Aj architekti majú svoje dni. A začínajú práve dnes

Aj architekti majú svoje dni. A začínajú práve dnes

Ste fanúšikmi architektúry? Tak teraz začínajú aj vaše dni. Práve dnes totiž štartujú tradičné Dni architektúry v Bratislave, kde si tento rok môžete vychutnať najmä čaro staronového.

 

Tento architektonický festival každoročne pripravuje Ústav stavebníctva a architektúry (ÚSTARCH) Slovenskej akadémie vied a bude sa konať v Bratislave v dňoch 15. až 18. mája. Tento rok sa jedná už o siedmy ročník a nesie sa v duchu „Staré novým“. Organizátori sa aj prostredníctvom tejto akcie snažia propagovať naše architektonické dedičstvo širšej verejnosti.

 

"Zapájame sa do európskeho podujatia organizovaného Verein Architekturtage z Viedne, ktoré sa koná každé dva roky. Tentoraz je dôraz na pamiatky pod heslom Staré novým, čiže sú to objekty, ktoré obnovou dostali druhú šancu," uviedla koordinátorka Dní architektúry, Henrieta Moravčíková.

 

Návštevníci tohto podujatia si budú môcť vychutnať aj tie budovy, ktoré sú bežne verejnosti neprístupné.

 

Tento rok sa bude niesť v znamení budov, ktoré rôznym spôsobom ovplyvnil socializmus. Jedná sa o rôzne vplyvy tohto obdobia na architektúru. Niektoré prezentované budovy boli odňaté súkromným vlastníkom alebo ich ohrozil nezáujem, neodbornosť či nesolventnosť zo strany správcu alebo vlastníka, prevažne štátnych inštitúcií.

 

Organizátori sa zhodujú, že nová doba prináša aj nové možnosti. Tie vyplývajú z potrieb a želaní súčasných vlastníkov. Neprehliadnuteľným je však aj vplyv potrieb trhu, nové materiály, technológie či nový, originálny autorský prístup. Upozorňujú však, že tieto aspekty so sebou môžu priniesť aj stratu autenticity pôvodných diel.

 

Výber prezentovaných architektonických diel tohtoročných Dní architektúry tvoria rôzne stavby, rôzneho typu. Ide o nehnuteľnosti samostatného bývania, ako napríklad rodinný dom staviteľa Ružičku, ale aj o staré známe stavby, ako tradičná koncertná budova Reduty.

 

Nebude chýbať ani oblasť moderného bratislavského industriálneho umenia, ktoré reprezentuje Vodná veža alebo areál Istrochem. Objekty demonštrujú širokú škálu rozličných tvorivých prístupov, od sebavedomých autorských vstupov až po hlboký rešpekt k pôvodnému dielu.

 

Tohtoročné Dni architektúry otvorí vernisáž výstavy Monitoring moderny vo Výstavnom priestore ÚSTARCH SAV v Bratislave. Výstavu si budete môcť pozrieť až do konca júna. Nebude reprezentovať len tie najväčšie skvosty ale aj poučné omyly, ku ktorým došlo pri ochrane alebo obnove architektonického dedičastva.

 

"Výstava prináša unikátne obrazové dokumenty aj autentické postupy diel, ako je Behrensova Neologická synagóga v Žiline či Dedečkova Slovenská národná galéria. V rámci jej otvorenia sa návštevníci môžu zúčastniť na panelovej diskusii. Na nej architekti a výskumníci, zaoberajúci sa obnovou modernej architektúry, predstavia, čo to je i ako vzniká dobrá prax," uviedol kurátor výstavy Peter Szalay.

 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon