Livana - smart bývanie

Livana - smart bývanie

08 - diel
10:46
Smart bývanie uprostred prírody. Je to možné? Bývať v prostredí obklopenom prírodou a zároveň využívať najnovšie ekologické a smart vychytávky pre vaše bývanie. Hudba budúcnosti? Vôbec nie. Toto unikátne spojenie prináša projekt Livana v prémiovej lokalite v Záhorskej Bystrici s výhľadom na Malé Karpaty. Vlado Voštinár sa rozprával so zástupcom developera projektu Livana Jánom Krajčovičom.  

Livana - smart bývanie

Zapojím teraz vo veľkom svoju predstavivosť. Začnem príchodom do svojho domu. Prichádzam pravdepodobne autom, potrebujem normálne zaparkovať, prípadne si otvoriť garážovú bránu a už rozmýšľam, čo za smart technológiu by som mohol využiť...

Tá smart technológia je to, že nemusíte rozmýšľať. Prídete s autom, priblížite sa k bráne a brána sa vám otvorí.

Ona ma rozpozná?

Áno. Je tam kamera, v ktorej je nahratá už vaša ŠPZ, čiže rozpozná, že toto auto patrí sem. Hneď otvorí bránu a môžete vojsť do vnútra. 

Aj počas dennej a nočnej hodiny?

24/7.

Teraz ďalšia predstava. Prichádzam domov, chcem si otvoriť dvere do bytu, ale nemám kľúče. 

Je taká možnosť, že v rámci nadstavby smart riešení budete mať elektronický zámok a viete otvoriť aj s mobilom. 

Takže naozaj to nie je hudba budúcnosti, ale hudba kratučkej budúcnosti, hneď ako bude hotový projekt Livana. V prípade, že už som doma a príde mi návšteva. Musím ísť dole?

Nemusíte, máte viac možností. Buď si vygenerujete kód a Vaša návšteva ho vyplní na tablete alebo si zoberiete mobil a cez aplikáciu Bývanie Smart jej otvoríte bránu. 

Na aplikáciu som sa chcel aj opýtať, že či budem mať niečo v telefóne. Ale nielen aplikáciu, ale aj niečo čo mi vo výsledku ušetrí čas, ale najmä peniaze. 

Každý majiteľ bytu bude mať vo svojom telefóne nahratú aplikáciu, ktorú si stiahne. Budú v nej nejaké základné riešenia, ktoré dostane automaticky a potom sú voliteľné, ktoré si môžete priplatiť. Medzi základnými technológiami sú otváranie garážovej brány alebo otváranie vchodových dverí do bytového domu. Ste napríklad v práci a niekto vám dole zazvoní a vy v práci vidíte na obrazovke, že kto tam stojí. Ak to je napríklad kuriér, tak ho môžete pustiť, balík vám hodí do schránky a odíde. Medzi ďalšie základné smart riešenia patrí odpočet alebo meranie stavu vody či tepla.

To sú tie peniaze, ktoré treba šetriť.

A potom v tých nadstavbách aplikácie sú rôzne bezpečnostné technológie napríklad môžete mať senzor dymu alebo vody. Začne vám tiecť práčka a hneď vám začne telefón hlásiť, že niečo nie je v poriadku, že sa vám vytápa byt. Nebude vás zháňať sused, ktorý býva pod vami, ale hneď vás na to upozorní aplikácia. Ďalej môžete využívať diaľkové ovládanie žalúzií. Napríklad ste na dovolenke a viete, že je v daný deň 36 stupňov a bude piecť slnko, tak si žalúzie stiahnete. Susedia si budú myslieť, že ste doma. Táto aplikácia má veľa výhod.

Tým, že projekt Livana ešte len čaká na svojich zákazníkov, ale o nejaký čas už budú rozšírenejšie aj elektrické autá a budú potrebovať niekde „natankovať“, teda nabiť sa. Je vyriešená aj táto otázka?

Tiež sme na to mysleli a každý zákazník, ktorý si kúpi parkovacie miesto, má možnosť  mať aj nabíjačku pri svojom mieste. Tá bude napojená na jeho elektromer. Dá sa využívať aj smart technológia, že spomínané nabíjačky vedia manažovať elektrický prúd. Nemôže sa Vám stať, že dáte auto nabíjať,  prídete do bytu a zapnete žehličku a všetko vám vybuchne. Tie nabíjačky sú smart v tom, že vedia, že majú zmenšiť výkon pre auto, aby sa neobmedzovalo vaše pohodlie v byte. 

Takže moderné, ekologické a bezpečné bývanie. Ako je na tom výstavba?

Mám dobrú správu. Konečne máme všetky právoplatné stavebné povolenia. Stavebná firma si už prebrala stavenisko, momentálne naváža techniku a začíname s výstavbou.

Kedy bude Livana zhruba hotová?

O dva roky.

Aké byty si môžu ľudia vybrať?

My máme v ponuke od dvojizbových až po štvorizbové byty. Dvojizbové a trojizbové sú na prvom až štvrtom poschodí. Luxusnejšie väčšie štvorizbové byty sú na najvyššom poschodí s veľkými terasami a s krásnymi výhľadmi na Malé Karpaty alebo na Pajštún. 

Aj so zelenou strechou?

Áno. Naša budova má zelenú strechu. Klienti v tých horných bytoch to pocítia najmä v lete, že keď páli slnko, tak zelená strecha vie v byte znížiť teplotu o 8 až 10 stupňov. Takže sa menej môže používať klimatizácia, čo je aj ekologickejšie. 

Projekt Livana bude stáť v prémiovej lokalite v Záhorskej Bystrici, ale vo Vašom prípade je ešte jedna parádna lokalita, ktorá sa volá Pod vŕškami.  

Projekt Pod vŕškami je vo výstavbe už dlhšiu dobu. Hneď pri vstupe vás privíta veľký supermarket. Oproti nemu sa dostavuje polyfunkčná budova, v ktorej sa budú nachádzať lokálne potraviny, fitnes centrum a kaderníctvo. Vedľa sa tiež buduje reštaurácia a prémiová autoumývareň. Predstava je taká, že prídete s autom, odovzdáte kľúče, môžete ísť do reštaurácie a zatiaľ vám umyjú auto. V rámci projektu máme aj detské ihrisko, futbalové ihrisko a samozrejme je to lokalita hneď pod Malými Karpatami, takže sú k dispozícii nekonečné turistické chodníky v rámci lesoparku Bratislava. Iba 25 minút trvá, kým sa dostanete na Kačín, kde je možné opekať, hrať sa a užívať si svoje bývanie naplno. Ste v prírode a máte ju kúsok za dverami. 

Ako sa cenovo pohybujú byty Pod vŕškami?

Myslím si, že tá cena v rámci Bratislavy je veľmi výhodná. 

Dajú sa byty už aj zarezervovať?

Samozrejme. Stačí si sadnúť za počítač a vybrať si.

Späť na video
Celý článok