Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

V článku sa dozviete:

- aké sú základné zásady pri zariaďovaní detskej izby

- ako sa pozrieť na izbu očami detí

- ako zariadiť detskú izbu aj pre viac detí

- ako vybrať posteľ do detskej izby

 

Základné zásady pri zariaďovaní detskej izby

Na začiatku sa treba sústrediť na pár krokov a dodržať základne zásady a aj z malého priestoru môže vzniknúť plnohodnotná izba pre jedno alebo viac detí. Alfa a omega detskej izby je bezpečnosť. Preto nábytok musí byť stabilný a kvalitný. Ideálne, keď nábytok nemá ostré hrany, úchytky na nábytku nevytŕčajú do priestoru a kusový koberec je zabezpečený protišmykovou podložkou. Pri veľmi malých deťoch by mali byť elektrické zariadenia a zásuvky chránené a prístupné len pod dozorom.

Detská izba

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Funkčnosť je ďalšia dôležitá zásada. Dostatok úložného priestoru pre hračky, knihy, oblečenie… Pracovný stôl dobre osvetlený denným svetlom, kvalitná pracovná stolička. Izbu netreba preplniť nábytkom, deti radi trávia čas hraním na podlahe. Preto by podlaha mala byt teplá a dala sa ľahko vyčistiť.

Detská izba pre chlapca

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Útulnosť dosiahneme použitím textílií, vankúšov. Naše dospelé oko vníma svet inak ako detské. Preto sa treba pokúsiť pozrieť na izbu detskými očami a zariadiť ju farbami a doplnkami, ktoré deťom urobia radosť, vytvoria pocit pohodlia a bezpečia.Detská izba s vankúšmiDetská izba pre tínedžera

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Ako zariadiť detskú izbu pre viac detí

V izbe, ktorú zdieľajú viaceré deti, je dôležité zabezpečiť osobný priestor. Pomôcť môže poschodová posteľ, ktorá každému dieťaťu vytvorí akúsi „bunku“, v ktorej sa môže skryť, čítať alebo len tak relaxovať. Je dobré jasne vymedziť každého osobný priestor. Rozdeliť aj skrine tak, aby každé dieťa vedelo, ktorá je tá jeho. Tiež sa dohodnúť ako sa bude zdieľať plocha pracovného stola. Pri jasných a jednoduchých pravidlách bude ľahšie udržiavať poriadok a pohodu. Samozrejme v zdieľanom priestore sa nie vždy podarí vyhnúť drobným nezhodám, ale to k životu patrí. Deti sa rýchlo udobria a naučia komunikovať problémy a nezrovnalosti.

Detská izba s poschodovou posteľou

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Tak ako osobný priestor je rovnako dôležitý aj priestor na interakciu a komunikáciu. Stolové hry, stavebnice alebo priestor na tanec a cvičenie by mali byt súčasťou izby. Keď to priestor dovolí, vytvorte kútik s pohodlným sedením z vankúšov alebo sedacích vakov, kde deti budú vedieť tráviť čas spoločne hraním alebo rozprávaním. Pri kúpe hračiek radšej stavte na kvalitu ako na kvantitu. Hračky pravidelne môžete triediť alebo aj vymieňať s deťmi podobného veku.

Veľká detská izba

Detská izba pre dvojičky

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Ako vybrať posteľ do detskej izby

Detská izba by mala mať jasne oddelené miesto na spánok. Pri výbere postele do detskej izby zvoľte správnu veľkosť podľa veku dieťaťa a dostupného priestoru. Bezpečnosť je kľúčová, preto vyberte posteľ s bezpečnými hranami a prípadne s úložným priestorom. Optimalizujte výšku postele tak, aby bolo dieťa schopné ľahko vstávať a uložiť sa. Materiál by mal byť kvalitný, ľahko udržiavateľný a bezpečný. Pri výbere matraca nezabudnite na pohodlie a podporu chrbtice.

Posteľ v detskej izbe

Detská izba pre jedno dieťa

Zdroj: Jasnakrasna.sk

V prípade, že napriek všetkým radám a vlastným pokusom neviete nájsť to správne riešenie pre detskú izbu, je na mieste osloviť odborníka. Interiérový dizajnér alebo interiérový architekt majú skúsenosti so zariaďovaním priestoru a vedia ako správne uplatniť hlavné zásady dobre navrhnutého interiéru. Spoločne tak môžete vytvoriť útulné, pohodlné a bezpečné miesto pre tých najdôležitejších v našich životoch – pre naše deti.

Jasna Opavská
Autor
Jasna Opavská

Jasna Opavská je interiérová dizajnérka. Interiéry slovenských domov, bytov a obchodných priestorov navrhuje už viac ako 17 rokov. Súčasne sa venuje novému projektu: Neviditeľná posteľ - riešenia pre malé byty.

web

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon