Nová najvyššia budova v Ekvádore s pixelovou fasádou

Nová najvyššia budova v Ekvádore s pixelovou fasádou

Ekvádor nepatrí medzi štáty, ktoré by preferovali výškovú výstavbu. Najvyššie tamojšie budovy dosahujú len viac ako 100 metrov. Tento trend nezmenila ani výstavba pixelovej veže v hlavnom meste, ktorá sa dostala na čelo rebríčka najvyšších budov v krajine.

Obytná výšková budova s 220 bytmi

Po ukončení realizácie projektu Iqon patrí prvenstvo v rebríčku najvyšších budov v Ekvádore rezidenčnému sektoru. 32-poschodovej obytnej veži stačila na dosiahnutie prvenstva výška 133 metrov. Objekt postavený pri parku La Carolina v hlavnom meste Quito bol navrhnutý ako rezidenčný, no okrem 220 bytových jednotiek sa v ňom zriadilo aj 36 kancelárií a zopár obchodov. Celková výmera najvyššej budovy v Ekvádore dosahuje vyše 55 000m².Iqon, Zdroj: BICUBIC

Pixelová fasáda s vertikálnym lesom

133-metrová budova nevyniká iba výškou. Už z diaľky upúta pozornosť jej dizajn. Architekti z dánskeho ateliéru BIG jej dopriali neobvyklú vizáž, ktorej pilierom je pixelová fasáda. Svoj prvý hotový projekt v Južnej Amerike chceli urobiť čo najviac originálny a zároveň ho zladiť s okolitým prostredím. Vzhľadom na rozmanitú prírodu obklopujúcu vysoko položené mesto Quito do návrhu zakomponovali aj vertikálne záhrady. Tie majú skromný charakter, no jeden strom na balkónoch vystupujúcich z kaskádovitých pixelov tvoriacich fasádu stačí na splnenie praktického aj estetického významu.  Iqon, Zdroj: BICUBIC

Veža s nadštandardným vybavením

Praktický a estetický význam majú aj ďalšie prvky, ktoré sú súčasťou vybavenia pixelovej veže. Obyvatelia bytov aj nájomníci v kanceláriách majú k dispozícii malé wellness centrum, bowlingovú dráhu aj hudobnú sálu. Na streche nechýba terasa s bazénom, odkiaľ sa naskytá ďalekosiahly výhľad na mesto. Zelený charakter stavby dopĺňa vlastná zeleninová záhrada a prízemné námestie, ktoré prepája budovu so spomínaným parkom La Carolina a tým sa stáva jednou z kľúčových zelených zón v ekvádorskej metropole.Iqon, Zdroj: Pablo Casals Aguirre

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj: big.dk

Zdroj foto: BICUBIC, Pablo Casals Aguirre

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon