektnou fasádou z lícových tehál

Zo staršieho dvojdomu komfortné bývanie s efektnou fasádou z lícových tehál

Z malého dvojdomu na rušnej bratislavskej ulici sa prestavbou jednej jeho časti podarilo vytvoriť moderné a komfortné bývanie. Vyrástla tak architektonicky zaujímavá novostavba s dostatkom súkromia, ktorá zapadá do okolitého prostredia a rešpektuje pôvodný archetyp dvojdomu so sedlovou strechou. Svoj domov tu našiel architekt Michal Lang s rodinou.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Cieľom návrhu bolo vytvoriť útulné miesto pre život štvorčlennej rodiny ukryté pred nechcenými pohľadmi a oddelené od ruchu veľkomesta. Architektom Michalovi Langovi a Borislavovi Benedekovi z ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS sa to podarilo pôdorysným rozšírením domu skoro na hranicu parcely a oddelením záhrady od rušnej ulice. Znížiť hluk prichádzajúci od cesty vyriešila čiastočne aj kompaktná fasáda s obkladom z lícových tehál a dispozičné rozloženie jednotlivých miestností.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Štýlová novostavba

Prvotným plánom bolo iba prestavať a dostavať polovicu dvojdomu. Kvôli zlému stavu pôvodných konštrukcií to však nebolo možné a na rušnej ulici v Trnávke, vznikla nakoniec novostavba so štvorcovým pôdorysom. „Pôvodný dom sme rozšírili o jednopodlažnú prístavbu, ktorá tvorí hlukovú, prachovú a taktiež optickú bariéru voči Bulharskej ulici,“ hovorí Michal Lang, jeden z autorov premeny a zároveň majiteľ domu. Dominantnou črtou prístavby sú veľké presklené plochy, ktoré harmonicky prepájajú interiér s exteriérovou terasou a zelená strecha so  svetlíkom. Veľkoformátové okná i svetlík  privádzajú do dennej obytnej zóny dostatok svetla a čerstvého vzduchu. Pri prestavbe domu sa o pol metra zdvihla úroveň hrebeňa sedlovej strechy, vďaka čomu bolo možné zobytniť tiež podkrovie. Úžitková plocha domu sa tak zväčšila z 88 na 150 m2.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Fasáda s tehlovým obkladom

Bariéru od rušnej ulice tvorí kompaktná fasáda. Obvodové konštrukcie domu sú zateplené izolačnými lamelami z minerálnej vlny. Fasádu prístavby zjednocuje s uličnou zástavbou kontaktne lepený obklad z lícových tehál. Ten sa vyrába z hliny a svoje finálne vlastnosti nadobúda výpalom pri teplote až 1 250 °C. Vďaka tomu si tehlová fasáda zachováva stálofarebnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom počas celej svojej životnosti. „Obkladové pásiky TERCA sme zvolili preto, že sú farebne i štrukturálne rôznorodé a nemonotónne a majú  pekný prírodný vzhľad. Sú tiež bezúdržbové a odolné voči zašpineniu i mechanickému poškodeniu. Tento tehlový obklad má široké možnosti použitia, využili sme ho na ostenia, parapety i ďalšie detaily,“ zdôrazňuje Michal Lang. Majiteľ vyzdvihuje aj výborne akustické vlastnosti obkladu, ktoré sú z dôvodu hluku z ulice pre rodinu neoceniteľné.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Návrat k prírode

Na fasáde domu i vchodových dverách bol použitý obklad Oud Laethem WF v prírodnom odtieni, ktorý je farbou príbuzný zemi či pôde, čím sa najviac približuje k podstate prírody. Textúra keramického obkladu radeného vertikálne evokuje kladenie nosného muriva. „Z dôvodu zvýraznenia horizontálnej škáry a voľného radenia vertikálnych škár je hmota vo výsledku horizontálna a vyvážená s príjemnejšou mierkou. Plasticita plášťa sa podporila jednak orezaním vertikálnych hrán obkladu prechádzajúcich do ostení, čím vzniká kontrast rustikálnej – čelnej plochy obkladu voči architektonickej – technickej hrane a tiež zvýraznením hĺbky tmavšieho škárovania,“ zdôrazňuje architekt.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Presvetlené podkrovie

Na streche sa použila  falcovaná hliníková krytina v sivo-bielom odtieni. Strešná rovina sa zateplila nadkrokvovou izoláciou z PIR panelov a minerálnej vlny. Priniesť dostatok svetla a vzduchu do podkrovnej časti rodinného domu sa podarilo prostredníctvom strešných okien s čiernym rámom, ktoré predstavujú najnovší dizajnový trend a dokonale podtrhli celkovú podobu novostavby. Súčasťou strešného okna je nízkoenergetické bezpečnostné trojsklo s redukciou vonkajšieho hluku, samočistiacou vrstvou a vrstvou proti roseniu vonkajšieho skla.

Zdroj: Martin Matula pre Wienerberger

Precízne detaily aj v interiéri

Rukopis architektonického štúdia LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS cítiť aj v interiéri rodinného domu. Tvorí ho monochromatický základ, vďaka ktorému vyniká kresba prírodných materiálov. Na prízemí, ktorého súčasťou sú obývačka, spálňa a jedáleň s kuchyňou sa použila kombinácia pohľadových betónových plôch stien a stropu, ku ktorým sa doladili vstavané kusy nábytku v svetlo-sivom odtieni. S pohľadovým betónom farebne ladí aj masívna drevená dubová podlaha v sivom dekore. Podkrovie tvorí otvorený multifunkčný priestor s televíziou a hosťovským rozťahovacím futonom. Nočnú zónu dopĺňajú dve detské izby fungujúce ako spoločný otvorený priestor a oddeľuje ich iba nábytkový blok šatníka. Prírodné lino na podlahe je spolu s vnútornými plochami vstavaného nábytku šatníka detských izieb farebne zjednotené s pohľadovým betónom. Pohľadové plochy šatníka sú v bielom matnom odtieni a podčiarkujú farebnosť priznaného krovu. Jednotlivé podlažia vzájomne prepája vzdušné oceľové schodisko.

Zdroj: Key Communications

Foto: Martin Matula pre Wienerberger

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon