6 najlepších aplikácií na plánovanie interiéru

6 najlepších aplikácií na plánovanie interiéru

Chystáte sa rekonštruovať byt, maľovať steny alebo len vymeniť nábytok? Pri plánovaní novej podoby vášho interiéru vám môžu pomôcť šikovné mobilné aplikácie. Prinášame vám 6 appiek s najlepšími hodnoteniami, ktoré sú úplne zadarmo.

Prinášajú inšpiráciu, umožňujú nákres interiéru a potom vám ukážu jeho 3D vzhľad, alebo vám na fotke vašej izby zobrazia novú farbu či nábytok. Voľne dostupných aplikácií pre smartfóny a tablety pre interiérový dizajn nájdete v knižniciach AppStore a Google Play celé desiatky. Vyberajte podľa toho, či používate iPhone (operačný systém iOS) alebo Android. Niektoré z nich totiž neponúkajú možnosť inštalácie pre oba operačné systémy.

Určite je dobré riadiť sa podľa ratingu od užívateľov a ich recenziami, ak má však aplikácia vysoký počet hviezdičiek, nemusí znamenať, že s ňou budete spokojní tak, ako väčšina používateľov. Najlepšie je vyskúšať viacero možností a vybrať si program, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

1. Houzz - Home Design & Remodel

Túto obrovskú pokladnicu inšpirácií nazývajú aj „Wikipédiou interiérového a exteriérového dizajnu“. Má na konte viac ako 10 miliónov inštalácií, takmer 400-tisíc recenzií a skóre spokojnosti používateľov 4,6 z 5 hviezdičiek. Houzz ako aplikácia na zariadenie bytu obsahuje databázu niekoľkých miliónov obrázkov, ktorými sa môžete inšpirovať. Nájdete tu návrhy všetkých miestností od kúpeľne cez kuchyňu až po obývačku, môžete si ich filtrovať podľa typu miestnosti, štýlu či farby. Obsahuje tiež obrovskú katalógovú ponuku nábytku, doplnkov, dekorácií a stavebných materiálov. Tovar z katalógu je však predovšetkým od predajcov na území Spojených štátov amerických, no pre inšpiráciu postačí a keď si vyberiete vhodný produkt, určite sa vám podarí nájsť podobný aj na Slovensku či v Európe. Ak si chcete predstaviť, ako by konkrétny kus nábytku vyzeral u vás doma, môžete si to vyskúšať. Stačí vybrať produkt z katalógovej ponuky a za pomoci fotoaparátu ho virtuálne umiestniť u vás doma. Fotografie, nápady či vizualizácie, ktoré si uložíte do svojej „Idea book“, môžete zdieľať s rodinou, priateľmi či profesionálmi, ktorí sa starajú o realizáciu výstavby alebo rekonštrukcie.

Zdroj: Houzz

2. MagicPlan

Celý rad výhod ponúka aj program MagicPlan vám umožní vytvárať dispozičné návrhy pomocou fotoaparátu v mobile či tablete. Po nasnímaní miestnosti aplikácia vytvorí pôdorys, do ktorého môžete vkladať polohu dverí, zariadenia a podobne. Zadať môžete aj výšku miestnosti a polohu prekážok ako sú napríklad okná. Do miestnosti potom môžete vkladať nový nábytok, zariadenie a uvidíte, ako vám zapasuje do miestnosti bez toho, aby ste museli niečo merať alebo sťahovať nábytok. Návrh si potom môžete uložiť v formáte PDF, JPEG, PNG, DXF a pod a poslať si ho na mail. Aplikácia má viac ako 18 miliónov používateľov a vyše 40-tisíc recenzií s priemerným ratingom 4,4. Pracovať s ňou môžete zadarmo, avšak niektoré funkcie sa odblokujú až po výbere niektorej z platených verzií, ako napríklad exportovanie PDF, JPG či ďalších súborov. S programom môžete pridávať fotky a poznámky, kreovať vlastné objekty na mieru, vytvárať prehľad výdavkov, 2D modely dispozičných plánov, či dokonca 3D virtuálne prehliadky finálnych výtvorov. Prínosom je aj laserový merač vzdialenosti, ktorý funguje po spustení Bluetooth.

Zdroj: MagicPlan

3. ColorSnap Visualizer – Sherwin – Williams

Ak plánujete maľovať a neviete si predstaviť, ako by nová farba vyzerala na stene u vás doma, môžete pomocou ColorSnap získať reálnu predstavu. Táto šikovná aplikácia je schopná z obrázku „vytiahnuť“ všetky farby a zaradiť ich do farebnej palety Sherwin-Williams. Následne môžete vybranú farbu virtuálne aplikovať na vami vybratú miestnosť aby ste vedeli, ako tento odtieň pristane obývačke, kuchyni alebo predsieni. Získate aj presné označenie odtieňa, ktorý si potom môžete kúpiť v predajni alebo na e-shope s farbami a lakmi. Ak by ste chceli experimentovať, určite sa vám zapáči aj slovenská appka Paint my Room – Zmeň si svoju farbu steny, v ktorej môžete prstom na displeji posúvať odtiene od nevidím do nevidím.

Zdroj: ColorSnap

Zdroj: Paint my Room

4. Planner 5D

Táto aplikácia je k dispozícii pre Windows, Android, iOS a Mac OS. Buď môžete navrhovať priamo na stránke, alebo si program stiahnete do počítača, tabletu či telefónu úplne zadarmo. Na začiatku je potrebné zaregistrovať sa na stránke a môžete začať tvoriť. Program prichádza s viac ako 4 000 druhmi nábytku, 2D, 3D a HD vizualizáciou, možnosťou použiť farby a textúry podľa vlastného výberu a ľahkým ovládaním. Svoje výtvory môžete ďalej zdieľať s priateľmi a inými používateľmi. Má viac ako 10 miliónov stiahnutí, 104 recenzií a hodnotenie 4,7 z 5.

Zdroj: Planner 5D

5. IKEA

Nesmieme zabudnúť ani na plánovače IKEA. Sú určené pre notebooky a práca s nimi je veľmi jednoduchá a intuitívna. Viete si tam zadarmo navrhnúť miestnosť, a to priamo produktami, ktoré firma ponúka. Program vám vytvorí presný pôdorys, 2D a 3D zobrazenie a zoznam použitých produktov.

Zdroj: IKEA

6. Sketchup

Patrí k jedným z najvyužívanejších programov na 3D plánovač izby. V programe budete navrhovať takmer všetko sami, od povrchu pozemku, po možnosť „nakresliť“ si vlastný nábytok, alebo použiť ten z databázy. Na hlavnej stránke, si môžete zvoliť možnosť používania programu na súkromné projekty. Táto verzia je online a úplne zadarmo. Firma ponúka možnosť profesionálnej aplikácie, ktorú si sťahujete do zariadenia. Prichádza aj s ďalšími funkciami a možnosťami. Je spoplatnená, no môžete si ju vyskúšať na 30 dní zdarma.

Zdroj: Sketchup

Zdroj: beevam.sk, sconto.sk, novynabytok.sk, techbox.sk, mojandroid.sk

Zdroj foto: Dreamstime, Houzz, MagicPlan, ColorSnap, Paint my Room, Planner 5D, IKEA, Sketchup

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon