10 najlepších visiacich rastlín na balkón či terasu, ktoré po lete môžete dať dovnútra

10 najlepších visiacich rastlín na balkón či terasu, ktoré po lete môžete dať dovnútra

Kvety v závesných kvetináčoch či košoch sú šikovným riešením, ako pridať zeleň a farby do každého priestoru vrátane terasy, verandy či obývacej izby. Prinášame vám 10 tipov moderných a nie celkom tradičných rastlín, ktoré sú nenáročné na údržbu, polievanie a nevyžadujú si žiadne terénne úpravy.

1. Bakopa modrá

Obľúbená balkónovka, ktorá vynikne v zmiešaných kombináciách s inými letničkami. Preferuje závesné nádoby, kde vytvorí pekné mierne previsy. Najlepšie sa jej darí v nádobách, ktoré vytvárajú konzistentnú vlhkosť, ktorú táto kvitnúca rastlina potrebuje. Pre optimálny rast ju umiestnite a miesto, kde je veľa popoludňajšieho tieňa. Kvety sú drobné ale kvitne bohato až do mrazov.

Zdroj: gardenhouse.sk

2. Verbena

Verbena známa pre svoje éterické oleje zmierňujúce stres je krásna závesná rastlina, ktorá sa dodáva vo viac ako 250 rôznych odrodách. Táto rastlina priťahujúca motýle vyžaduje veľa slnka (8 až 10 hodín denne) a dobre priepustnú pôdu.

Zdroj: L Alfonse/ Getty Images

3. Kyslička trojhranná - Oxalis Triangularis

Kyslička alebo Oxalis triangularis je vo svete moderných rastlín veľmi populárna. Je úplne nenáročná na pestovanie, no zároveň extrémne príťažlivá na pohľad. Jej vzorované fialové trojuholníkové listy nielenže vyzerajú úplne jedinečne, no sú typické pre svoj “tanec”. Cez deň sú totiž doširoka otvorené, aby prijímali svetlo, no na noc sa zatvoria ako dáždnik. Buďte opatrní, kam ju umiestnite, pretože táto rastlina môže byť toxická pre mačky a psy.

Zdroj: shopmyexchange.com

4. Fuksia previsnutá

Obľúbená visiaca rastlina, ktorá počas celej sezóny vyháňa dvojfarebné kvety v tých najrozličnejších farebných kombináciách a radosť vám bude prinášať skutočne dlho. Najlepšie sa cíti na slnečnom až polotienistom mieste. Vysoká schopnosť substrátu prepúšťať vodu je enormne dôležitá, pretože zamorenie a voda v kvetináči vedú nevyhnutne ku hnilobe.

Zdroj: myflower.desigusxpro.com

5. Lobelia

Lobelia prichádza v neuveriteľne intenzívnych modrých farbách, ktoré sú v rastlinnom svete trochu vzácnosťou a lákajú motýle. Môžete ich pestovať aj v chladnejšom podnebí a v tieni.

Zdroj: Getty Images

6. Begónia bolívijská - Begonia Boliviensis

Táto visiaca odroda begónie vyzerá najpríťažlivejšie kvôli svojmu jedinečnému listu v tvare anjelského krídla. Aj jedna z týchto rastlín môže naplniť celú nádobu, či už na slnku alebo v tieni. Ak sa vám nedarí s fuksiami, táto rastlinka môže byť pre vás náhradou - má rovnaké rúrkovité, previsnuté kvety, ale dokáže zvládnuť teplo a vlhkosť horúcich letných období.

Zdroj: gardenia.net

7. Senecio rowleyanus - String of pearls

Senecio rowleyanus, „Starček“ alebo v preklade z angličtiny „Šnúra perál“ vyzerá úžasne. Tento závesný sukulent vás zaujme na prvý pohľad pre svoj nápadný vzhľad korálikov. Je nenáročný na starostlivosť a dobre zadržiava vlhkosť, rastlinu nie je potrebné často polievať. Starček nemá rád premokrenie a rosenie listov neznesie. V zime sa zálievka ešte viac redukuje.

Zdroj: growjoy.com

8. Tunbergia krídlatá - Thunbergia alata

Táto rastlinka nazývaná tiež „vinič čiernooký“ s výraznými žltými kvetmi rastie pomerne rýchlo a agresívne, môže liezť aj po závesoch koša. Jej údržba je neuveriteľne ľahká a môžete ju pestovať aj pozdĺž plota alebo steny.

Zdroj: Parkseed.com

9. Lobulária prímorská - Sweet Alyssum

Lobularia maritima je naozaj sladkou odmenou – je odolná voči teplu aj suchu, biele kvety kvitnú v našom podnebí veľmi bujne.  Jej lákavá vôňa láka aj včely, motýle – a aj ľudí.

Zdroj: thegardenglove.com

10. Rozchodník Morganov - Burro's Tail

Sedum morganianum je sukulent pôvodom z Mexika, ktorý upúta dlhými copíkovými výhonkami. Vyzerajú skutočne úchvatne a exoticky, keď visia z kvetináča, a pritom je nenáročný na pestovanie, vyžaduje svetlé stanovisko a zálievku do podmisky, vždy keď pôda preschne.

Zdroj: gardeningknowhow.com

Zdroj: countryliving.com, thespruce.com

Zdroj foto: gardenhouse.sk, Getty Images, myflower.desigusxpro.com, shopmyexchange.com, gardenia.net, Parkseed.com, growjoy.com, thegardenglove.com, horticulture.co.uk

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon