OPLATÍ SA ZREKONŠTRUOVAŤ BYT ZA ÚČELOM VÝHODNEJŠEHO PREDAJA?

OPLATÍ SA ZREKONŠTRUOVAŤ BYT ZA ÚČELOM VÝHODNEJŠEHO PREDAJA?

Pri predaji nehnuteľnosti, konkrétne staršieho bytu, sa často zamýšľame nad otázkou či by prípadná rekonštrukcia mohla zvýšiť jeho cenu alebo rozšíriť okruh záujemcov o kúpu. Za akých okolností sa oplatí nehnuteľnosť rekonštruovať poradí odborník z realitnej kancelárie LEXXUS - Ing. arch. Michal Zajíček.

 

Faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie kupujúceho sú v prvom rade lokalita, dostupnosť občianskej vybavenosti, poschodie na ktorom sa byt nachádza a samozrejme, cena. Netreba však zabúdať na individuálne preferencie a vkus. Niekto napríklad dáva prednosť kvalitným materiálom alebo inklinuje k rôznym farebným riešeniam, aby si byt zútulnil. Časté sú aj moderné riešenia, ktoré naopak každý rád nemá. Kupujúci preto radšej uprednostňujú byty v pôvodnom stave, ktoré si môžu upraviť podľa vlastnej predstavy.

 

Ak sa rozhodnete svoj starší byt rekonštruovať, mali by ste sa zamerať hlavne na obnovu infraštruktúry. Konkrétne elektrických rozvodov, rozvodov vody, kanalizácie a plynu, stúpacích rozvodov či vykurovacích telies. Odporúčam zvážiť aj výmenu vstupných dverí za bezpečnostné a výmenu okien za nové. Pri takejto rozsiahlej renovácii bude vhodné realizovať aj úpravu povrchov stien a podláh.

 

K pomerne bežným zmenám, najmä v panelákových bytoch, patrí výmena starého umakartového jadra za murované, prípadne zasklenie loggie. V mojej praxi sa často stretávam so zmenou dispozičného riešenia, napríklad prepojením pôvodne oddeleného samostatného WC a kúpeľne, prípadne do spojenia kuchyne a loggie alebo kuchyne a obývacej izby.

 

„Rád by som upozornil, že akékoľvek individualistické a atypické riešenia priestorov skôr obmedzujú počet potenciálnych kupujúcich. Okrem už vyššie spomínaného vkusu ide aj o cenu. Majitelia bytov totiž do rekonštrukcie investujú nemalé finančné prostriedky a pri predaji očakávajú, že sa im vrátia. Potenciálni kupujúci sú však citliví na cenu, sú ochotní za staršie byty zaplatiť len cenu stanovenú trhom. Mnohokrát je totiž práve výhodnejšia cena dôvodom, prečo sa zameriavajú na staršie byty. Odporúčam preto v prípade starších bytov, púšťať sa len do rekonštrukcie zásadných nedostatkov“, dodáva Michal Zajíček zo spoločnosti LEXXUS.

 

Rozdielna situácia je v prípade staršieho bytu, ktorý sa nachádza v žiadanej lokalite, napríklad v centre mesta. Pri takejto rekonštrukcii radím obrátiť sa na architekta, ktorý sa postará o nestranné a univerzálne riešenie. Vaša nehnuteľnosť získa vyššiu hodnotu a renovácia pomôže výhodnejšiemu predaju. Z našich skúseností vyplýva, že byty v žiadaných lokalitách, najmä v centre mesta, širšom centre, začiatku Karlovej Vsi ale aj v Petržalke, rekonštruované za pomoci odborníka vyvolávajú vyšší dopyt v porovnaní s bytmi v pôvodnom stave. Potrebné je však aj citlivo a primerane nastaviť cenu o čom sa snami môžete poradiť.

 

 

Autor článku: Ing. arch. Michal Zajíček, analytik spoločnosti LEXXUS

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon