Fotovoltika od ZSE

Fotovoltika od ZSE

10 - diel
9:47
Ako funguje, čo urobiť s prebytočnou elektrinou a ako ju využiť vo svoj prospech Vám poradíme v seriáli na Ceste domov. Vlado Voštinár sa rozprával s Erikom Chabrečekom zo ZSE.

Fotovoltika od ZSE

Fotovoltika napreduje. Vyrobenú elektrinu z leta si vieme odložiť na zimu. Ako na to?

Energetická kríza spôsobila, že sa začíname pozerať po alternatívnych zdrojoch ako ušetriť peniaze na energiách. Jednou z možností je aj fotovoltika a využitie Virtuálnej batérie. Ako funguje, čo urobiť s prebytočnou elektrinou a ako ju využiť vo svoj prospech Vám poradíme v seriáli na Ceste domov. Vlado Voštinár sa rozprával s Erikom Chabrečekom zo ZSE.

Budeme sa rozprávať o fotovoltike, no najprv si rozšifrujme energetickú krízu. Čo sa deje na trhu s energiami?

Tento a v podstate aj minulý rok sme zažili bezprecedentný rast energií na veľkoobchodnej burze. Zamávalo to každým, aktuálne najmä firmami. Čo sa týka Slovenska, môžem povedať dobrú správu, už je to v podstate verejná informácia. Ceny elektriny pre domácnosti nebudú tak výrazne rásť ako pri podnikoch. Stále čakáme ešte na nejaké informácie, ale vyzerá to veľmi dobre na najbližšie dva roky pre domácnosti. Ten rast by mal byť mierny.

Tí, ktorí by chceli predsa len ušetriť, tak môžu využívať alternatívne zdroje, ku ktorým patrí aj fotovoltika. Skúsme si povedať, čo by mi mala priniesť?

Fotovoltika slúži na zníženie nákladov na elektrickú energiu. Vyrába elektrinu zo slnka. Domácnosť ju môže využiť na to, aby sa nejakým spôsobom poistila proti rastu cien elektriny. Vhodne navrhnutá fotovoltika dokáže ušetriť okolo 40% až 50% nákladov na elektrickú energiu. 

Takže je dobré, aby ľudia nad týmto rozmýšľali a vy im ponúkate presne takéto dobré riešenie.

Presne tak.

Aký je rozdiel medzi fotovoltickými a solárnymi panelmi?

Fotovoltické panely vyrábajú elektrickú energiu. Sú napojené do rozvodnej siete domu, čo znamená, že šetria elektrinu. Solárne kolektory oproti fotovoltike len ohrievajú vodu. Majú istý zásobník a napájajú sa na vodovodné potrubia v dome. Obmedzujeme sa v tomto prípade len na úsporu energie na ohrev vody, fotovoltika je univerzálnejšia. 

Pre koho je fotovoltika určená?

Nezáleží na geografickej lokalite Slovenska, tie rozdiely medzi dopadajúcou energiou nie sú veľké. Ak sa bavíme o domácnosti, tak ideálny je rodinný dom, ktorý má dostatočnú plochu strechy. Hovorí sa aspoň o nejakých 20 m². Strecha by  nemala byť zatienená a pred rekonštrukciou. Tam už vieme nájsť vhodné optimálne riešenie fotovoltiky a navrhnúť inštalovaný výkon. 

Koľko to bude stáť? Aké sú úvodné náklady?

Bežné trhové ceny sa pohybujú medzi 6 000 až 16 000 eurami v závislosti od inštalovaného výkonu. Logická otázka je, aká je tam návratnosť pri takýchto cenách. Ak sa bavíme o dnešných cenách pre rok 2022, tak návratnosť sa pohybuje medzi 8 až 12 rokmi v závislosti od individuálneho správania samotnej domácnosti. Ak sa bavíme o raste cien elektriny do budúcna – ako som hovoril nie sú až také markantné na najbližšie dva roky - ale fotovoltika dokáže tú návratnosť veľmi rýchlo znížiť, ak sa ceny elektriny zvyšujú. Návratnosť je vlastne závislá od ceny elektriny.

Takže treba dobre prepočítať koľko tých panelov potrebujem, aby to malo pre mňa význam. Ďalšia otázka je akú životnosť majú tieto panely? 

Výrobcovia súčasných fotovoltických panelov udávajú 25 rokov. Samozrejme domácnosť má možnosť vymeniť všetky panely, ak napríklad na trh prídu lepšie a výkonnejšie na tú istú plochu a zvýšiť si výkon. Zaujímavosťou je, že fotovoltika funguje v niektorých krajinách už od 80. rokov bez výmeny. To znamená cez 40 rokov v prevádzke.

My už máme kvalitné panely? Už môžeme počítať s tým, že ak to tam dáme, tak je to so zárukou, že mi to bude vyrábať energiu?

Výrobcovia fotovoltických panelov majú vysokú mieru istoty a preto dodávajú panely so zárukou 25 rokov. Sú to kvalitné prevažne monokryštalické moduly, ktoré odolajú aj krúpam. 

Panely sú závislé od slnka. Ako je to v zimnom období? Vyrábajú energiu, aj keď na ne nepáli slnko?

Dá sa povedať, že fotovoltika je v letnom a zimnom režime. V tom letnom je tej energie tak veľa, že vyrobíme viac za deň ako spotrebujeme a v zime je to presne naopak. Pri oblačnosti a zamračenom počasí energia nie je dostatočná na pokrytie spotreby. 

Čo teda s tou energiou, ktorú mám v lete navyše a nespotrebujem ju?

Existujú dve riešenia. To prvé drahšie je zaobstarať si reálnu fyzickú batériu, ktorú budem nabíjať a vybíjať, teda akumulovať. Cena závisí od jej kapacity, ktorá je ale obmedzená fyzikálnymi obmedzeniami a cenou. Druhé elegantnejšie a efektívnejšie riešenie je Virtuálna batéria, ktoré ponúka aj ZSE. 

Čo to vlastne je Virtuálna batéria? 

Zjednodušene je to priebežné úložisko elektriny, do ktorého môže výrobca - napríklad rodinný dom, celú svoju vyrobenú elektrinu uložiť najmä v lete, keď je tej elektriny veľa a v zime zase je možné tú elektrinu vytiahnuť a pokrývať si vlastnú spotrebu. 

Platím aj nejaké peniaze za to, že mi vytvoríte tú moju Virtuálnu batériu? 

Cena Virtuálnej batérie sú 2 eurá mesačne a ak zákazník z tej Virtuálnej batérie aj elektrinu vyťahuje von do svojho rodinného domu, tak platí len za distribučné poplatky. 

To sa dá zvládnuť. Pravdepodobne vy robíte celý servis? 

Áno. Ku každému nášmu riešeniu automaticky Virtuálnu batériu ponúkame a v 98% prípadoch je aj zakúpená.

Aj ona má nejakú životnosť?

Virtuálna batéria je v súlade s vyúčtovacím cyklom. Funguje to presne rovnako, ako keď vám príde faktúra za spotrebu. V tom istom čase uvidíte veľmi prehľadne aj koľko ste dodali a odobrali Virtuálnej batérii.

Ako je to s elektromobilitou? Počul som, že vy už ste o krok ďalej a spájate elektromobilitu s fotovoltikou. Ako to bude fungovať?

Plán na budúci rok je vytvoriť istý ekosystém, nazvime to fotovoltický systém k spotrebe rodinného domu a nejaká spotreba elektromobilu. Zákazník bude mať možnosť povedať si, že koľko z tej nespotrebovanej elektriny, ktorú si uložil do virtuálneho úložiska dá na nabíjanie elektromobilu alebo si to dá do rodinného domu na pokrývanie spotreby. Výhodou bude, že tú elektrinu pre elektromobily môže nabíjať doma alebo aj na verejných nabíjacích sieťach ZSE.

Ak niekto má o toto záujem, tak na koho sa má obrátiť a čo všetko bude potrebovať?

Riešenia od ZSE poskytujú fotovoltiku na kľúč. Samozrejme robíme pred samotnou inštaláciou obhliadku, pozeráme sa na strechu, na elektromer a na celkový stav daného domu. Všetko vybavujeme za zákazníka v jeho mene. Poskytujeme automaticky Virtuálnu batériu, takže to riešenie je komplexné.

Tá Virtuálna batéria na mňa pôsobí dosť smart, to znamená, že nemám sa toho báť? Je to jednoduchá záležitosť?

Je to automatizovaná služba. Zákazník si overuje úspory na faktúre. Máme spokojných zákazníkov, pretože tá batéria dokáže skrátiť návratnosť fotovoltiky v priemere o 2 až 3 roky a zvýši samotnú úsporu zo 40% až na 50%. 

Máme nejaké obdobie kedy je vhodnejšie montovať fotovoltiku?

Optimálne obdobie je, keď vonku nemrzne a je to aj bezpečné pre montážne skupiny. Jar až jeseň je ideálna. 

Ak chcem využívať Virtuálnu batériu od ZSE, tak musím mať aj fotovoltiku od vás alebo sa to dá kombinovať?

Nie je to vôbec podmienkou. Podmienkou je, aby zákazník odoberal elektrinu od ZSE, vtedy vieme tú službu zriadiť. 

Je prekážkou, ak nie som zo Západoslovenského kraja?

Tiež dobrá správa, nezáleží na lokalite. 

Virtuálnu batériu si predstavujem tak, že minimálne potrebujem mať doma počítač, kde by som si to vedel sledovať. Mám správne tušenie?

Nepotrebujete k tomu nič. Všetko vybaví ZSE. 

Ak mám záujem o fotovoltiku a Virtuálnu batériu, aký by mal byť môj prvý krok?

Kontaktujte ZSE, najlepšie cez web www.zse.sk.

 

Späť na video
Celý článok