Feng Šuej: Ako zariadiť obývačku?

Feng Šuej: Ako zariadiť obývačku?

Ústredným miestom takmer každého bytu je obývacia izba. Obývačku používame pre mnohé činnosti ako odpočinok, rodinnú miestnosť, kde sa jej členovia stretnú aby sa zabavili, pozerali televízor alebo počúvali hudbu.

 

V obývacej izbe, ktorá je navyše vizitkou hostiteľa, trávia ľudia značnú časť dňa. Správne zariadená obývačka má plynulý tok čchi, nabáda k uvoľneniu a komunikácii. Disponuje energiou všetkých 5 prvkov, usporiadaním nábytku, výberom farieb a materiálov upravuje kozmické energie a podporuje členov rodiny.

 

Sedenie

Sedacie súpravy by mali byť zložené z niekoľkých samostatných prvkov. Stred miestnosti má byť vidno odvšadiaľ tam, kde sedíte. Sedaciu súpravu dokáže spestriť stolík a dekoratívne umiestnené rastliny. Kreslá a pohovky s vysokými operadlami na chrbát a ruky sú ochranné a symbolizujú formácie korytnačky, draka a tigra.

 

Nie je vhodné aby osoba sedela chrbtom k oknu alebo dverám. Avšak, máte hosťa, ktorý hovorí viac ako by mal, môžete ho posadiť chrbtom ku dverám, čo spôsobí utlmenie jeho dominantnosti v skupine. Vhodné je sedieť chrbtom k stene.

Feng Šuej: Ako zariadiť obývačku?

 

  1. Toto usporiadanie je vhodné pre harmonické rodiny alebo spoločenské stretnutia. Kruhové sedenie sa používa vo všetkých kultúrach pre spoločné zhromaždenia.
  2. Veľmi dobré usporiadanie, pretože zameriava ľudí na všetko, čo sa deje ale zároveň vpúšťa energiu.
  3. Poloha vášho televízora znamená koniec spoločným rozhovorom a rodinnej jednoty.
  4. Tu vysiela stôl tzv. jedovatý šíp do spálne. 

 

Krby

Je častým prvkom obývačky. Jeho správna poloha je veľmi dôležitá, pretože predstavuje silnú energiu ohňa, ktorá môže podporovať, ale aj spaľovať. Oheň navyše v cykle 5 prvkov podporuje energiu zeme a nesprávnym umiestnením nám môže podporovať kozmické energie ťažkostí a chorôb.

 

Vďaka ohňu, ktorý vychádza z krbu naša obývačka vyzerá príjemnejšie a dokáže k sebe pritiahnuť rodinu a priateľov. Nad krb je prospešné umiestniť zrkadlo, aby symbolicky bránilo čchi v úniku. Živiť oheň v krbe a zvyšovať jeho energiu majú schopnosť rastliny umiestnené po obidvoch stranách krbu symbolizujúcu energiu dreva.

 

Nábytok

Rozloženie nábytku záleží od veľkosti obývačky. Ak je napríklad malá obývačka prepchatá ťažkým a tmavým nábytkom, mohlo by dôjsť k blokovaniu toku čchi. Pre veľké obývačky sa odporúča aby boli optický rozdelené nábytkom alebo rastlinami. Nábytok rozmiestňujte tak, aby jeho hrany nemierili na pohovku, vyvoláva to podvedomý stres a nepokoj.

 

Ostatné doplnky v obývačke

Dávajte si pozor aby sa televízor nestal ohniskom miestnosti. Hifi a iné prehrávače umiestňujte čo najďalej od sedenia, aby ste sa vyhli elektromagnetickému žiareniu.

 

Pre rôzne dekorácie, ochranné symboly, obrazy a umelecké diela je obývacia izba ideálnym miestom. Aj takéto drobné veci vedia vplývať na vaše podvedomie. Vystavujte si len predmety, ktoré na vás pôsobia pozitívne, majú pre vás silný význam alebo dotvárajú vašu osobnosť.

 

Fotografie v obývačke

Pocit súdržnosti v rodine docielite zavesením spoločnej rodinnej fotografie vo vašej obývačke. Dôležité je aby sa hlavne všetci na fotke usmievali, pretože úsmev je prejavom šťastia. Aj samotné usporiadanie členov na fotografií vie ovplyvniť energiu vo vašej rodine.

 

Typy usporiadaní:

  1. Trojuholníkové usporiadanie – dbajte na to, aby živiteľ rodiny alebo otec bol na vrchole trojuholníka.
  2. Štvorcové usporiadanie – podobné obdĺžnikovému, vhodné najmä pre malé rodiny
  3. Obdĺžnikové usporiadanie – toto usporiadanie naznačuje pravidelnosť, vyváženosť.  Členovia rodiny pózujú tak, že majú hlavy v jednej línií.    
  4. Vlnité usporiadanie – používa sa pri rodine, kde prevažujú mužskí členovia rodiny. Otec alebo živiteľ rodiny by mal byť v strede a ostatné hlavy ľudí by nemali byť zoradené v jednej línií, ale vytvárať tvar vlnovky.

Feng Šuej: Ako zariadiť obývačku?

 

Zbytočnosti v obývačke

Vymenujeme si veci, čo by absolútne nemali čo robiť v obývačke a tým nenarušili príjemnú atmosféru tejto miestnosti. Medzi zbytočné a narušujúce veci, ktorých by sme sa mali zbaviť sú: noviny a časopisy, plné popolníky, špinavé hrnčeky, detské hračky, opadané listy rastlín, nezaplatené účty a nevybavená korešpondencia na rímse krbu.

Zdroj: Diva.sk

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon