Omrzel vás život na súši? Riešením pre vás môže byť plávajúci dom

Omrzel vás život na súši? Riešením pre vás môže byť plávajúci dom

Ak sa vám zdá život v byte či dome so záhradou už nudný a chcete zmenu, možno práve pre vás by bol riešením plávajúci dom. Takýto dom si môžete dopriať aj na Slovensku. Život na vode však nie je pre každého. Láska k vode je v prípade takéhoto bývania priam nevyhnutnosťou. Kto to však vyskúša, neoľutuje.

 

„Ľudia žijú na vode, pretože ju milujú. Kto raz skúsil žiť na vode prepadne tomu navždy. Túto lásku nepochopí nikto, pokiaľ to sám neskúsi,“ tvrdia lodní architekti.

 

Prvý plávajúci nízkoenergetický dom bol postavený na Slovensku v roku 2010. Nachádza sa pri Komárne na rieke Váh. Jeho nepotopiteľnosť zabezpečujú pontóny, ktoré sú vyplnené expandovaným polystyrénom. Tento dom  má aj nízkoenergetickú drevenú nadstavbu, ktorá má medziľahlú tepelnú izoláciu a odvetranú drevenú fasádu.

 

Vybavenie tohto priekopníka vás možno prekvapí. Disponuje vetraním s rekuperáciou či špeciálnym podlahovým kúrením. Jeho súčasťou je aj tepelné čerpadlo na vykurovanie a ohrev vody či vlastná čistiareň odpadových vôd.

 

V prípade plávajúcich domov nemusí ísť nutne len o rekreačné bývanie. V súčasnosti je možné ich vyrobiť tak, aby boli vhodné na bývanie „nastálo“. Vždy závisí od konkrétneho projektu. Dizajnové možnosti sú tiež rôzne a dokážu uspokojiť aj náročných. Výhodou plávajúce domu je zväčša tiché prostredie a blízky kontakt s prírodou.

 

Hlavné rozmery:

Celkový pôdorys: 12,9 x 8,50 m

Ponor: cca 1,20 m (plne zaťažené)

Výška domu nad hladinou: cca 7,00 m

Hmotnostný výtlak: cca 99,6 t (plne zaťažené)

Ročná potreba tepla: 33 kWh/m2.a

Celková hrubá plocha domu: 130,99 m2

Užitková plocha domu: 98,45 m2

Terasy a ochodze: 56,40 m2

Stojná výška prízemie: 2,40 m

Stojná výška 1. podlažie: 2,20 m

 

Ako zaistiť plávajúci dom?

 

Ako sme už uviedli, nepotopiteľnosť plávajúcich domov zabezpečujú najmä pontóny. Potrebné však je aj zaistiť, aby nám naša rezidencia niekam nedoplávala. Na ukotvenie resp. vyväzovanie plávajúceho domu existuje niekoľko možností v závislosti od podmienok, v ktorých sa nachádza.

 

„Pravdepodobne najpoužívanejším systémom je kombinácia mostíka a vzpery s vyväzovacími lanami. Ďalším, viac sofistikovaným systémom sú dalby. V neposlednom rade je tu najflexibilnejší systém, ktorý používa kotviace betónové bloky, ktoré sa položia na dno a s pontónom sa prepoja reťazou alebo systémom Seaflex v prípade väčšieho kolísania vodnej hladiny,“ hovoria architekti.

 

Tak čo, viete si predstaviť život na vode?

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, MANDL ­ Living on Water ­ http://www.mandl­low.sk/

Foto: MANDL ­ Living on Water

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon