Toto je najvyššia budova sveta. Číňania chcú tento rok rekord prekonať

Toto je najvyššia budova sveta. Číňania chcú tento rok rekord prekonať

Dubaj je krajina plná unikátnych a megalomanských projektov. Dôkazom toho je aj fakt, že sa tu nachádza doposiaľ najvyššia budova sveta nazvaná Burdž Chalífa, známa tiež ako Kalifova veža. Zrejme však nebude najvyššou nadlho. Prvenstvo sa jej snaží uchmatnúť čínsky projekt.

 

Výstavba mrakodrapu Burdž Chalífa trvala viac ako päť rokov. Najvyššou budovou sveta sa Dubaj pýši od roku 2008 a v tom období pritom stavba ešte nebola dokončená. Výška mrakodrapu je 828 metrov vrátane antény a do prevádzky ho uviedli v roku 2010.

 

Autorom tohto skvostu je architekt Adrian Smith, ktorý pracoval pre významnú spoločnosť Skidmore, Owings and Merrill. Ruky si na nej dralo približne 12 000 robotníkov prevažne z Pakistanu, Indie, Bangladéša, Číny a Filipín.

Toto je najvyššia budova sveta. Číňania chcú tento rok rekord prekonať

 

Stavitelia si chceli svoju rekordnú budovu starostlivo uchrániť pred konkurenciou, a tak jej plánovanú výšku dlho tajili, aby ich niekto náhodou nepredbehol.

 

Na krk tomuto rekordu však už dýcha nový čínsky projekt. V provincii Chu-nan chcú totiž postaviť budovu, ktorá dubajskú vežu porazí. Budova Sky City alebo tiež Tchien-kchung čcheng-š by mala dosiahnuť výšku 838 metrov, čím by o 10 metrov porazila súčasnú rekordmanku.

Toto je najvyššia budova sveta. Číňania chcú tento rok rekord prekonať

 

Stavanie extrémne vysokých budov nie je pre Čínu zrejme žiaden problém. Svedčí o tom fakt, že až 5 z 9 najvyšších budov sveta sa nachádza práve v tejto krajine. A nielen to. Čína sa pýši aj najväčšou budovou planéty - New Century Global Center - ktorá je dlhá pol kilometra.

 

Plánovaná veža Sky City by mala byť multifunkčným objektom, kde budú ľudia môcť bývať, ale sa aj zabávať, vzdelávať či liečiť, keďže by mala okrem obytných priestorov zahŕňať aj školy či nemocnicu. Nemôžu chýbať ani obchody či kiná.

 

Stavba mrakodrapu bola zahájená v júni 2013 a investori odhadujú, že sa ju podarí dokončiť už v júni tohto roku. Pôvodné plány však hovorili už o apríli 2014. Nechajme sa prekvapiť či sa im to skutočne podarí dokončiť a či sa Dubaj, prípadne niektorá iná krajina, pustí do boja o ďalší rekord.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Foto: Dreamstimem.com, Wikipedia.org

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon