Baumit - Zdravé bývanie

Baumit - Zdravé bývanie

09 - diel
13:27
Vedeli ste o tom, že vhodné stierky a farby môžu byť prospešné pre vaše vnútorné prostredie? Môžu zachytiť vírusy či peľ vo vašej domácnosti. Znie to neuveriteľne, skoro ako rozprávka. No je to vedecky dokázané. Vlado Voštinár sa o tom rozprával s Martinom Petrekom zo spoločnosti Baumit.

Baumit - Zdravé bývanie

Pán Petrek, Váš výskum je už rozbehnutý, v Rakúsku máte svoje laboratóriá a už 7 rokov na tom pracujete. Aké máte výsledky? Na čo všetko ste prišli?

Výskumné centrum stavebných materiálov sa nachádza v našom inovačnom centre v rakúskom Wopfingu. Je to najväčší výskumný park stavebných materiálov v Európe. Merania v ňom prebiehajú od roku 2015. V zásade sa tam zameriavame na meranie rôznych parametrov ako je vlhkosť, teplota, VOC látky (prchavé organické látky) a ich vplyv na vnútorné prostredie, vnútorný vzduch a na zdravie človeka. Ide o park, ktorý je zložený z niekoľkých domčekov, ktoré sú rovnakého tvaru, rozmerov, majú rovnaký strop, podlahy, okná, dvere. Líšia sa však v tom, že ich steny sú z rôznych stavebných materiálov, rovnako ako aj fasády a spracovanie interiéru. Každý ten domček sníma 33 senzorov, ktoré merajú 10 rôznych parametrov. Takže za ten čas – od roku 2015 – sa pozbieralo už cez 5 miliónov dát. Tieto dáta sa anonymizujú a posielajú sa trom spolupracujúcim inštitúciám ako  Nemecký vedecký inštitút, Odborná vysoká škola Pinkafeld, Rakúsky inštitút pre stavebnú ekológiu a Lekárska fakulta vo Viedni. Tieto inštitúcie spomínané parametre vyhodnocujú a ich výsledky sa stávajú vedeckým podkladom pre vývoj našich produktov, ktoré prinášame na trh. Stávame sa tak kompetentnými v poradenstve pre zdravé bývanie a vieme ako stavať a bývať zdravo.  

Hovorili ste, že je tam viacero domčekov, ktoré sú rovnaké, ale materiálmi nie. A na to sa idem pýtať. Je dôležité zateplenie?

Určite je dôležité. Povedal by som, že nielen zateplenie, ale ide tu o 3 piliere ako stavať. Zateplenie je dôležité v prvom rade kvôli ochrane a pohodliu v dome. Veľký význam má interiér, ktorý je spracovaný v dobrej kvalite, aby to bývanie v tom dome bolo zdravé a príjemné. A podstatná je aj masívnosť konštrukcie pre bezpečnosť a celkové pohodlie.

 

Je dôležitá kvalita stavebných materiálov?

Určite. Pre nás je najdôležitejšie interiérové hľadisko, keď hovoríme o omietkach, stierkach a farbách, ktoré sú priamo v kontakte s vnútorným prostredím a vnútorným vzduchom. Ony priamo môžu ovplyvňovať jeho kvalitu – negatívne, ak sú zdrojom nejakých škodlivín a pozitívne – ak nám dokážu regulovať vzdušnú vlhkosť v interiéri. A samotná farba môže mať aj iný benefit ako samotný dekor. 

 

Je dôležitá aj konštrukcia domu, teda z čoho je ten dom postavený?

Masívna konštrukcia alebo masívne steny majú rovnaký význam ako podlahy a stropy a v spolupráci s dobrým zateplením dokážu udržať  v našich domoch v zime teplo a v lete chlad. Čím väčšia hmotnosť týchto konštrukcií je, tým väčšiu energiu dokáže naakumulovať. Bývanie v takýchto domoch je stabilnejšie, príjemnejšie a zdravšie. 

 

Robíme nejaké chyby pri užívaní domu? Napríklad, že zle vetráme?

Vetranie je veľká téma. Jeho miera, či málo alebo veľa, je vždy individuálna a závisí to od toho, ako veľmi tesný dom máme. Dnes je trend stavania nízkoenergetických domov alebo pasívnych domov, čo je super. Tieto domy majú zväčša rekuperačný systém, ktorý im to vetranie riadi. Samozrejme je ale podstatné ho mať dobre nastavený. Ale myslím si, že drvivá väčšina stavieb na Slovensku ešte takýto podporný systém nemá, takže naučiť sa ako správne vetrať má veľký význam. Nestačí iba otvoriť vetračku na celý deň, je to energeticky nesprávne a neefektívne. Treba sa naučiť to, že cez zimu treba nárazovo otvoriť okná v celom dome aspoň na 5 minút a takto vyvetrať vzduch a urobiť to niekoľkokrát za deň. 

Takže urobiť si prievan doma, potom to zatvoriť a takto šetrím peňaženku. Poďme teraz do interiéru, keďže som hovoril, že farby môžu prispieť k zdravšiemu životnému prostrediu. Vy narábate s pojmom ión. Ako to celé funguje?

Vzdušné ióny sú molekuly vzduchu, ktoré sú jeho prirodzenou súčasťou. Tvoria molekuly kyslíka, dusíka, oxidu uhličitého a vody a podľa toho či stratili alebo získali elektrón, hovoríme o nich, že sú záporné alebo kladné. V prirodzenom prostredí ich vytvárajú vysokopolarizačné polia ako sú napríklad blesky, búrky, rádioaktívne alebo kozmické žiarenie, zeleň alebo voda. Ak chceme zažiť na vlastnej koži ich účinok, najlepšie urobíme, keď ideme na prechádzku do prírody alebo na turistiku do hôr, k nejakému jazeru, vodopádu alebo do jaskyne. Ak sme v meste – v znečistenom prostredí alebo aj v interiéri, je tam väčšia pravdepodobnosť, že budú prevládať kladne nabité vzdušné ióny, ktoré nie sú pre nás osožné. Človek sa ich vplyvom stáva menej výkonný, horšie spí a je náchylnejší na ochorenia. 

Ako tie ióny vplývajú na naše ovzdušie, keď mám doma zle „vyionizovaný“ vzduch?

Umelé materiály, z ktorých sa vyrábajú koberce, podlahoviny, nábytok či elektrospotrebiče sú práve zdrojom kladne nabitých vzdušných iónov. Ak ale zmeníme k lepšiemu koncentráciu záporne nabitých vzdušných iónov, tak vzduch v miestnostiach je čistejší, viac svieži a vplýva na človeka tak, že sa stáva výkonnejším a je mu tam lepšie.

To sú teda tie dobré ióny, ktoré pôsobia na to, že človek má aj lepší pocit z bývania. Poďme si teraz povedať či skutočne tá dobrá stierka a vhodná farba, ktorú vy prinášate na trh nám zabezpečí práve to dobré bývanie. 

Priniesli sme na trh omietky zdravého bývania Klima, ktoré sú vápenné a stierky a farbu Ionit. Vápenné omietky zdravého bývania so stierkami nám slúžia na to, aby nám vyregulovali vzdušnú vlhkosť v interiéri, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie farby Ionit Color, ktorá je zodpovedná práve za tvorbu vzdušných iónov vďaka svojmu jedinečnému plnivu. Tento proces prebieha na základe dvoch fyzikálnych javov, ktoré sa navzájom podporujú a zintenzívňujú. Zjednodušene vďaka jej plnivu vzniká v mikroštruktúre na jej povrchu elektrické pole, v kontakte s ktorým častice vzduchu získavajú záporný elektrický náboj. A tieto častice -  vzniknuté záporné vzdušné ióny - dokážu na seba nadväzovať rôzne nečistoty prachu, peľov alebo plesní. 

Takže tie vaše stierky, farby a omietky naozaj zadržujú peľ?

Funguje to ako taký veľký prachový alebo peľový magnet. Máme záporný náboj, ktorý ma elektrón navyše a správa sa tak, že vlastne priťahuje k sebe iné častice vzduchu s kladným nábojom, čo sú vlastne čiastočky peľu, prachu, plesní alebo kvapôčky aerosólov, ktoré sú nosičmi vírusov a baktérií. 

Predstavme si, že máme omietky, stierky a farby u nás doma a príde k nám návšteva a kýchne tak, že vyprskne tie mikročiastočky. Tak čo sa tým stane? Ako si s tým poradí omietka?

Práve tieto kvapôčky sú väčšie, majú väčšiu hmotnosť a zväčša rýchlejšie klesajú k zemi. Ale práve pri tej bežnej činnosti akou je rozprávanie, dýchanie, tak sa do vzduchu dostávajú tie menšie častice, ktoré sú schopné znášať sa v tom priestore niekoľko hodín. V porovnávacom meraní sa zistilo, že v miestnosti natretej farbou Ionit Color klesla koncentrovanosť týchto kvapôčok o 60 % v priebehu 90 minút oproti miestnosti, ktorá bola rovnaká, ale natretá štandardnou interiérovou farbou. 

Takže tie laboratória a výskumy majú význam a skvalitňujú nám život. Budem trošku pragmatickejší a zaujíma ma aká farebná škála existuje či je vôbec z čoho vyberať.

Dnes je v architektúre a dizajne trend bielej farby. Je to krásna farba, mám ju aj ja rád, ale máme samozrejme k dispozícii aj ďalších 65 pastelových odtieňov, takže verím, že každému zákazníkovi prinesieme farbu, ktorú si predstavuje.

A keď nemám predstavivosť a neviem odhadnúť, ktorá farba by bola dobrá. Máte riešenie aj pre takúto situáciu?

Máme riešenie. Tá doba pokusu a omylu je už za nami. Na toto sme pripravení. Stačí, keď si vezmete do ruky svoj mobilný telefón, nainštalujete si aplikáciu Baumit Ionit Painter a odfotíte prostredníctvom nej konkrétnu stenu v byte alebo v dome s nábytkom, doplnkami a so všetkým, čo tam máte a v tej aplikácii už len vyfarbujete tú stenu konkrétnym odtieňom, ktorý sa vám páči. Je to veľmi jednoduché a myslím si, že si s tým dokáže poradiť každý. 

Posledná pragmatická otázka: Ako často budem musieť maľovať? Vydrží to?

Toto tiež podrobujeme výskumu a zisťujeme, že tá farba je schopná dlhodobo produkovať zdraviu prospešné záporné ióny. Takže ak vám dieťa alebo domáci miláčik nezašpiní výrazne steny, tak v zásade nemusíte maľovať každý rok. Bežne sa deje, že v našich domácnostiach maľujeme raz za 5 až 7 rokov, takže farba počas takéhoto obdobia je schopná stále, permanentne a kvalitne dodávať zdraviu prospešné vzdušné ióny. 

Je to umývateľné? Dá sa to nejakou vlhkou handričkou trošku oživiť, aby som nemusel maľovať celý dom? 

Umývateľnosť farieb rieši špeciálna norma, ktorá má rôzne škály, takže v určitej škále sme aj my. Nie je to 100 % umývateľná farba, ale z vlastnej skúsenosti viem, keďže mám rodinu a dom, tak tá farba sa dá aj umyť.

Späť na video
Celý článok